Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

169.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o posíleném partnerství a spolupráci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Kyrgyzskou republikou na straně druhé podepsaná dne 25. 6. 2024 v Bruselu
/sněmovní tisk 764/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, kterého tímto prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, námi předkládaná dohoda o posíleném partnerství a spolupráci mezi členskými státy Evropské unie a Kyrgyzskou republikou vytvoří základ pro účinnější spolupráci. Česko má s Kyrgyzstánem dlouhodobě existující politické i obchodně ekonomické vztahy. Uzavření dohody navíc posílí postavení Česka v celém regionu střední Asie.

Dohoda zároveň zapadá do dlouhodobé strategie Evropské unie vůči střední Asii o posilování pozice Evropské unie v regionu, zejména v kontextu vyvažování vlivu Ruska a Číny. Jednání o dohodě byla zahájena v roce 2017, podepsána byla 25. června letošního roku. Po svém vstupu v platnost nahradí dohodu podepsanou v roce 1995, která vstoupila v platnost dne 1. července 1999. Za Ministerstvo zahraničních věcí s ohledem na tradičně dobré vztahy Česka s Kyrgyzstánem tedy doporučuji ratifikaci dohody. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jiří Strýček.

 

Poslanec Jiří Strýček: Takže ještě jednou dobré poledne, vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já jenom nad rámec toho, co už tady uvedl pan ministr zahraničích věcí. Já bych se trošku na to zaměřil i z pohledu té ekonomické diplomacie, kterou se svým způsobem zabývám. Samozřejmě víme všichni, že Kyrgyzstán v poslední době usiluje zintenzivnění mezinárodních styků a zájem o investice, transfer zkušeností a zahraniční pomoci. Všichni samozřejmě víme, že se nejedná o úplně bohatou zemi, ale ten zájem o ekonomickou spolupráci a posilování ekonomické spolupráce tady samozřejmě je.

Co se týče spolupráce s Českou republikou, tak v současné době ten objem spolupráce není úplně velký. V letech 2018 až 2021 činil vzájemný obchod cirka 200 milionů, v roce 2022 došlo k nárůstu toho vzájemného obchodu, nebo té vzájemné obchodní výměny, která byla tažena zejména meziročním nárůstem exportu zhruba o 386 %.

Co se týče obchodní spolupráce, tak po obchodní stránce je pro Českou republiku perspektivní spolupráce především vodohospodářství a zpracování odpadů, zelené energie, zemědělství v případě pomoci v rozvoji infrastruktury. Mezi ty nejperspektivnější, jak už jsem říkal, jsou to dodávky investic a tam lze zařadit investiční celky, například malé vodní elektrárny, čištění odpadních vod, ohřev teplé vody a tak dále a tak dále.

Dále samozřejmě existují i možnosti spolupráce v oblasti turismu, zemědělství a perspektivní je samozřejmě i bytová výstavba. Takže jak vidíme, samozřejmě ty obchodní příležitosti nebo investiční příležitosti tady jsou, samozřejmě je to vázané na problém, který Kyrgyzstán má, a to je otázka nedostatku finančních prostředků, ale ten už, pokud mám informace, tam spolupracují české firmy a řeší to v podstatě formou subdodávek a exportu přes třetí země. Nicméně samozřejmě doporučuji tuhletu smlouvu podpořit, protože to bude jednoznačná pomoc i našim exportérům. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane zpravodaji. Otevírám teď obecnou rozpravu, do ní nemám nikoho přihlášeného, jelikož se nikdo nehlásí ani z místa, tak končím obecnou rozpravu. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím se hlásit, proto zahájím za chvíli hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování 78 je přihlášeno 135 přítomných, pro 99, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Žádný další návrh nepadl, proto končím projednávání bodu číslo 169. Děkuji jak panu zpravodajovi, tak panu ministrovi.

Otevírám bod číslo 170, kterým je

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP