Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

168.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh I a II Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů, přijatých v Samarkandu, Uzbekistán, dne 17. února 2024
/sněmovní tisk 708/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh za ministra životního prostředí uvede pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Prosím, aby se ujal slova, a vás prosím o ztišení.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čtrnácté zasedání konference smluvních stran Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů, které se konalo v únoru 2024 v Samarkandu rozhodlo o zařazení 15 druhů do příloh I a II úmluvy. Příloha I uvádí stěhovavé druhy, které jsou ohroženy v celém areálu svého rozšíření nebo na jeho významné části. Státy, na jejichž území zasahuje areál těchto druhů, musí chránit, a tam, kde je to možné obnovovat ta stanoviště druhů, která jsou významná pro odvrácení nebezpečí jejich vyhynutí.

Pro druhy uvedené v příloze II se uzavírají mezinárodní dohody, které mají zaručit péči o síť stanovišť vhodně disponovaných vzhledem k tahovým cestám. Většina nově zařazených druhů se na území České republiky nevyskytuje. Jediný druh vyskytující se na našem území je rys ostrovid. Podle zákona o ochraně přírody a krajiny již patří rys ostrovid mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které nelze lovit.

Další změny příloh, které byly na 14. zasedání konference (nesrozumitelné) přijaty, se týkají nomenklaturních a taxonomických změn, kdy dochází k úpravě latinských názvů a nahrazení sloučení nebo rozdělení některých druhů.

V souladu s čl. 11 odst. 5 Úmluvy vstoupily změny v platnost pro všechny smluvní strany 90 dnů po zasedání, což znamená 17. května 2024, s výjimkou smluvních stran, které vznesly výhradu. Vzhledem k tomu, že není možné zajistit v České republice ratifikaci změn přílohy I a II Úmluvy v tomto termínu, navrhlo Ministerstvo životního prostředí jako gestor úmluvy, aby Česká republika z procedurálních návrhů vznesla výhradu ke změnám přílohy I a přílohy II Úmluvy přijatých na 14. zasedání konference smluvních stran, nicméně tato výhrada bude po ratifikaci odvolána. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám děkuji, pane ministře, za předložení. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Michal Ratiborský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Ratiborský: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů byla sjednána 23. června 1979 v Bonnu a vstoupila v platnost 1. listopadu 1983. Základním cílem Úmluvy je ochrana stěhovavých druhů živočichů, a to nejen ptáků, ale i savců, ryb a bezobratlých, v celém areálu jejich rozšíření, to jest na hnízdištích, tahových cestách i zimovištích.

V současné době má Úmluva 116 smluvních stran včetně Evropského společenství. Sekretariát úmluvy sídlí v Bonnu. Úmluva se snaží zabezpečit ochranu stěhovavých druhů a jejich stanovišť třemi způsoby. Zajištěním přísné ochrany kriticky ohrožených druhů, podporou uzavírání dohod a memorand, které rozvíjejí úzkou spolupráci (nesrozumitelné) nových států a zabezpečují ochranu konkrétního druhu či skupiny druhů, podporou společných výzkumných projektů týkajících se stěhovavých druhů.

Nedílnou součástí textu Úmluvy jsou dvě přílohy, které zahrnují seznam druhů živočichů, na něž se bonnská úmluva vztahuje. Příloha I Úmluvy uvádí stěhovavé druhy, které jsou ohroženy v celém areálu rozšíření nebo na jeho významné části.

 

Poslanec Michal Ratiborský: Státy, na jejichž území zasahuje areál těchto druhů, musí chránit, a tam, kde je to možné, obnovovat ta stanoviště druhů, která jsou významná pro odvracení nebezpečí jejich vyhynutí.

Příloha II uvádí stěhovavé druhy s nepříznivým záchovným statusem, pro jejichž zachování a hospodaření s nimi se v mezinárodní dohody, a také ty druhy, které mají takový záchovný status, kterému by významně prospěla mezinárodní spolupráce, již by se dosáhlo pomoci mezinárodní dohody mající zaručit péči o síť stanovišť hodně disponovaných vzhledem k tahovým cestám. Materiál obsahuje návrh na ratifikaci změn přílohy I a II úmluvy přijatých na 14. zasedání konference smluvních stran úmluvy 12. až 17. února 2024 v Uzbekistánu.

Většina druhů se na území České republiky nevyskytuje, jediný vyskytující druh je rys ostrovid. Další změny příloh se týkají nomenklaturních a taxonomických změn, kdy dochází k úpravě latinských názvů a nahrazení, sloučení nebo rozdělení druhů.

S ohledem na výše uvedené navrhovatel navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací těchto změn již v prvém čtení v souladu s § 90 odst. 2 jednacího řádu. Díky tomu ale bohužel nemá možnost projednat tuto smlouvu zahraniční výbor. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane zpravodaji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do níž nevidím nikoho přihlášeného, a to ani z místa, proto obecnou rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo? Ani od jednoho z pánů není zájem. Takže nyní, vzhledem k tomu, že nebyla podána námitka, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 708 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování 76 je přihlášeno 136 přítomných, pro 115, proti nikdo. Návrh usnesení byl tedy schválen.

Zahajuji proto podrobnou rozpravu, do níž se nikdo nehlásí, proto podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova? Koukám, že už nikoliv. A proto přikročíme k hlasování o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn příloh I a II úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů přijatých v Samarkandu Uzbekistán dne 17. února 2024."

Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V 77 hlasování této schůze je přihlášeno 137 přítomných, pro 108, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas, a projednávání tohoto bodu, tedy bodu 168, tímto končím.

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP