Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

167.
Vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s přístupem České republiky Stanovy Mezinárodního centra pro registraci seriálových publikací
/sněmovní tisk 684/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede za ministra školství Mikuláše Beka pan ministr Dvořák. Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych v zastoupení pana ministra školství mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka představil návrh na vyslovení souhlasu s přístupem České republiky ke Stanovám Mezinárodního centra pro registraci seriálových publikací.

Základní informace: Mezinárodní centrum pro registraci seriálových publikací bylo založeno v Paříži v roce 1974 na základě smlouvy uzavřené mezi UNESCO a Francouzskou republikou. Činnost nyní zajišťuje síť 90 národních středisek. Systém známý jako ISSN celosvětově registruje seriálové publikace, tedy především časopisy, a shromažďuje informace, které jsou nezbytné pro jejich identifikaci a bibliografickou kontrolu. Československo a následně Česko je aktivním členem od roku 1978. Roli národního střediska ISSN splnila Státní technická knihovna, dnes tedy Národní technická knihovna. Formální přístup ke stanovám však nebyl dokončen. Od roku 1993 probíhá spolupráce na základě takzvané pracovní dohody mezi Mezinárodním centrem a Státní technickou knihovnou, respektive Národní technickou knihovnou. V roce 2001 vláda schválila pravidelnou úhradu příspěvků ve prospěch systému ISSN.

Projednávání návrhu má již relativně dlouhou historii. Přístup ke stanovám vyžaduje v souladu s článkem 49 písm. c) Ústavy souhlas obou komor Parlamentu České republiky a následně podpis prezidentem republiky. S materiálem vyslovila souhlas již předchozí vláda v roce 2019. Návrh byl následně předložen oběma komorám Parlamentu. Senát vyslovil souhlas s přístupem v roce 2020 ve svém 12. volebním období. Poslanecká sněmovna však do konce předešlého volebního období návrh neprojednala, a to ani v prvním čtení. Návrh tedy znovu schválila současná vláda 27. března 2024 a opět jej předkládá oběma komorám Parlamentu České republiky. V Senátu byl zatím návrh projednán ve výborech a bylo znovu doporučeno vyslovit souhlas.

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věřím, že přístup Česka ke Stanovám Mezinárodního centra pro registraci seriálových publikací shledáte po všech stránkách prospěšným, a předem vám proto děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji vám, pane ministře. Nyní tedy prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Karel Rais, a prosím vás, kolegyně a kolegové, o přesunutí vašich rozhovorů do předsálí a ztišení.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. V podstatě předcházející příspěvek byl téměř vyčerpávající. Já bych k tomu akorát dodal, že přístup České republiky k Stanovám Mezinárodního centra, o co tady nám jde, není v rozporu s ústavním pořádkem a s ostatními součástmi právního řádu České republiky, ani se závazky vyplývající z členství České republiky v EU a nebude mít přímý dopad na státní rozpočet a nevyžádá si žádné změny v personálním, materiálním či finančním zajištění rezortu školství, mládeže a tělovýchovy, ani jiných státních orgánů, což je dneska při relativně napjatém rozpočtu dost důležité. A jinak, kdo dělá trochu vědu, výzkum, tak s tímto je samozřejmě seznámen velmi detailně. Tak jak říkal pan ministr, Národní technická knihovna je víceméně úřad, který shromažďuje všechna data. Čili doporučuji samozřejmě v souladu s názorem pana ministra pokračovat tady v tom jednání.

Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane zpravodaji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do které nevidím nikoho přihlášeného, ani z místa se nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu proto končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova. Není, proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh?

Nikdo se s jiným návrhem nehlásí, proto dám hlasovat. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 75 je přihlášeno 135 přítomných, pro 111, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Žádný další návrh nepadl, proto jsme se vypořádali se všemi hlasováním o bodu číslo 167. Já poděkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi a končím projednávání tohoto bodu. (Šum v jednacím sále přetrvává.)

Zahajuji projednávání bodu číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP