Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

165.
Vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh II, VIII a IX Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, přijaté v Ženevě dne 10. května 2019
/sněmovní tisk 670/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh má uvést ministr životního prostředí, kterého zde nevidím, proto se zeptám, jestli některý z přítomných ministrů - pane ministře Jurečko, nejste domluven s panem ministrem o předložení? Jste. Výborně. Pan ministr Jurečka tedy zastoupí pana ministra Hladíka a já ho teď prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, už skoro dobré poledne. Já si dovolím tady uvést vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy II, VIII a IX Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států jejich zneškodňování, přijaté v Ženevě 10. května.

Tento návrh se týká přijetí těchto změn o pohybu nebezpečných odpadů. Basilejská úmluva o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování byla sjednána 22. března 1989. Cíl a obsah změn, které jsou uvedeny v těchto přílohách, tak ty byly přijaty na 14. zasedání konference smluvních stran. Bylo rozhodnuto o zahrnutí nových položek pro odpady plastů, to příloh II, VIII a IX úmluvy. Dosud byl pro odpady plastů určen pouze jeden kód v příloze IX úmluvy. Tento kód byl nahrazen novým kódem a současně byly zavedeny nové kódy v přílohách VIII a II úmluvy. Odpady plastů jsou nyní zahrnuty ve třech kategoriích úmluvy - v kategorii nebezpečných odpadů, kategorii ne nebezpečných odpadů a kategorii odpadů vyžadujících zvláštní pozornost. Účelem těchto změn je přispět k lepší kontrole vývozu odpadů plastů, předcházení vývozu odpadu plastu do zemí, které nemají odpovídající infrastrukturu pro nakládání s odpady, přispět k environmentálně šetrnému nakládání s odpady plastů, snížit rizika úniku odpadu plastů do životního prostředí a předcházení globálního environmentálního problému s plasty v mořích.

To je asi to nejpodstatnější v tomto materiálu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jiří Kobza.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dobrý den. Děkuji panu ministrovi za představení tohoto sněmovního tisku, kdy účelem, jak bylo řečeno, navrhovaných změn je přispět k lepší kontrole vývozu odpadu plastů a kontrole vývozu plastů do zemí, které nemají legislativu a ani kapacitu k jejich ekologické likvidaci.

Tato úmluva má z hlediska vnitřního vnitrostátního práva charakter prezidentské smlouvy. K jejímu přijetí je tedy potřebný souhlas Parlamentu ČR s ratifikací a ratifikace prezidenta. Takže s ohledem na charakter změn Basilejské smlouvy a jejich reálnou a docela akutní opodstatněnost, která směřuje ke skutečně velmi potřebné ochraně životního prostředí, považujeme za racionální podpořit návrh na přijetí již v prvním čtení v souladu s § 90 odst. 2 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Ostatní technikálie už tady přednesl pan ministr, takže já bych tímto považoval zpravodajskou zprávu za nebo ukončenou a poprosím tedy o váš souhlas s tím, aby tato smlouva byla skutečně odsouhlasena v prvním čtení podle § 90. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji panu zpravodajovi a otevírám obecnou rozpravu, do níž vidím přihlášeného z lavice pana poslance. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Kubík: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Stanovisko hnutí ANO je k tomuto tisku kladné. Jedná se o čistě technickou záležitost, a proto podpoříme i přijetí v prvním čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Nikoho dalšího zatím nevidím se hlásit do obecné rozpravy, pokud tomu tak je, tak končím obecnou rozpravu. Je zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Protože nebyla podána námitka, nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 670 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? V hlasování číslo 71 přihlášeno 133 přítomných, 111 pro, nikdo proti. Návrh byl schválen.

A proto zahajuji podrobnou rozpravu. Do ní nevidím nikoho přihlášeného, končím podrobnou rozpravu. Ptám se, zda je tento tentokrát zájem o závěrečné slovo? Ani tentokrát ne, proto přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, které teď přednesu. "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn příloh 2, 8 a 9 Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, přijatých v Ženevě dne 10. května 2019.

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 72 je přihlášeno 133 přítomných, pro 11,1 proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas a projednávání tímto končí.

Končím projednávání bodu 165. Děkuji panu ministrovi a doufám, že je připraven zastoupit pana ministra Hladíka někdo další. Tak je to pan ministr Lipavský. Takže otevírám bod číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP