Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

161.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Černou Horou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která byla podepsána v Podgorici dne 20. února 2024
/sněmovní tisk 647/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal pan ministr financí Stanjura, kterého ale nevidím, že by byl přítomen. Je tedy možné, aby jej zastoupil některý z přítomných ministrů? Pan ministr Jurečka nebo pan ministr Dvořák? Kdo se hlásí o to, aby předložil za pana ministra Stanjuru tuto smlouvu? Pan ministr Dvořák je přítomen a připraven? Je pan ministr Baxa. Tak, omlouvám... Vy máte následující, dobře. Pan ministr Baxa zastoupí pana ministra, který je omluven, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, vážená paní předsedkyně, omlouvám se, bylo domluveno moje zastoupení s Ministerstvem financí, ale já už jsem byl duchem v Japonsku u toho následujícího bodu.

Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, je nyní předkládána Smlouva o zamezení dvojímu zdanění s Černou Horou, která byla podepsána 20. února 2024 v Podgorici. Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Černou Horou se v současné době uplatňuje Smlouva mezi vládou České republiky a radou ministrů Srbska a Černé Hory o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmů a majetku, která vstoupila v platnost 27. června 2005. Sjednání této nové smlouvy reaguje mimo jiné i na protokol, který je nedílnou součástí této aktuálně platné a účinné novely. V protokolu je zakotven závazek příslušných úřadů obou států v případě, že Černá Hora vyhlásí zákon nebo zavede praxi umožňující širší výměnu informací, bezodkladně uzavřít doplňující protokol ke smlouvě, na jehož základě by takováto širší výměna informací byla umožněna. Přestože se Česká republika dlouhodobě snažila vstoupit do jednání s Černou Horou o předmětném protokolu, podařilo se to až nyní, kdy byl při této příležitosti vůči Černé Hoře renegociován celý text smlouvy, jelikož sjednání pouhého protokolu se ukázalo jako nedostatečné. Smlouva tak nyní obsahuje například i všechny takzvané minimální standardy vyplývající z protokolu BEPS.

Vztahy mezi Českou republikou a Černou Horou jsou v současné době na dobré úrovni. Z výrazně kladné bilance vzájemné obchodní výměny je patrný významný přesah českého vývozu nad dovozem. Hodnoty vývozu se v roce 2023 pohybovaly okolo 691 milionů korun, dovoz v tomtéž roce činil pouze necelých 28 milionů korun. Tato nová komplexní daňová smlouva pokrývá zdaňování a vyloučení mezinárodního dvojího zdanění všech možných druhů příjmu. Standardně také upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými úřady obou zemí a také zásadu nediskriminace. Smlouva i nadále umožní neformální řešení sporů, případně vzniklých při jejím provádění, a současně zajistí i zmiňovanou standardní výměnu informací mezi příslušnými úřady obou zemí. Smlouva byla připravena na základě vzorových modelů OECD a OSN, přičemž samozřejmě reaguje i na vnitřní daňové předpisy obou zemí. Lze konstatovat, že text smlouvy plně odráží vývoj a trendy v mezinárodní daňové oblasti.

Navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna vzala při projednávání této mezinárodní smlouvy zmíněné skutečnosti v úvahu a dala souhlas k její ratifikaci. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji, pane ministře. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru, kterým je za Ondřeje Benešíka, který je omluven, pan poslanec Jiří Horák. A vzhledem k tomu, že se nacházíme v druhém čtení, tak změnu zpravodaje hlasovat není potřebné. Prosím tedy, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 647/1.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám přednesl usnesení zahraničního výboru z 30. schůze ze dne 6. června 2024. "Po odůvodnění vrchního ředitele sekce Daně a cla Ministerstva financí Stanislava Kouby a zpravodajské zprávě Ondřeje Benešíka (a) po rozpravě zahraniční výbor:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: ,Poslanecká sněmovna PČR dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Černou Horou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která byla podepsána v Podgorici dne 20. února 2024.‘;

II. pověřuje místopředsedou výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny; a

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já vám také děkuji. Nyní tedy otevírám rozpravu, do níž se přihlásil pan poslanec Jiří Strýček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobré dopoledne. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a vážení kolegové, já bych tady jenom krátce vystoupil za klub hnutí ANO, protože my jsme vlastně přijetí této smlouvy už podpořili při jejím prvním čtení. A já bych tedy tady chtěl jenom znovu zdůraznit, že tato smlouva (má?) samozřejmě velký význam, protože sjednání této smlouvy zvýší právní jistotu případných investorů obou států v oblasti tohoto dvojího zdanění. Takže znovu opakuji, klub hnutí ANO samozřejmě tuto smlouvu podpoří. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy nevidím nikoho přihlášeného do rozpravy. Pokud tomu tak je, tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova, pane ministře? Pane zpravodaji? Nikoliv.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení, jak jej přednesl zastupující zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 68 je přihlášeno 134 přítomných, pro 111, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Já děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi, projednávání bodu sto šedesát jedna končím.

S náhradní kartou číslo 34 hlasuje paní poslankyně Decroix. Z jednání se omlouvá paní poslankyně Jarmila Levko, respektive bere zpět svou omluvu a následně se omlouvá od 14 hodin bez udání důvodu.

 

Nyní tedy otevírám bod číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP