Čtvrtek 12. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

225.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich slosování.

Na pořad jednání 112. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 17 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná. A nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci činnosti některých orgánů činných v trestním řízení. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 418. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti ministra spravedlnosti.

Z toho důvodu, že pan ministr není přítomen a tedy nebyla splněna podmínka, pro kterou tato interpelace byla přerušena, nebudeme se touto interpelací zabývat.

Další interpelací je písemná interpelace na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci pokusu o zásah do mého ústavou garantovaného práva podávat interpelace na člena vlády.

Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 419. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti ministra spravedlnosti. Vzhledem k tomu, že pan ministr není přítomen, nebyla tedy splněna podmínka pro zahájení této interpelace a nebudeme se touto interpelací zabývat.

Další Interpelací je interpelace na ministryni obrany Janu Černochovou. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 591.

Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti ministryně obrany. Vzhledem k tomu, že paní ministryně je řádně omluvena, je tedy nepřítomna, nebudeme se touto interpelací zabývat.

Následující interpelací je písemná interpelace na ministryni obrany Janu Černochovou. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci poškozování české zahraniční politiky ukvapenými vyjádřeními. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 620. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti ministryně obrany. Paní ministryně je řádně omluvena, tedy důvod přerušení i nadále trvá. Touto interpelací se nebudeme zabývat.

Další interpelací je interpelace a na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci hospodářské stagnace. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 677. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti předsedy vlády. Pan premiér je řádně omluven. Důvod přerušení této interpelace trvá i nadále, proto se touto interpelací nebudeme zabývat.

Následující interpelací je písemná interpelace na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci rušení daně z neočekávaných zisků v roce 2025. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 678. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti předsedy vlády. Pan premiér je řádně omluven, nadále trvá i podmínka přerušení, je tedy nepřítomen a nebudeme se touto interpelací zabývat.

Následující interpelace je písemná interpelace na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci inkasa daně z neočekávaných zisků za rok 2023. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 679. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti předsedy vlády. Pan premiér je řádně omluven, je nepřítomen a důvod přerušení trvá i nadále, proto se touto interpelací nebudeme zabývat.

Následující interpelace je písemná interpelace na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci dezinformace europoslance Vondry. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 683. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti předsedy vlády. Pan premiér je řádně omluven, je nepřítomen a důvod přerušení trvá i nadále, proto se nebudeme touto interpelací zabývat.

Následující interpelací je písemná interpelace na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslankyně Ivety Štefanové ve věci postupu samosoudkyně Okresního soudu v Ostravě. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 712. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 27. června 2024 do přítomnosti ministra spravedlnosti. Pan ministr není přítomen, trvá tedy i nadále důvod pro přerušení této interpelace, proto se jí nebudeme dále zabývat.

Následující interpelace je interpelace na ministryni obrany Janu Černochovou. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Pavla Růžičky ve věci kurzu pro příslušníky AČR na vedení dronu na pohyblivý cíl. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 740.

Já zahajuji rozpravu a táži se, zda zde máme pana poslance Růžičku? (Poznámka poslance Kolovratníka.) Prosím, pane poslanče, hlásíte se? Já se táži, zda je zde pan poslanec Růžička? Protože jinak tato interpelace... Moment, abychom si ujasnili jednací řád. Jestliže byla přerušena interpelace do přítomnosti pana ministra, pak trvá nadále důvod přerušení. Pokud tato interpelace, vlastně ji zahajujeme, poprvé ji otevíráme, tak není důležité, zda jsou zde ministr nebo ministryně přítomni, ale poslanec musí být přítomen, jinak o této interpelaci nebudeme jednat. (Hlásí se ke slovu poslankyně Schillerová.) Prosím. S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Prosím o tříminutovou pauzu, pan poslanec se přemisťuje do sálu. Omlouvám se, děkuji za vstřícnost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, vyhlašuji tedy pauzu do 9.19 hodin.

(Jednání přerušeno v 9.16 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 9.19 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Budeme pokračovat v přerušeném jednání. Já si dovolím komentovat záležitosti okolo interpelací a připomenu jednací řád.

Upozorňuji všechny poslance na ustavení § 112 odst. 6 jednacího. Řádu Poslanecké sněmovny, který zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko, ani o ní dále nejedná. Myslím si, že bychom si toto měli připomenout, a upozorňuji na to, že v tomto případě opravdu ta pauza byla vstřícností. Chápu důvody pana poslance, že nebyl v sále přítomen, ale myslím si, že bychom k tomuto neměli sahat. A ještě jednou zopakuji, abychom si ujasnili: Je-li interpelace přerušena do přítomnosti ministra či ministryně, pak v případě nepřítomnosti ministra či ministryně se nejedná o této interpelaci. Ovšem otevíráme-li, interpelaci poprvé, pak není důvodem pro neprojednávání nepřítomnost ministra či ministryně, ale důležité je, aby pro otevření jednání o této interpelaci byl přítomen poslanec či poslankyně, kteří podávají tuto interpelaci, a nyní tedy zahajuji rozpravu. Má někdo zájem o vystoupení v rozpravě? Ano, pan poslanec Pavel Růžička. Prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající, za vstřícnost. Stával se mi to jednou za deset let. Ještě jednou se omlouvám, že jsem to nezaregistroval. Já jsem dával písemnou interpelaci na paní ministryni ohledně dronů a neziskového spolku Nemesis. Paní ministryně mi odpověděla na moji interpelaci, ale nebyly tam uvedeny veškeré údaje. Anebo některé údaje, které poskytla armáda, byly neúplné, zavádějící a některé i lživé, tak jsme se domluvili, že paní ministryně, až bude vědět veškeré informace toho šetření, které ona zadala, tak mě bude o tom písemně informovat. Doposud se teda tak nestalo, tak bych navrhl, aby interpelace byla přerušena do přítomnosti paní ministryně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak.

A táži se pana poslancel Pavla Růžičky, který navrhl již hlasování o přerušení. Budeme tedy hlasovat o jeho návrhu, rozpravu končím. Mám zde ještě jedno sdělení, pan ministr Výborný hlasuje s náhradní kartou 31. Já přivolám kolegy z předsálí a v probíhající rozpravě budeme hlasovat o návrhu pana poslance Růžičky na přerušení této písemné interpelace do přítomnosti paní ministryně obrany Jany Černochové.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Pro příchozí hlasujeme o přerušení interpelace do přítomnosti paní ministryně. Kdo je proti?

V hlasování číslo 60, přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 78, proti nikdo. Návrh byl přijat a já konstatuji, rozpravu končím. Ne, ne, pardon, ano, necháme přerušenou interpelaci, rozprava bude v případě dalšího jednání o interpelacích pokračovat.

Nyní zde máme další interpelaci na místopředsedu vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše,. Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci problémů s aplikací eDoklady. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 744 . Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí. Ano, pan poslanec Martin Kolovratník je přítomen, a já mu tedy tímto uděluji slovo. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak ano, hlásím se do rozpravy a děkuji za slovo. Snad lze ocenit před chvílí tady tu vstřícnost, že jsme mohli chvíli přerušit kvůli panu kolegovi, ale jinak si, kolegyně, kolegové, musím postesknout. Kolik to bylo? Asi 170 písemných interpelací, kterými se nebudeme zabývat, protože tady nikdo z vlády téměř není přítomen? No udělejte si obrázek sami. Já sám jsem tam byl jmenován v tom předchozím bloku, tuším, že dvakrát nebo třikrát, primárně s tématy na paní ministryni Černochovou a jsou to témata z loňského roku, z loňského podzimu. Takže stále a stále se těmi tématy Sněmovna nebude zabývat, ale my jsme vás chtěli ubezpečit a uklidnit, my jsme vytrvalí, počkáme, dostaneme se k tomu.

Tak ale teď k tomu konkrétnímu, tedy k mé interpelaci na pana ministra Bartoše. Jsem rád, že tady je. Také to téma je trochu starší, ale až tolik nezapadá a je částečně stále aktuální. Já jsem pana ministra interpeloval písemně, tak tady to není, rok, bylo to někdy v březnu letošního roku, jestli se nepletu, na jaře letošního roku, ano v březnu. A to ve věci problémů s aplikací eDoklady, tedy s tou digitální verzí občanských průkazů.

Nebudu tady zdržovat dlouhým čtením té své interpelace, to máte ve svém tisku. Já jsem tam psal o tom, že v obecné rovině jako opozice oceňujeme, souhlasíme s tím, že vláda tady v těch krocích pokračuje. A to mohu říci v obecné rovině, ať je to digitalizace právě těch registrů, registru občana, nebo rezortu, kterému se věnuji nejvíce, dopravy, tedy portálu dopravy, takže tam na kroky té předchozí vlády navazujete. Ale pojďme teď být konkrétní právě u té eObčanky nebo eDokladu.

Já jsem tu interpelaci v březnu postavil na tom medializovaném problému, kde jeden z občanů, občan Prahy, když se registroval, tak se mu tam objevila identita jeho manželky. Pak se k tomu vyjadřoval a toho člověka se zastal starosta Prahy 6 pan Jakub Stárek. A ptal jsem, jak se pana ministra, jak je tohle možné? Přeskočím to, tahle věc se vysvětlila korektně, tady není důvod hrát žádnou politiku. Byla by to chyba a mluvili bychom o chybě, kde Digitální informační agentura ověřila, že tam opravdu došlo k chybě ze strany toho občana a i pan starosta veřejně se panu ministrovi omluvil, že je to vyřešené a opravdu tohle nebyla chyba systému.

Ale, pane ministře, jsou tam dvě věci, které pokračují dál, a proto jsem také vyslovil svůj nesouhlas s vaší reakcí a chci tady s vámi a s kolegy o tom mluvit dál u té eObčanky, u eDokladovky. Za prvé je to odesílání dat do zahraničí, tedy to utajování, respektive více bych měl říci neutajování informací a soukromých osobních informací občanů a těch, kteří s tím dokladem pracují, práce s těmi daty a i to, kam se vlastně ukládají. Nejsem asi tak velký odborník na IT jako vy, z těch svých základních poznatků chápu, že pokud si stát pronajme nějakou velkou cloudovou službu, nevím, jestli tohle bylo u Microsoftu, nebo u které velké společnosti, tak zkrátka ti dodavatelé pracují se svými cloudy, se svými úložišti. Ale už to je první věc, na kterou se chci zeptat.

Pokud jste designovali, pokud jste dělali architekturu takovéhoto projektu, tak jste určitě to nemohli nekonzultovat s bezpečnostními složkami, agenturami nebo s odborníky, kteří hlídají tu bezpečnost dat, obecně Cyber Security v České republice, a divil bych se, že byste si tohle nepohlídali už v tom zadání. Takže to je první dotaz, jak je možné, kde to vlastně vzniklo, v jakou chvíli, že jste už v zadání toho systému připustili možnost, aby ta data, a nevíme, v jakém rozsahu, odcházela z České republiky?

No a ten dotaz druhý, on vlastně nebude v duchu těch dotazů a odpovědí, které jste posílal, tam povím, pokud jsem se ptal náklady, že ta odpověď je celkem v pořádku, tu jste vysvětlil. Ale spíš se teď chci vrátit k tomu, co se stalo od jara nebo mezi jarem a dneškem během léta, kdy pak vyplynulo na povrch, jak velké množství dat ten systém sbírá, jak s nimi pracuje. Konkrétně teď tady mám otevřeny jedny z mnoha článků, v tomhle případě to jsou články serveru iRozhlas, kde když se o tom v červenci začalo mluvit, jak hodně se toho odesílá, i to, že místo aby ta eObčanka chránila data, chránila osobní údaje, tak naopak potenciálně zveřejňuje, umožňuje časovou stopu, logování toho, kdo kdy ji použil, kde se s ní identifikoval. Sám ji mám, sám ji testuji. Mně osobně to nevadí, ale prostě asi to je věc, kterou nechceme, mít digitální stopu, kdo se kde logoval.

Tak až v reakci na ty červencové informace pak vyšla zpráva někdy v polovině srpna zhruba, že tedy jste tu aplikaci upravili a že už těch dat bude menší množství. A tohle prostě, to se na mě nezlobte, to je naprosto stejný postup jak u stavebního řízení, že vy teda něco vyrobíte, prodáte to, uděláte skvělý marketing, pak zjistíte, jaké v tom jsou chyby, a teprve to začnete lepit, upravovat, vylepšovat. A pane ministře, nezlobte se, ta slovíčka o updatech, aktualizacích jsou hezká, ale to je prostě špatně.

Takže ta moje nová otázka nad rámec té písemné interpelace zní, jak je to možné? Jak dlouho jste testovali ten systém? Jaké vlastně bylo zadání, že třeba mohlo takto velké množství dat odcházet do zahraničí? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Pan ministr Bartoš, prosím máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já děkuji tady za tu otázku. Ta důvěryhodnost té aplikace a anonymita je naprosto zásadní a byl to i zásadní požadavek na koncept a využívání té aplikace, tudíž že aplikace nemá nikam žádná data odesílat o jejich používání. Žádné osoby v žádné fázi nesmí mít přístup k tomu, kdo a kdy se eDoklady prokazoval. Tak znělo zadání celého řešení. Ostatně celý princip eDokladu má být postaven na tom, že při té interakci nemá a je tak postaven, nemá vznikat žádná digitální stopa, kdy a kde uživatel je použil. Výjimkou je samozřejmě situace, kdy ten ověřovatel ztotožňuje ve svém systému toho, kdo tu totožnost prokazuje, například na tom úřadu nebo nově i v bance, myslím, že nově používá eDoklady také Vodafone. To je prostě ekvivalent toho, jako že někde ukážete občanku a tam se tedy vyplní na té poště nebo na tom úřadě tedy nějaký formulář, že jste tam byl, že jste nějakou věc udělal.

Digitální informační agentura 30. července vydávala novou verzi eDokladů a kde se opravilo odesílání takzvaných diagnostických dat, tam provedl mimořádný audit zabezpečení aplikace, která by měla potvrdit, že se již takto nedělo. Ta funkcionalita nebyla objednána, byla to věc, která měla pomoci odchytávat baggy při použití té jednotlivé aplikace. Tu, jak jsem byl já informován a já jsem ostatně k tomu vystupoval i v médiích, byla to chyba na straně dodavatele, kdy ta technická data pro fungování systému, které měly pomáhat odstraňovat chyby v té aplikaci, odesílala další, naštěstí anonymizovaná data nad rámec toho objednaného řešení. Řešitel si tuto část nezkontroloval, za chybu se omluvil a věc uvedl do pořádku. Jinak ta data byla, nebo ta analytická data byla odesílána skrze cloudové servery do služby Centry,(?) na kterou se spoléhají třeba Microsoft, Disney(?) Lack,(?) Sonos, Reddit a další.

Ty servery se nacházely v Německu, zabezpečený šifrování pomocí SSL. Data nikdy neopustila Evropskou unii a služba Centry veškeré osobní či potenciálně citlivé informace anonymizuje. Jak již jsem řekl, nebyla to objednaná funkcionalita, dodavatel si neohlídal vlastně míru těch dat, která by měla v danou chvíli řešit ty jednotlivé případné chyby selhání toho systému. Ta náprava byla zjednána a já jsem požádal Digitální informační agenturu, aby po auditu bezpečnosti celé aplikace zároveň zveřejňovala i ten zdrojový kód aplikace k tomu, aby si každý mohl ověřit, podobně jako jsme, jako to třeba bylo i s jinými systémy historicky, když byla debata o EET, že ta aplikace bude podrobena i kontrole odborné veřejnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Do rozpravy se hlásí pan poslanec králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, já bych se tedy doptal pana ministra na jednu věc nebo na pár věcí. Chtěl jsem se zeptat, jestli teda DIA v souladu s nařízením vlády 749 z roku 2018 udělala analýzu celkových nákladů, že cloud je stejně nebo lépe ekonomicky výhodnější než službu provozovat systémem on-premise.

Pak bych se chtěl zeptat, zda měli i analýzy rizik, že to tak není, že to není nebezpečné, kterou mohli udělat i podle vyhlášky nebo podle zákona 365/2000.

Pak bych se chtěl zeptat, zdali posuzovali dopad té bezpečnosti, podle zákona 315/2021 Sb., kde je doloženo, a proběhlo to i v médiích ve stejné reportáži, o které mluvil pan ministr, mluvil o tom, tuším, bezpečnostní expert Michal Zedníček, kdy byly určitě prolomeny ta bezpečnostní kritéria a je třeba udělat nějaká další opatření.

Potom bych vlastně se chtěl zeptat, zda byl zhodnocen ten projekt po bezpečnostní stránce a naplánované zabezpečení podle vyhlášky 190 z roku 2023. A Potom jsem se chtěl zeptat, jestli ty služby, které tady popisuje pan vicepremiér, byly nakoupeny v souladu s Vyhláškou 316/2021 Sb., která mluví o bezpečnostně schválené vyhlášce v eGovernment cloudu.

To znamená, já bych se chtěl zeptat, zdali podle těchto dokumentů, které vydává vláda, které byly vydány vládou, ve které sedí pan Bartoš, bude přesunuta tatoslužba ze soukromého cloudu do cloudu, který provozuje státní pokladna, centrum sdílených služeb, či nikoliv. A zdali byly všechny tyto vyhlášky bezpečnostní splněny. Protože s touto aplikací, která je, tak tam byly prolomeny bezpečnostní kritéria, některé bezpečnostní složky upozorňují na bezpečnostní hrozby této aplikace. Tak já bych se chtěl zeptat, jestli by nám mohl na tyto věci odpovědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pan ministr. Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Portál, nebo respektive eDoklady jako takové, tedy aplikace, která umožňuje zobrazit informace, které v tuto chvíli jsou uloženy v centrálních registrech, jsou rozvojem portálu občana, který využívá v tuto chvíli cloudové služby Microsoft Edge, to znamená, jsou využita stejná úložiště, která jsou používána na portálu občana. Tedy proto, aby se z registru vlastně vygenerovalo to digitální dvojče eDokladů. eDoklady neukládají žádná data takové povahy, aby bylo nutné je ukládat ve státním cloudu, tedy v cloudu čtvrté úrovně. Samozřejmě ten můj sen do budoucna je takový. A nastartovali jsme teda konečně i ten projekt toho cloudu státního, byť si myslím, že to mělo běžet dávno a že to mělo běžet rychleji. Já asi v tuto chvíli nedokážu dekomponovat jednotlivé paragrafy nebo jednotlivé vyhlášky, které jste zde zmínil.

Já předpokládám, že ta bezpečnostní kritéria byly naplněny. A vzhledem k tomu, že samotné eDoklady jako takové jsou skutečně derivátem informací, které vy si můžete zapnout nebo vypnout, i jejich sdělení na portálu občana, tak splňují vlastně ty podmínky, podobně jako třeba apka portálu občana. Samozřejmě bezpečnostní testy probíhaly.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásil se ještě do rozpravy nejprve pan poslanec Kolovratník, poté pan poslanec Robert Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak potvrzuji, že jsem se hlásil. Mě v té reakci pana ministra zaujala vlastně jedna jediná věc. Dozvěděli jsme se, že už je to hotovo, vyřešeno, že to byla funkcionalita navíc, kterou vy jste si neobjednali, že DIA provedla audit celé té architektury, celého toho systému, ale přece tohle je špatně. Nemělo by to, nebo je to před jenom k ničemu jinému, když si budu stavět dům, nezlobte se na mě, to je asi hodně velké zjednodušení, ale podle mě docela sedí a budu tam teda mít něco špatně křivou zeď, špatné okno, tak to zreklamuji. Pokud všechno bude fungovat normálně, dodavatel opraví a jedu dál.

Ale to přece není kritická, citlivá záležitost. Pokud si objednám nebo buduji, a zvlášť v dnešní době světové kyberbezpečnosti, ohrožení ze strany východních mocností a tak dále, tak mě překvapuje, že vy jste si nejdříve něco neobjednali, pak neudělali audit, jak je to teda hotové, postavené... Rád mluvíte třeba o tom pískovišti, pane ministře, o tom sandboxu (?), že jste to neotestovali v sandboxech a pak to až nepouštěli ven do světa, a že to vlastně testujete, respektive auditujete až po spuštění? No, kroutíte hlavou, ale takhle jste mi odpověděl. Běželo to, někam se data posílala, pak se snížilo množství dat, byly tam funkcionality, které vy jste si neobjednali, ale byly tam. A přece nemůžete se mnou nesouhlasit, že takhle kritickou a zásadní věc byste neměli nejdříve zauditovat, nejdříve projít a otestovat a potom až pouštět do ostrého provozu. O tom mě nemůžete přesvědčit, že to mělo být jinak. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Robert Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, ano, rozumím tomu, ani jsem nepředpokládal, že by pan ministr odpověděl na čísla těch vyhlášek, protože já jsem se samozřejmě na to připravoval, ale neočekávám, že by to měl v hlavě, je to logické.

A já bych proto využil příležitosti a poprosil kolegu Roberta Stržínka, aby to zařadil na příští podvýbor pro eGovernment, protože tam si myslím, že nám ředitel agentury může doložit jednotlivé dokumenty, jestli byly splněny všechny bezpečnostní analýzy dle daných vyhlášek a zákonů, které měly proběhnout předtím, než ta aplikace byla zpožděna. To, že tam jsou bezpečnostní problémy, na to upozornily některé bezpečnostní služby i složky. To je prostě realita. A pan ministr jasně řekl současná aplikace jsou pouze kopie dokladů. Reálná digitální identita přijde až s evropskou peněženkou. A na tu jsme měli počkat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr se hlásí do rozpravy. Než mu udělím slovo, přečtu omluvy: Bláhová Kamila se omlouvá od 15 hodin z pracovních důvodů, Kaňkovský Vít celý jednací den rodinné důvody, Potůčková Lucie bere zpět svou omluvu do 10 hodin, z ministrů se omlouvá Pavel Blažek po celý jednací den z pracovních důvodů a Marek Výborný do 9.45 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych zareagoval, vezmu to odzadu, na pana Králíčka. Rád na ten podvýbor pošlu lidi, pokud se ho nebudu moci sám zúčastnit ve věci, kterou jste zmínil. Evropská digitální peněženka, tak jak byla schválena v průběhu našeho předsednictví na úrovni sedmadvacítky a následně pak i Evropským parlamentem, je poměrně komplexnější projekt, co se týče toho, co se děje na pozadí té aplikace. eDdoklady a vlastně možnost občana mít v tuto chvíli, řekněme, státní peněženku a mít tam postupně doklady, a máme ambici tam dostat ještě OZP, nikoliv pojišťovnu, ale potvrzení o nějakém zdravotním postižení a například potvrzení o studiu, jako proof of koncept je o té uživatelské zkušenosti. Z dat, které třeba já mám k dispozici od nebo o které víme a jsou i veřejné od využívání mobilních plateb nebo karet, je vidět, že 39 % lidí, kteří platí kartou, už v tuto chvíli platí telefonem.

Já si myslím, že ten krok dopředu směrem k evropské digitální peněžence je zásadní nejenom z pohledu uživatelů, a spousta z nás má nějakou aplikaci, která je v telefonu, kam si třeba dává vstupenky nebo lístky na koncert, pokud je to možné, a pak vlastně ukazuje jen ten QR kód. Ale jde zejména o to, aby byly připraveny instituce, které pak dokážou pracovat s tím, že načtou, protože ta technologie eDokladů v momentě identifikace je totožná, jako bude po těch protokolech běhat evropská digitální peněženka, tak abychom měli prošláplou tu cestu, kdy instituce dokážou ze zařízení vyčítat ty potřebné informace - a pouze ty informace, které pro tu danou transakci jsou potřeba. Například pro ověření plnoletosti potřebujete pouze vizuální kontakt a vidět potvrzeno, že ten člověk se někdy narodil a nic víc. Proto i v eDokladech, když už je někde používáte, tak se vám objeví: přejete si sdílet tyto vybrané informace s tím, kdo ověřuje, které jsou pro tu transakci žádoucí? A vy skutečně máte kontrolu nad tím, jak ta data u sebe máte, která sdílíte, a zároveň ty instituce jsou připraveny je přijímat. Těch institucí a včetně komerčních subjektů nebo i třeba notářů je v tuto chvíli přes tisíc. eDoklady využívá, nebo má tu aplikaci staženo přes půl milionu lidí.

Jinak když jsme se bavili o tom vystoupení, velmi rád na tom výboru budu hovořit i o tom, co bylo požadováno na kvalitě a bezpečnosti té dané aplikace. A skutečně, když jsem tady zmiňoval úložiště s centry kromě samotné aplikace, kde jsou ta data, která vy sdílíte s tím, který to ověřuje, tak běží tam různé protokoly technického typu. Logování těch chyb ve využití dokladů bylo objednáno minimalisticky. Nevím, jestli ti, kteří nastavovali to logování, ten dodavatel, byli líní v danou chvíli, nebo jestli to byla nějaká chyba. Každopádně anonymizace na strany s centry těch údajů, která nejsou potřeba k tomu vlastně logovat případné chyby, tak ty byly odstraněny, jednak tam ta anonymizace byla zapnutá a jednak v tom červnovém nebo 30. června nebo července, teď již přesně nevím, tady se to datum zmínilo, byla zjednaná náprava včetně dodatečného auditu této části, tedy toho technického zázemí pro logování chyb.

V tuhle chvíli asi nedokážu více odpovědět, ale velmi rád i na tom výboru se zástupci objednatele i zhotovitele zodpovíme otázky, které se týkají jednotlivých vyhlášek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Do rozpravy se hlásí ještě pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Já se obávám, že víc už se neposuneme. Myslím, že nápad kolegy Králíčka je vynikající, abyste v tom užším odborném fóru tyhle věci probrali. A já na závěr povím jediné, ano, byl to červenec, ta aktualizace, že prostě u takhle zásadního, kritického, bezpečnostně kritického projektu, který, a teď se vrátím k úvodu svého vystoupení, považujeme za dobrou cestu, takhle takovéhle funkcionality určitě má stát posouvat. Ale prostě postup, kdy dodavatel něco udělal navíc, něco možná trochu méně, a potom se to až audituje a updatuje, to přece není možné a není to dobré, snižuje to důvěru občanů v tyhle nové aplikace a v ten nový postup. Takže pak na závěr, pokud se nikdo hlásit nebude, paní předsedající, navrhnu hlasování, že Sněmovna nesouhlasí s odpovědí pana ministra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Děkuji. Do rozpravy se ještě hlásí pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já jen krátce. Až přijde digitální peněženka, tak tyto aplikace nám budou k ničemu. To je třeba si uvědomit. Digitální peněženka Evropské unie je úplně na jiném základu. Je to digitální identita. Tady, co máte ve svých mobilech, je pouze elektronická kopie. Ty dvě věci technicky slučitelné nejsou. To je třeba si prostě říct. A budeme muset vynaložit další nové prostředky na její implementaci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím. Táži se nyní pana poslance Kolovratníka, zda by mohl navrhnout, nebo zopakovat - zopakovat - usnesení k této odpovědi?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji, jak jsem avizoval v závěru rozpravy, a podle § 112 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, pardon, § 5 navrhuji, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí na tuto písemnou interpelaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Podle § 112 odst. 5. Děkuji vám. Budeme tedy hlasovat o navrženém usnesení, kdy pan poslanec Martin Kolovratník navrhuje, aby Sněmovna vyslovila, přijala nesouhlasné stanovisko s odpovědí.

Nyní jsem zaznamenala žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Já zagonguji a přivolám kolegy z předsálí. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

Mezitím ještě přečtu omluvu. Omlouvá se Pavel Žáček po celý jednací den z důvodu zahraniční cesty. (Poznámka z pléna.) Ano, budeme hlasovat, až se ustálí počet přihlášených... Což se právě v tento okamžik stalo. (Úsměv v sále.)

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno 85 poslanců a poslankyň, pro 42, proti 19. Návrh byl zamítnut.

A já končím projednávání této interpelace.

A budeme pokračovat následující interpelací, kterou je interpelace na ministra dopravy Martina Kupku. Ministr dopravy Martin Kupka odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci zvláštní okolnosti okolo pronájmu brněnského nádraží přímo firmě Brno news station development, BNSD, ve které má významný podíl bývalý náměstek za ODS Ivo Vrzal. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 745. Já zahajuji rozpravu a táži se, zda se do ní někdo hlásí? Ano, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak jsem přítomen a hlásím se. Děkuji, paní předsedající. A tedy v souladu s obvyklým postupem v tuto chvíli, pan ministr není přítomen, prosím tedy o přerušení této interpelace do doby přítomnosti pana ministra, abychom ji mohli korektně projednat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já také děkuji.

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Kolovratníka, který navrhuje přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra Kupky.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Hlasování číslo 62, přihlášeno 91 poslanců a poslankyň, pro 76, proti žádný. Návrh byl přijat.

Přerušili jsme tuto rozpravu do přítomnosti pana ministra Kupky.

Nyní se budeme zabývat interpelací na ministra zemědělství Marka Výborného. Ten odpověděl na interpelaci poslankyně Věry Adámkové ve věci mysliveckého zákona. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 754. Táži se, zda je tady paní poslankyně Adámková přítomná? Paní poslankyně není přítomná. To tedy znamená, opakuji, že pokud není interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

Takže já končím projednávání této interpelace. Paní poslankyně Adámková není přítomná, která tuto interpelaci podávala. (Ministr Výborný před řečnickým pultem několikrát ukazuje, že je zde a připravený.) Pane ministře, přišel jste, ano, přišel jste. A zase můžete odejít. (S úsměvem. Potlesk koaličních poslanců.) Jasně jsme si vyjasnili, jak se postupuje podle jednacího řádu - není-li poslanec přítomen, končíme projednávání této interpelace.

Budeme nyní postupovat dále. Budeme se zabývat interpelací na ministra financí Zbyňka Stanjuru. Ten odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci čerpání prostředků z kapitoly státního rozpočtu pro Národní sportovní agenturu formou dotací Autoklubu České republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 762. Zahajuji rozpravu. Vidím, že se do ní hlásí pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak já připraven jsem, pan ministr bohužel není. (Ozývá se potlesk zleva.) My jsme s tím tak nějak počítali, ale jak jsem říkal, my vytrváme, my počkáme. Takže já teď navrhuji hlasovat o přerušení této interpelace do přítomnosti ministra financí Zbyňka Stanjury.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zaznamenala jsem váš návrh.

Budeme tedy hlasovat o návrhu poslance Martina Kolovratníka na přerušení interpelace do přítomnosti pana ministra Stanjury. Já zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

A zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, přihlášeno 96 poslanců a poslankyň, pro 81, proti žádný (z tabule proti 1). Návrh byl přijat.

A my jsme tuto interpelaci přerušili. Pan ministr Výborný se hlásí s přednostním právem? Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně, dobré dopoledne, kolegyně, kolegové. Mě mrzí, že ta interpelace, která byla na mě, nebyla projednána. Tak já jenom chci tady říct na mikrofon, aby to bylo jasné, až zase tady uslyšíme řeči o tom, jak vláda nechodí, tak já jsem tady opravdu přišel, upravil jsem kvůli tomu program, mohl jsem v tuhletu chvíli debatovat s lidmi z Agrární komory a zemědělci. A byl jsem tady. Považuju to téma za důležité, za důležité, aby tady bylo probráno, aby to i poslanci slyšeli. Takže mě to opravdu velmi mrzí a bylo by dobře, aby si toto všichni pamatovali. Děkuju. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo. Já v reakci na pana ministra se omlouvám jménem paní poslankyně Věry Adámkové, ona mi ráno psala, přestalo jí jet auto. Já vím, že to neomlouvá, v MHD se sem nějakým způsobem dostává. Mě to mrzí, stalo se, je to důležité téma, také nás to zajímalo. Nicméně, pane ministře, já si myslím, že to, jak chodí členové vlády na interpelace, tak vy jste teď v tuto chvíli spíš výjimka. Děkuju za pochopení. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji.

Budeme pokračovat v projednávání další interpelace, která byla určena pro ministra životního prostředí Petra Hladíka. Ten odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci neúplné transpozice směrnice ve vztahu k ETS 2. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 763. Já zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo do ní hlásí? Ano, paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. No a vidíte, teď bychom zrovna pana ministra potřebovali. EU ETS 2, to je téma dneska. Ne? (Potlesk zleva.) Já chápu, že pan ministr (ministr Výborný) byl rozčarován, ale pan ministr Hladík tady opět není. Takže já žádám o přerušení. A občané, doufám, že to vidí. Diskuze měla být o emisních povolenkách EU ETS 2, téma - zdražování benzínu, nafty, plynu, uhlí, stavebnictví a tak dále. Takže na toto téma prostě mluvit nebudeme. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, paní poslankyně, ještě vás požádám o doplnění, zda nechcete přerušit do...

 

Poslankyně Berenika Peštová: Do přítomnosti pana ministra. Ale asi teď to už nebude. Děkuji. Až do přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zaznamenala jsem váš návrh a přivolám kolegy z předsálí. (Gong.)

Budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Bereniky Peštové, která navrhuje přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra Hladíka.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 64 přihlášeno 99 poslanců a poslankyň, pro 82, proti 1. Návrh byl přijat.

Tuto interpelaci jsme přerušili do přítomnosti pana ministra Hladíka. Další interpelací je interpelace na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka. Ten odpověděl na interpelaci poslankyně Věry Adámkové ve věci problému základní školy. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 766. (Poslankyně Adámková není v sále.) Dotáži se, zda se podařilo paní poslankyni Adámkové již dorazit? Není tomu tak. Vzhledem k tomu, že paní poslankyně není přítomna, nebudeme otevírat rozpravu a nebudeme o této interpelaci jednat. Končím tedy projednávání této interpelace.

Nyní bychom přešli k projednávání další interpelace a tím je interpelace na předsedu vlády Petra Fialu. Ten odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci utajování informací státního rozpočtu na rok 2025. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 787. Zahajuji rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí? Ano, pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Bude to ve stejném duchu, taková červená linka dnešní poslední hodiny. Nedá mi to, ještě zareaguji na pana ministra Výborného. Z těch 115 ministrů - nebo kolik že jich v té koalici máte - to je samozřejmě nadsázka - jste tady byli tři. Teď přichází čtvrtý kolega. (Ministr Baxa přichází do sálu.) Mluvil jeden, to byl ministr Bartoš. Tolik k tomu povzdechu pana Výborného.

No, a protože nemáme ani pana premiéra... V jeho případě to chápu. Je omluven tento týden ze zdravotních důvodů, takže v jeho případě by bylo nefér kritizovat, byť možná už odpoledne někde bude něco slavit, ale to je věc osobní, to řešit nebudu. Bude tady prý na ústních interpelacích odpoledne. Každopádně není přítomen. To téma považuji za závažné a určitě chci, abychom o něm mohli mluvit, takže i zde navrhuji přerušení této interpelace do doby přítomnosti pana premiéra Petra Fialy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Jenom připomínám, že pan premiér je ze zdravotních důvodů řádně omluven. Zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Martina Kolovratníka o přerušení této interpelace do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy. Ještě jednou zagonguji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tohoto přerušení? Kdo je proti?

V hlasování číslo 65 přihlášeno 100 poslanců, pro 72, proti 3. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že jsme tuto interpelaci přerušili do přítomnosti pana premiéra Fialy. Zdá se, že jsme vyčerpali všech 17 interpelací. Děkuji všem, kteří se zapojili, a konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců. Tak, jak mám informace, budeme pokračovat v jednání v 11 hodin, a já tedy přerušuji jednání do 11. hodiny.

(Jednání přerušeno v 10.05 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 218, sněmovnímu dokumentu 4798, což je návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2025 a střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2026 a 2027 v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech.

Poté bychom projednávali body 160 až 163 z bloku Smlouvy - druhé čtení, sněmovní tisky 635, 647, 655 a 687 a následně body 165 až 171 z bloku Smlouvy - prvé čtení, sněmovní tisky 670, 671, 684, 708, 764, 765 a 771. Dále bychom případně pokračovali projednáváním bodů z bloku Zákony - druhé čtení, a to v pořadí neprojednaných bodů ze středy 11. září. Jedná se o body 32, 9, 27, 17. 39, 18, 19, 20, 34, 25, 10, 22, 30, 37 a 36. Sněmovní tisky 721, 656, 705, 690, 737, 692, 694, 693, 725, 702, 660, 697, 715, 731 a 727. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 226, ústním interpelacím.

Ptám se, zda je zájem o vystoupení k pořadu schůze? Nikoho nevidím se hlásit, ani žádnou písemnou přihlášku nemám, proto ještě než zahájím projednávání, bodu, načtu v mezičase došlé omluvy.

Omlouvala jsem se já, tedy Pekarová Adamová, od devíti do 10.15 z pracovních důvodů, Bernard Josef do 11.30 z pracovních důvodů, Flek Josef po celý jednací den z pracovních důvodů, Opltová Michaela do 10 hodin z rodinných důvodů, Šebelová Michaela bere zpět svou omluvu z celého jednacího dne, nicméně omlouvá se od 11.15 a od 13 hodin z pracovních důvodů, Voborská Milada se omlouvá z rodinných důvodů od 14.30 a z členů vlády se omlouvají Jurečka Marian do 11 hodin a od 11.30 do 15 hodin z pracovních důvodů a Rakušan Vít od 16 do 17 hodin z pracovních důvodů. Tolik došlé omluvy.

A nyní se tedy dostáváme k bodu

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP