Středa 11. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1993 Sb., o Kanceláři prezidenta republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 653/ - druhé čtení

Jsme v druhém čtení. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr pro legislativu Michal Šalamoun. Prosím tedy, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, ten návrh zákona je poměrně jednoduchý, reaguje na situaci, která je zde jednou za pět nebo deset let, a to je ta, že máme nově zvoleného prezidenta, který ještě nesloží slib, ještě se neujme funkce, nicméně už teďka vyvstává potřeba se setkávat s politickou reprezentací, novináři, představiteli cizích států a pak je asi žádoucí, aby ta stávající Kancelář prezidenta republiky poskytla zázemí již tomuto nově zvolenému prezidentu.

To je vše, děkuji za pozornost a žádám o podporu a posun do třetího čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu, usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 653/1. Prosím, aby se ujala slova zpravodajka ústavně-právního výboru, poslankyně Vladimíra Lesenská. Paní poslankyni tady nevidím. Nemáte, pane kolego, místopředsedo klubu SPD, informaci, zda přijde? Ne, je omluvená.

Jedná se o ústavně-právní výbor, není možné, aby pan předseda ústavně-právního výboru přednesl zprávu? Já mu ji samozřejmě ráda tady poskytnu. Musíme improvizovat a nahradit paní poslankyni, která je omluvena. Prosím tedy předsedu ústavně-právního výboru pana Vondráčka, aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru, případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Poslanecká sněmovna je v tuto chvíli obětí vlastní efektivity, protože jsme postoupili dál, než jsme předpokládali.

V každém případě k tomuto bodu nebyla příliš rozsáhlá debata ani na ústavně-právním výboru a my jsme přijali 5. června 2024 na naší 36. schůzi toto usnesení: Ústavně-právní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně parlamentu, aby návrh schválila, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny a zmocňuje zpravodajku výboru, aby podala zprávu o výsledcích projednávání.

Ve zbytku mohu odkázat na to, co zde již zaznělo. Žádný pozměňovací návrh nebyl ústavně-právním výborem osvojen. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, a to i za ochotu ujmout se této role. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu. Do ní je přihlášena paní poslankyně Lucie Potůčková, které tímto předávám slovo.

 

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás ráda seznámila s velmi jemnou, drobnou úpravou, pozměňovacím návrhem, který podáváme jako skupina poslanců, který jsme nahráli dnes do systému. Jedná se v podstatě o to, že o roli partnerky, partnera, manželky, manžela, případně prezidenta, v současné době pro urychlení budu říkat první dáma, ale samozřejmě nevylučujeme, že příště, někdy v budoucnosti, to může být také první pán. Nicméně jedná se o to, že v současné době Kancelář prezidenta nemá působnost vyřizovat i korespondenční záležitosti, protokolární záležitosti a tak dále, případné tedy první dámy. A i veřejnost očekává, že tato, v rámci této role samozřejmě tato osoba vykonává spoustu svých povinností a není zajištěna tou působností Kanceláře (prezidenta) republiky. Proto velmi jednoduchou úpravou doplňuje bod do tohoto návrhu zákona, který řeší i roli partnera, partnerky, případně manžela, manželky prezidenta republiky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy nikdo další přihlášen do rozpravy není. Pokud je tomu tak, tak já rozpravu končím, obecnou rozpravu.

Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Nikoliv, pana zastupujícího zpravodaje už tady ani nemáme, takže se neptám.

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Do podrobné rozpravy je opět přihlášena paní poslankyně Lucie Potůčková. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, paní předsedající, tedy velmi krátce, protože jsem už v obecné rozpravě odůvodnila tento návrh, tuto drobnou úpravu. V rámci pozměňovacích návrhů byl tento pozměňovací návrh tedy přihlášen pod číslem 4843.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nikdo další se do podrobné rozpravy nehlásí, podrobnou rozpravu tedy končím.

Je zájem o závěrečné slovo? Tentokrát také není.

Takže jsme se vypořádali se vším, není ani žádný hlasovatelný návrh k tomuto bodu, a já tedy končím projednávání bodu číslo 8. Děkuji panu ministrovi i  panu předsedovi výboru.

Nyní otevírám bod

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP