Středa 11. září 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

38.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 736/ - druhé čtení

 

Jsme ve druhém čtení. A poprosím pana ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tento návrh zákona jsem podrobněji představil v prvém čtení. Jenom připomínám, že cílem je zefektivnit proces výběru a správy spotřebních daní, odstranění některé aplikační nejasnosti, zajistit souhlas s právem EU na základě judikatury Soudního dvora Evropské unie a snížení administrativní zátěže pro dotčené subjekty. Nabytí účinnosti tohoto návrhu zákona je navrhováno na 1. leden 2025. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Připomínám, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 736/1. Nyní prosím, aby se slova ujala paní zpravodajka, opět paní Hana Naiclerová.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vláda tedy předložila Sněmovně návrh tohoto zákona 27. 6. 2024. První čtení proběhlo na 110. schůzi Poslanecké sněmovny 10. července 2024.

Rozpočtový výbor návrh zákona projednal na své 48. schůzi konané 4. září.2024 a přijal usnesení, kterým doporučil Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 353/ 2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, vyslovila souhlas ve znění těchto pozměňovacích návrhů.

Za prvé v čl. 1 v dosavadním bodě 43 v. § 15 odst. 9 úvodní části ustanovení se slovo "vzájemnosti" nahrazuje slovy "vzájemnosti a" slova "a seznam diplomatických registračních značek automobilů, osobních automobilů" se zrušují.

Za druhé v čl. 1v  dosavadním bodě 43 v. § 15 odst. 9 se čárka na konci písmena b nahrazuje tečkou, a písmeno c se zrušuje.

A za třetí v čl. 1v dosavadním bodě 43 v. § 15 odst. 10 se čárka a slovo a na konci písmene c nahrazují tečkou, a písmeno d zrušuje.

Dále mě rozpočtový výbor zmocnil, abych s tímto usnesením seznámila schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Tímto otevírám obecnou rozpravu, nikoho nevidím, kdo by se hlásil, čili končím obecnou rozpravu. Pane ministře, je zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Paní zpravodajko, rovněž nikoliv. Zahajuji tedy rozpravu podrobnou. Opět připomínám, že pozměňovací i další návrhy přednesené v podrobné rozpravy musí být vždy odůvodněny.

Nikdo se v tuto chvíli nehlásí, v tom případě končím podrobnou rozpravu. Zájem o závěrečná slova rovněž nevidím ani u pana ministra, ani u paní zpravodajky, čímž tedy končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji všem za spolupráci. Můžeme ji k dalšímu bodu, a to je bod číslo

Aktualizováno 26. 9. 2024 v 22:51.




Přihlásit/registrovat se do ISP