Středa 10. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

125.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2003 Sb.,
o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže
a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 540/ - třetí čtení

Poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek a zpravodaj garančního výboru, kterým je ústavně-právní výbor, pan poslanec Michael Kohajda.

Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 540/2, který byl doručen dne 28. února 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 540/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo, a protože si myslím, že dnes už jste si mého roztomilého brněnského přízvuku užili docela dost, tak budu vás odkazovat na to, co jsem říkal v prvním a druhém čtení, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, do které se jako první hlásí paní poslankyně Štefanová.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Tak já to tedy krátce shrnu (Se smíchem.), když to neučinil pan ministr. Za sebe se ještě vyjádřím k tomuto návrhu.

Ten předložený tisk tedy je návrh novely, která reaguje na nedostatek naší legislativy, jež byl vyčítán České republice ze strany Evropského výboru pro sociální práva, kdy v naší legislativě chybí zajištění povinného právního zastoupení dítěte mladšího 15 let ve věci řízení, a to i v době předcházení řízení před soudem pro mládež, zejména během podávání vysvětlení v rámci objasňování, zda se jedná o čin jinak trestní, kterého se tedy dítě mělo dopustit. To podání vysvětlení jinak zaručuje právo dítěte se k podezření také vyjádřit, a jednak slouží ale i policii k posouzení, jak v té věci má dále postupovat. Podle naší stávající právní úpravy má dítě mladší 15 let nárok na právní pomoc, ale orgány činné v trestním řízení nemají tu povinnost mu přítomnost právního zástupce zajišťovat. Není zde ani možnost žádosti dítěte o bezplatné právní zastoupení, takže cílem této novely je toto v legislativě napravit, a to i ve fázi objasňování činu jinak trestného, a právní zastoupení dítěti zajistit.

Druhá část, které se tato novela týká, je další nedostatek, a to ve formě absence možnosti skončit to řízení, aniž by dítě mladší 15 let muselo být postaveno před soud. Takže tento návrh dále umožňuje, aby státní zástupce mohl nepodat návrh, jímž by se zahájilo řízení před soudem pro mládež. Zároveň také umožňuje soudu pro mládež upustit od uložení opatření bez nutnosti nařídit jednání v konkrétních případech. Takže se jedná o jakési sladění nerovnosti evropské a sociální charty a naší stávající legislativy, a to ve prospěch práva dítěte.

Tento návrh SPD podpoří. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych jenom chtěl za zpravodaje doplnit, že garanční ústavně-právní výbor se sešel mezi druhým a třetím čtením 13. března a učinil svá doporučení, která byla všem poslancům distribuována jako sněmovní tisk 540/3, ve kterých navrhl hlasovací proceduru a navrhl jednotlivá stanoviska, která přednesu později.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju. Já už s tím děkováním si připadám taková nezvyklá dneska velmi, nicméně chtěla jsem také poděkovat Ministerstvu spravedlnosti za tuto novelu. Tahle novela je částečně z donucení, protože už i jak zde zaznělo v minulých vystoupeních, je tlak ze strany evropských orgánů, které upozorňují na to, že neplníme ve vztahu k ochraně, hlavně právní ochraně dětí, které se dopustí činů jinak trestných pod 15 let, některé svoje povinnosti. To teď napravujeme, to právní zastoupení mít budou, a navíc to komplikované řízení v těchto věcech, což znamená jedna část, co se týká vlastně civilního řízení. Ta druhá část je takové kvazi trestní řízení, nesmí to být trestní řízení, nicméně státní zástupce musí shromáždit důkazy, které jsou potom postačující pro soud, je jednoznačně a jasně rozdělená. To nebylo jednoduché.

Myslím si, že se s tím legislativa Ministerstva spravedlnosti, nikoliv překvapivě, protože já ji považuju za dobrou, vypořádala dobře. Tak ať to tady zazní konstruktivně i ze strany opozice, že ta práce byla dobře odvedena, pane ministře. Za mě všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní se hlásí pan předseda. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já jsem nechtěl vůbec vystupovat teď, nicméně jsem donucen okolnostmi a Patrikem, prostřednictvím pana předsedy, protože jsem ho uviděl, než jsem sem šel. Já si neodpustím fakt jednu myšlenku. Sedmnáct let jsem ustanovován opatrovníkem ve věcech soudnictví trestné mládeže v zákoně, který teď novelizujeme. Moc bych neoslavoval. Skutečně je pravda to, co říká tady paní profesorka, prostřednictvím paní předsedkyně, že tu novelu děláme trochu z donucení.

Bude hodně záležet na tom, jak bude uchopena v praxi. Bojím se jedné věci, už to říkám potřetí na různých fórech. Bojím se toho, že v případě právního zastoupení už v tom kvazi přípravném řízení, kde budou dětem ustanovováni advokáti, kteří nemají zkušenost s prací s dětmi, budou těm dětem říkat obligátní větu: Nemusíte říkat pravdu. U dětí je nesmírně důležité, aby pravdu říkaly, aby se ke svým skutkům postavily rovně. Je to důležité pro jejich výchovu. Berte to jako apel - Ministerstvo spravedlnosti a všechny další orgány - aby se pečlivě dbalo na výběr těch, kdo budou děti zastupovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce se hlásí paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já o tom samozřejmě vím. Souhlasím s tím, co tady bylo řečené, je to zase další úkol. Vždycky za každou pochvalou potom je úkol, pane ministře. Tak je to další úkol pro Justiční akademii, samozřejmě, která by mohla v tomhletom směru, protože my máme specializované soudy pro mládež, máme specializované státní zástupce, kteří to musí dělat, a v tom ustanovení v obecné části zákona o soudnictví ve věcech mládeže - tuším, že je to v § 4, ale nejsem si tím teď jistá - je i, že by měli být specializovaní advokáti pro mládež, čili i v těchto věcech by měla být specializace. To, že to není obligatorní, je chyba, ale Justiční akademie, když bude proškolovat soudce, aby kontrolovali, zda skutečně ten, který zastupuje to dítě, je ten, který tomu dítěti radí: Ne, tohle neříkej, a učí ho ještě lhát hned od začátku, samozřejmě v tomto ohledu je to sice komplikované, ale myslím si, že je to zvládnutelné.

Celá justice pro mládež by měla tady spolupracovat a já jsem o tom také na ČAKu hovořila. Ta specializace by tady měla být. Nemůže to být ledajaký advokát, který bude postupovat jako u dospělého pachatele. Doufejme, že to dopadne tím lepším způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo? Ano, pan ministr.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Já bych rád poděkoval za milá slova a dám to do souvislosti s tím, co nás čeká zítra. Zítra bude den, kdy se tady budeme, ať to bude, jak to bude, celý den navzájem hanět, a já chci říci, že je normální, a mělo by to být normální, že kromě toho hanění, pokud jsme schopni se na nějakých věcech domlouvat, tak tady veřejně říct, že se bavíme normálně o správných věcech a jsme schopni se i nějakým způsobem dohodnout. Já jsem vlastně znepokojený z toho stavu, kterému podléháme, tomu, co je na sítích, tam se prostě neustále vyžaduje, abychom se tady navzájem nenáviděli, a myslím si, že to není cesta.

Chci tady klidně i veřejně prohlásit: víte, ono je to tak - když jsem byl opoziční poslanec, já si nemohu stěžovat na předchozí vládu v tom smyslu, že když jsem se na něco zeptal, tak že by se se mnou nikdo nebavil, byla tam nějaká arogance. Vůbec ne, tak to nebylo. Stávalo se, že mně nějaký ministr třeba řekl: Tohle já vám říci nemohu z nějakého důvodu, ale nevzpomínám na předchozí vládu v tom smyslu, že ta komunikace neprobíhala, a platí to i o bývalém předsedovi vlády. Nemám důvod to tady nahlas říct, prostě stěžovat si nemohu. Takže proč to říkám - mám co vracet, jo? A tak to má podle mě fungovat! Takhle funguje britský model demokracie. Takhle funguje! Nefunguje tak, že jsou dva tábory, které tady mají házet nějaké papírové kuličky nebo něco horšího a nemají spolu komunikovat. Takže já děkuji opozici velmi rád. (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za milá slova. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednesl pozměňovací návrh a před hlasováním k němu sdělil stanovisko.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážené kolegyně, vážení kolegové, hlasovací procedura doporučená usnesením ústavně-právního výboru je jednoduchá. V prvé řadě jsme měli schvalovat návrhy legislativně technických úprav, ale ty žádné nebyly v třetím čtení načteny, to znamená, nemáme tento úkol. Pak jediný pozměňovací návrh, který si ústavně-právní výbor osvojil, označený písmenem A, a následně návrh zákona jako celku, což je tedy procedura, kterou navrhujeme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Děkuji, je velmi jednoduchá. Přistoupíme k hlasování jednoho pozměňovacího návrhu. Poprosím o popsání a stanovisko za výbor i za navrhovatele.

 

Poslanec Michael Kohajda: Pozměňovací návrh označený písmenem A je velmi jednoduchý s tím, že se navrhuje doplnit ustanovení, podle kterého by Ministerstvo spravedlnosti vedlo seznam probačních programů, do kterého by se zapisovaly jak probační programy poskytované Probační a mediační službou, což je ta novinka, a po schválení ministrem spravedlnosti i jiné probační programy. Ústavně-právní výbor k tomu zaujal stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, bylo přihlášeno 166 poslanců, pro hlasovalo 145, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Michael Kohajda: Následně bychom tedy měli hlasovat o návrhu zákona jako celku s tím, že ústavně-právní výbor přijal doporučující stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Nyní tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 540, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takové usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, bylo přihlášeno 166 poslanců, pro hlasovalo 145, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Děkuji navrhovateli i zpravodaji za spolupráci.

 

Budeme pokračovat bodem

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 7:13.




Přihlásit/registrovat se do ISP