Úterý 9. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 616/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede paní ministryně Jana Černochová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předmětný návrh zákona podrobně představil pan ministr spravedlnosti v prvém čtení, proto již nebudu opakovat, co bylo řečeno, a jen velmi stručně shrnu hlavní změny obsažené v návrhu.

Hlavní koncepční změnou obsaženou v návrhu je takzvaná redefinice trestného činu znásilnění, to je, trestný čin znásilnění se mění tak, aby odpovídal modernímu pojetí, které opouští koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahrazuje jej konceptem nesouhlasného pohlavního styku, to je, za znásilnění bude považována každá soulož, anální nebo orální styk či jiná srovnatelně závažná sexuální praktika, s níž jeden z účastníků nebude souhlasit a tento... (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, kolegyně, kolegové, požádám vás o ztišení, a to jak v levé, tak v pravé části sálu. Prosím, pokračujte.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: ... nebude souhlasit a tento nesouhlas jakkoliv srozumitelně projeví navenek slovně, pláčem, fyzickým odporem a podobně. Tento koncept se doplňuje konceptem zneužití bezbrannosti oběti, což pokrývá případy, kdy oběť není schopna z určitého objektivního důvodu utvářet svou vůli nebo ji projevit. Výslovně se jako důvod bezbrannosti uvádí i silný ochromující stres, který vyjadřuje velmi časté stavy takzvaného zamrznutí oběti. Zároveň se stanoví věková hranice 12 let, do jejíhož dosažení je dítě vždy považováno za bezbranné pouze z důvodu nízkého věku.

Po vzoru zahraničních úprav se navrhuje trestný čin znásilnění omezit pouze na soulož a jiný pohlavní styk provedený obdobným způsobem a méně závažné sexuální praktiky nepenetrační povahy vyčlenit do samostatného nového trestného činu sexuálního útoku. Trestný čin sexuálního nátlaku se navrhuje doplnit o zneužití tísně oběti. Dále se posiluje právo oběti být slyšena v trestním řízení.

Ještě jednou bych vám všem chtěla jménem pana ministra spravedlnosti poděkovat za konstruktivní přístup v politické debatě a za to, že se nakonec podařilo dosáhnout shody nad podobou návrhu. Věřím, že tento návrh zákona podpoříte, neboť přispívá ke zvýšení ochrany obětí sexuálního násilí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní ministryně. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 616/1 a já prosím, aby se ujala slova zpravodajka ústavně-právního výboru, poslankyně Taťána Malá, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Hezký dobrý večer. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu velmi stručná, co se týká mé zpravodajské zprávy. Skutečně, ústavně-právní výbor jako garanční výbor projednal návrh tohoto zákona 20. 2. 2024 a usnesení doručené poslancům rozeslal jako tisk 616/1, kterým doporučuje, aby Poslanecká sněmovna návrh tohoto zákona schválila.

K tomuto sněmovnímu tisku nebyly nahrány žádné pozměňovací návrhy do této chvíle, ani na ústavně-právním výboru žádný takový pozměňovací návrh projednán nebyl, neboť jak už tady zaznělo, skutečně tento tisk je tiskem, který prošel dohodou napříč politickým spektrem.

S ohledem na to, jakým způsobem ta debata probíhala, si potom v podrobné rozpravě po dohodě se všemi poslaneckými kluby dovolím načíst usnesení podle § 94a odst. 4, návrh, aby se návrhem zákona garanční výbor po druhém čtení již nezabýval a mohli jsme jej projednat následně ve třetím čtení, buď již zítra, nebo v pátek, podle toho, jaká bude dohoda. Předběžná dohoda je, že by to mohlo být zítra.

Já už se skutečně nebudu detailně zabývat tím, o čem tento návrh je, bylo to probráno tady podrobně. Paní ministryně jej za pana ministra spravedlnosti představila také. Já jsem přesvědčena o tom, že je to dobrý návrh, že zlepší postavení obětí sexuálního násilí v České republice, ale určitě to není konec naší práce, dále se k tomu ještě vyjádřím také potom ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji jednu přihlášku. Prosím, paní poslankyně Válková, ujměte se slova. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Překvapivě tedy vystupuji pouze já, ale předpokládám, že kolegyně, které pracovaly na tomto tisku, potom ve třetím čtení také vystoupí. A nebojte se, nebudu ani dlouhá ani nebudu předkládat žádný pozměňovací návrh, protože tím bych ten legislativní proces samozřejmě zkomplikovala.

Chci potvrdit to, co řekla paní zpravodajka, a i to, co řekla paní ministryně v zastoupení pana ministra spravedlnosti. Velmi se nám vyplatilo to, že jsme pracovali na návrhu té redefinice a reformě sexuálního trestního práva v České republice předtím, než se zpracoval ten legislativní návrh, který do Sněmovny tedy přišel 12. ledna 2024, takže vidíte, že za čtyři měsíce - nebo ani ne, vlastně jsou to tři měsíce - již jej projednáváme ve druhém a možná, pokud si to schválíme, i ve třetím čtení. To, že jsme odpracovali rok 2023 a pořádala se řada konferencí, se velmi vyplatilo, protože napříč politickým spektrem jsme se shodli, což se ukázalo potom i na jednání ústavně-právního výboru, kde jsme se dohodli, že nebudeme podávat pozměňovací návrhy, že ten návrh vlastně odráží společnou snahu nás všech využít poznatky i ze zahraničí.

Já jsem chtěla využít také toho, že tady mohu hovořit a upozornit i posluchače případně našeho jednání, že jsme vycházeli ze zahraničních právních úprav a vyhodnocení jejich výsledku už v praxi v Kanadě, Anglii a Walesu, v Německu, ve Švédsku, ve Španělsku. To byly ty hlavní právní úpravy. Kdyby tomu někdo ne nevěřil, ale pochyboval, že to tak bylo, doporučuju tuto knížku - Sexual Assault, která byla vydaná - Právní reformy v komparativní perspektivě - v Oxford University Press v roce 2023 a shrnuje empirické a komparativní analýzy, které v těchto zemích byly provedeny a které všechny - všechny! - ukázaly na přednosti nových právních úprav, kde se jde od ochrany sexuálního násilí (proti sexuálnímu násilí?) dále k ochraně práva na sexuální sebeurčení - to se často zapomíná, že se mění ten úhel pohledu v rámci 21. století - a ukázaly i na slabiny některých právních úprav, kterých my jsme se v tom návrhu vyvarovali. A když říkám my, tak tady docházelo k intenzivní spolupráci opozičních poslankyň s koaličními poslankyněmi a legislativním odborem Ministerstva spravedlnosti - takže škoda, že to většinou takhle nevypadá.

Takže skončím svoje krátké vystoupení s určitou nadějí, že tento zákon, který jde napříč politickým spektrem, bude i v třetím čtení schválen v podobě, ve které byl předložen, a hlavně že i Senát potom jej schválí, aplikační praxe jej přivítá a bude aplikovat tak, jak bychom si to představovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Ptám se, zda ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Jestli tomu tak není, končím obecnou rozpravu.

Ptám se paní navrhovatelky a paní zpravodajky na závěrečné slovo? Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být odůvodněny. Registroval jsem, paní zpravodajko, vaši žádost o vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jak už jsem avizovala, dovolím si navrhnout usnesení podle § 94a odst. 4, aby se návrhem tohoto zákona již garanční výbor po druhém čtení nezabýval.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zaregistroval jsem váš návrh a dám o něm hlasovat.

Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte v podrobné rozpravě? Nevidím takovou žádost. V tom případě končím podrobnou rozpravu.

Ptám se paní ministryně, paní zpravodajky, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Poprosím, kolegové a kolegyně, o strpení, zavolám naše kolegyně a kolegy z předsálí, protože padl návrh, aby se garanční výbor návrhem zákona nezabýval. Je to podle § 94a odst. 4.

Současně eviduji žádost o vaše odhlášení. Já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se opětovně přihlásili svými kartami.

Ještě dnešní den ruší svoji omluvu pan poslanec Letocha.

 

Počet přihlášených se ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, aby se garanční výbor návrhem zákona již nezabýval? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 33, přihlášeno je 85 poslankyň a poslanců, pro 85, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji jak paní ministryni, tak paní zpravodajce.

 

Otevírám další bod dnešního jednání

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 7:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP