Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
30. dubna 2009 v 9.02 hodin
Přítomno: 105 poslanců
 

 

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení nepřítomní členové vlády. Zahajuji třetí jednací den 56. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím tak nikdo neučinil.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci - možná by bylo lepší říci, kdo je přítomen, než ty omluvy, protože je jich. Pan poslanec Bartoš Waltr se omlouvá, pan poslanec Bohatec, pan poslanec Braný, pan poslanec Černý, paní poslankyně Čurdová, pan poslanec Dědič František, pan poslanec Filip Vojtěch, pan poslanec Hink, paní poslankyně Jakubková, pan poslanec Jeník, paní poslankyně Konečná, pan poslanec Kvapil, pan poslanec Melčák, paní poslankyně a místopředsedkyně Němcová, pan poslanec Paroubek, pan poslanec Sehoř, pan poslanec Schwippel, pan poslanec Snítilý a paní poslankyně a místopředsedkyně Talmanová.

Z členů vlády se omlouvá pan premiér Topolánek, pan ministr Bendl, pan ministr Bursík, paní ministryně Filipiová, pan ministr Jehlička, pan ministr Kocáb, dále pan ministr Langer, paní ministryně Parkanová, pan ministr Pospíšil, pan ministr Říman, pan ministr Schwarzenberg, pan ministr Svoboda Cyril, pan ministr Vondra Alexandr.

Z poslanců se omlouvá ještě paní poslankyně Mazuchová.

Dnešní jednání zahájíme bodem 193, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Dále se budeme věnovat pevně zařazenému bodu 74, což je sněmovní tisk 748, a přerušenému bodu 27, což je tisk 684, jak jsme včera rozhodli svým hlasováním. Poté budeme pokračovat body ve schváleném pořadí.

Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 proběhne slosování jejich pořadí. Ale odkazuji na upozornění při zahájení v úterý, kdy jsme se v podstatě na něčem dohodli, nebo něco jsme navrhli, a tedy bych nedoporučoval tento institut využít. Pokud by nebyla podána ani jedna ústní interpelace, jednali bychom do 14 hodin, jak jsme si v úterý již avizovali, a poté bychom jednání Poslanecké sněmovny přerušili do úterý 5. května do 14 hodin.

Mám zde přihlášky k návrhu schváleného pořadu. První se přihlásila paní poslankyně Zelenková, druhý pan poslanec Mlčák. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Takže paní poslankyně Zelenková.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte mi vás požádat o pevné zařazení bodu 17, tisk 506 zákona 96 o stavebním spoření, a to na středu 6. 5. dopoledne jako první bod po pevně zařazených bodech. Důvod je aktuálnost zákona vzhledem k blížícímu se školnímu roku.

A ještě mi, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych požádala o pevné zařazení bodu 87, tisk 775, je to návrh zastupitelstva Pardubického kraje o převodu majetku, a to na středu 6. 5. dopoledne jako druhý bod po pevně zařazených bodech. Důvodem je nutnost řešit převod majetku v souvislosti s provozem Krajského úřadu Pardubického kraje. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Mlčák, připraví se paní poslankyně Horníková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Děkuji pane předsedo. Dobrý den. Chtěl bych požádat o pevné zařazení bodů číslo 172 a 173, což jsou sněmovní tisky 466 a 779. Týkají se souhrnných zpráv o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2007 a 2008. Požaduji pevné zařazení na základě jakési konzultace s panem doktorem Motejlem na čtvrtek 7. května jako první dva body po písemných interpelacích. Pokud nebudou z různých důvodů a příčin tyto tisky projednány, tak potom na čtvrtek 12. 5., opět jako první dva body po písemných interpelacích. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Na čtvrtek toho dalšího týdne, ano? Tak na dvanáctého, a to je úterý, po pevně zařazených bodech. Ano? Dobře. Nyní paní poslankyně Horníková. Mezitím oznámím, že pan ministr Kalousek má náhradní kartu č. 1.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobré ráno. Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych požádala o pevné zařazení bodu 84, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40, občanský zákoník. Ráda bych poprosila, zda by mohl být tento bod zařazen na středu 6. května jako první bod odpoledne. A zdůvodnění: Občanský zákoník je vlastně druhý zákon, který se bezprostředně dotýká zákona, který Sněmovna přijala na své minulé schůzi, a to byla deregulace nájemného. Tento zákon s deregulací nájemného poměrně úzce souvisí a myslím si, že by bylo dobře, kdyby byl projednán co možná nejdříve.

Takže ještě jednou: bod 84, občanský zákoník, je to tisk 805, zařadit na středu 6. května jako první bod po polední pauze.***




Přihlásit/registrovat se do ISP