(17.10 hodin)
(pokračuje Pikal)

Děkuji panu navrhovateli a panu zpravodaji. Posuneme se dál, nicméně oni zůstávají na svých místech, protože bodem číslo 5 je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o občanských průkazech
/sněmovní tisk 1044/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede opět za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, tento návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o občanských průkazech, navazuje na souběžně předkládaný vládní návrh zákona o občanských průkazech a změny, které tento zákon přináší, promítá do 19 zákonů. Největší změny jsou v zákoně o cestovních dokladech, o evidenci obyvatel a o správních poplatcích. Ve zbytku to jsou spíše terminologické změny.

A opět avizuji, že se přihlásím v podrobné rozpravě ke svému pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 1044/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, poslanec Ondřej Profant, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo. Poprosím o větší klid v sále ještě. Děkuji. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji. Výbor své usnesení vtělil do sněmovního tisku 1044/2, kde doporučuje zákon projednat ve znění předloženém.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a otevírám rozpravu, do které je přihlášena paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Právě jsem přislíbila, že budu stručná, což je pro mě docela výzva. Nicméně chci poděkovat i panu ministrovi, že souhlasil s tím - protože to není opravdu přílepek - aby zde byl uplatněn pozměňovací návrh zákona o matrikách, který se týká novely zákona o matrikách. Už jsme to tady probírali v jiné souvislosti. Víte, že zákon o matrikách s vysokou pravděpodobností nebude v tomto volebním období, a je škoda nevyužít této příležitosti.

Jde o takzvané nepřechylování ženských příjmení. Takže já se nebudu opakovat, jenom zdůrazním, že bychom rádi tím pozměňovacím návrhem, který jsme připravili společně, protože se té problematice delší dobu věnujeme s panem poslancem Profantem, napravili takové ty absurdní situace, kdy v jedné rodině je jeden z manželů, partnerů státním příslušníkem Slovenské republiky, a rodiče potom mohou třeba uvést příjmení jejich dcery v nepřechýleném tvaru. Pokud jsou rodiče státními příslušníky, oba rodiče České republiky, tu volbu takovou provést nemohou. Nemluvím ani o tom, co si myslím, že je za hranou ústavnosti, kdy skutečnost, že jsem příslušnice jiné než české národnosti - a můžu uvést i moravskoslezskou, nechci napovídat - tak mně umožní to nepřechýlení, zatímco, pokud uvedu popravdě, že se cítím české národnosti, tak to nemohu. To jsou opravdu absurdity.

A úplně v závěru poslední větu. Když jsem se setkala s některými těmi kritikami, i publikovaných v našich médiích, jazykových expertů, kteří říkali: Ale vždyť to je česká gramatika, takhle se to musí, tak jsem se dívala do historie. No, do roku 1945 se to nemuselo. Po druhé světové válce v pochopitelných historických kontextech paní Schwarz už nemohla být paní Schwarz, ale musela být paní Schwarzová. To už všichni víme. Naštěstí se můžeme té historii podívat do tváře po těch letech a říci si: Takto to bylo, nechejme volnou, svobodnou volbu všem, kteří chtějí svoje příjmení mít nepřechýlené. Mám tedy na mysli samozřejmě ženy. Takže navrhujeme, aby účinnost od 1. ledna 2022, aby byla zajištěna náležitá legisvakance této změny, protože bude muset být ještě znovelizována příslušná prováděcí vyhláška, a také metodické vedení na matričních úřadech si jistou dobu vyžádá.

Děkuji za pozornost. To je vlastně stručné zdůvodnění, které trošku spoléhá na tom, že už jsme tomu věnovali dostatek pozornosti, pozměňovacího návrhu, ke kterému se přihlásíme s panem poslancem Profantem, PN 8342. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud se již nikdo další do obecné rozpravy nehlásí k tomuto tisku, a já nikoho nevidím, tak mohu ukončit obecnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Opět tomu tak není. V tom případě zahajuji rozpravu podrobnou. Připomínám, že pozměňovací i jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být odůvodněny. S přednostním právem se hlásí pan navrhovatel a ministr vnitra, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Jak jsem avizoval, hlásím se ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 8304, který je v systému a je odůvodněn, a současně analogicky s předchozím bodem navrhuji zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 10 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, ten návrh jsem zaznamenal a nyní prosím paní poslankyni Válkovou, aby se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Ano, já se přihlašuji, ještě s panem poslancem Profantem, k našemu pozměňovacímu návrhu, vloženému do systému pod číslem 8342. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Věřím, že to bylo dostatečně srozumitelné, a pokud se již nikdo další nehlásí, tak opět končím, v tomto případě podrobnou rozpravu. Předpokládám, že zájem o závěrečná slova opět není. (Gong.) Svolávám kolegy do sálu, protože opět budeme hlasovat o procedurálním návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 10 dní. Takže opět jsem svolal kolegy do sálu. Tentokrát nevidím, že by nějak byl velký zájem doběhnout, ale ještě chvilku dáme... Přicházejí kolegové.

 

Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o zkrácení lhůt pro třetí čtení u tohoto tisku, a to na 10 dní.

Vypadá to, že jsou všichni v sále, takže zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 6, je přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 77, proti tentokrát nikdo. Návrh byl přijat.

 

Takže konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu pro třetí čtení na 10 dní, a končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu vicepremiérovi, děkuji panu zpravodaji a posuneme se k dalšímu bodu.

 

Další je zde bod číslo

 

6.
Vládní návrh zákona o dani z digitálních služeb
/sněmovní tisk 658/ - druhé čtení

Bod byl přerušen dne 17. 9. na 58. schůzi a dne 3. 12. minulého roku nebyl bod otevřen pro nepřítomnost navrhovatele, takže projednávání tohoto bodu jsme tedy zahájili dne 17. září 2020 na 58. schůzi. Obecná rozprava byla přerušena. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová a zpravodaj garančního výboru, jímž je rozpočtový výbor, poslanec Václav Votava. Dne 17. 9. ho zastupovala paní poslankyně Kovářová a vidím, že dnes ho tedy zastoupí pan poslanec Onderka.

Připomínám, že usnesení rozpočtového výboru byla doručena jako sněmovní tisky 658/1 až 3. Tady je možnost pro případná vystoupení navrhovatelky, zpravodaje garančního výboru před otevřením rozpravy, pokud mají zájem, ale nevidím takový zájem, takže budeme pokračovat v přerušené rozpravě, do které jsou přihlášeni další poslanci. Nicméně bylo přerušeno vystoupení pana poslance Munzara, takže pokud by on chtěl, byl přítomen a chtěl pokračovat, má možnost, nicméně ho nevidím, takže tohle propadá. Vidím, že se hlásí do rozpravy paní poslankyně Černochová a poté pan poslanec Skopeček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se za pana předsedu Zbyňka Stanjuru přihlašuji k pozměňovacímu návrhu pod číslem 5061 a k pozměňovacímu návrhu 8415. Ten první pozměňovací návrh pod číslem 5061 je pozměňujícím návrhem, který -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní poslankyně, já vás přeruším a požádám vaše kolegy v sále o větší klid. Prosím, pokračujte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP