(18.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

Rád bych se v závěru svého projevu zmínil o části, kterou jsem logicky nemohl postihnout v přípravě, kterou jsem si činil na dnešní hlasování, a sice k projevu prezidenta země Miloše Zemana.

Z pohledu věcného, z pohledu faktického vyhrožování většině hlasů 101, která zde efektivně existuje, pro mne osobně Miloš Zeman neřekl vůbec nic nového. Já jsem zde při hlasování o návrhu na rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb řekl a odhadl, že Miloš Zeman bude takto postupovat. Z mého pohledu byl projev prezidenta země v některých částech bohužel ovšem zjevně nevychovaný.

Prosím toho, kdo umí mluvit s prezidentem země Milošem Zemanem, aby mu vysvětlil, že je zajisté možné, aby se stal králem pískoviště. Já bych ovšem od prezidenta očekával, že se stane králem, byť králem v uvozovkách, z hlediska svých návyků a projevů na veřejnosti. Ono vyhrožování voličům pravice, které jsem zjevně v jeho slovech nalezl, a odvolávání se na jakési prapodivné spojení s panem Ištvánem považuji za věc kategoricky a kvalitativně alarmující. Já vím, že pan prezident onen akcent odvolávající se na rozhovor s panem Ištvánem posléze změkčil a zaobalil za onen jakýsi rozhovor pana Ištvána možná v Hospodářských novinách, protože on těch rozhovorů v předmětném čase udělal několik, ale to je zjemnění ve stejné kategorii, kdy Miloš Zeman říká, že se Miroslav Kalousek mýlí, pokud si myslí, že si po příštích volbách, ať už budou řádné, či mimořádné, bude dělat co chce, když říká, že předseda sociální demokracie nemá zaručeno, že bude tím, kdo bude pověřen, protože prezident země na tomto místě řekl, že pověří zástupce, představitele sociální demokracie, resp. vítězné strany. A to přece není totéž. To je pokus o šťourání se ve zjevném bolavém týlu jedné rozlomené volební strany. A Miloš Zeman jistě nevynechá týl další strany.

Má podpora stojedničkové koalice, jíž disponuje paní Miroslava Němcová, je stejná jako 20. června, na nějž jsem odkazoval při projevu k návrhu na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Tím více, když vidím, že prezident země není schopen míti pokoru před tím, že člověk Zeman, člověk Doktor i člověk Ištván jsou bytosti omylné a že o vině a nevině v téhle zemi rozhodují soudy České republiky.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Miroslav Kalousek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi prosím, abych stručně v diskusi zareagoval na slova svých předřečníků, pana předsedy Filipa a pana předsedy Sobotky.

Pan předseda Filip na adresu TOP 09 řekl, že jsme v podstatě obelhali pana prezidenta republiky, když jsme ho informovali o našem postoji, že bude-li ustavena úřednická vláda, TOP 09 bude pro předčasné volby. Já nijak nepodezírám pana předsedu Filipa, že posouvá náš výrok sám z vlastní vůle, myslím, že to převzal od pana prezidenta, a je to taková typická zemanovská polopravda. Budiž tedy řečeno, že jsme pana prezidenta informovali, že nebude-li mít Poslanecká sněmovna politickou většinu pro podporu politické vlády, a bude proto tedy nutné ustavit úřednickou vládu, pak jsme jednoznačně pro předčasné volby. Ve snu nás totiž nenapadlo, ani pana předsedu Schwarzenberga ani mě, že by bylo možné uvažovat o úřednické vládě v okamžiku, kdy existuje politická většina. A protože politická většina existovala a pan prezident o tom byl v dostatečném předstihu informován, pokládali jsme za nemožné, že v takovém případě bude ustavena úřednická vláda. Důvody, proč jsme nebyli pro předčasné volby v okamžiku, kdy existovala jak politická většina stojedničky, tak tzv. úřednická vláda, byť všichni víme, že úřednická není, ty jsem tady říkal v červnu a nebudu jejich opakováním vás zdržovat.

Pan předseda Sobotka zdůvodnil postoj sociální demokracie poměrně vzletnými slovy, formálně velmi přesvědčivě, a zdůvodnil ho v podstatě zápasem mezi pravicí a levicí, i když dobře ví, že to, oč se dnes skutečně hraje je na úplně jiné výši šachovnice než klasický zápas mezi pravicí a levicí v rámci stávajícího systému. Pan předseda Sobotka při zdůvodnění podpory Zemanově vládě v podstatě převzal argumentaci svého vnitrostranického rivala z této diskuse pana místopředsedy Haška, který to ve stručnosti personifikoval, který řekl, že rozhodování o Rusnokově vládě je rozhodování o tom, že se sociální demokracie musí rozhodnout, zda Zeman, nebo Kalousek. Přitom oba dva dobře vědí, tak jako víme my všichni, že to rozhodování nebylo o tom, zda Zeman, či Kalousek, ale rozhodování bylo o tom, zda Zeman, či Hašek z nepoučeného pohledu, z poučeného pohledu to bylo rozhodování o tom, zda... Pardon, zda Sobotka, či Hašek z nepoučeného pohledu, z poučeného pohledu to bylo rozhodování o tom, zda Sobotka, či Zeman Haškovými ústy. Rozhodování o tom, zda kormidelníkem sociální demokracie bude její zvolený předseda, nebo kormidelníkem sociální demokracie bude čestný předseda Strany práv občanů Zemanovci.

My naprosto respektujeme, že jste se rozhodli, tak jak jste se rozhodli, nicméně je trochu únavné a malinko nefér to zdůvodňovat zástupnými problémy a říkat, že jste se tak rozhodli pro boj mezi pravicí a levicí. Byl to boj uvnitř levice. Byl to boj uvnitř levice, byl to boj o to, kdo skutečně bude ovládat sociální demokracii a kdo bude rozhodovat o jejím dalším směřování. Je zcela zřejmé, že to bude čestný předseda Strany práv občanů Zemanovci.

Koneckonců už můj předřečník pan poslanec Doktor tady upozornil na to, že bude-li sociální demokracie strana vítězná, pan prezident tady zcela jasně slíbil, že bude jmenovat představitele vítězné strany, a zcela jistě to slovo volil velmi pečlivě. Představitelů může být hodně a jen takový představitel bude správný, který bude pana prezidenta poslouchat na slovo.

Máte ještě nějaký čas, pane předsedo Sobotko, abyste zkusil dohnat pana místopředsedu Haška. Myslím, že teď začnou probíhat velké závody uvnitř sociální demokracie, kdo bude deklarován jako představitel nejposlušnější, ale to je prostě fakt, který překresluje politickou scénu. Fakt, že faktickým lídrem sociální demokracie je prezident republiky a čestný předseda Strany práv občanů Zemanovci. My všichni, vaši političtí jak soupeři, tak partneři, s tímto faktem musíme počítat.

Rovněž si dovolím nesouhlasit s vaším zdůvodněním nebo vaším vysvětlením, že sociální demokracie, jakkoli vyjádří podporu vládě SPOZ, která je nazývána vládou Jiřího Rusnoka, zůstane stranou opoziční. Nezůstane stranou opoziční, bude to vaše vláda.***




Přihlásit/registrovat se do ISP