(15.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Myslím si, že snaha vrátit stojedničku zpět do vlády povede jenom k dalšímu politickému napětí a povede jenom k dalšímu silnému znechucení české veřejnosti. A tam, kde je znechucení, tam, kde je frustrace, to samozřejmě posiluje politické extrémy.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych teď velmi stručně shrnout postoj České strany sociálně demokratické k hlasování a k současné politické krizi.

Za prvé.Chci jasně deklarovat, že sociální demokraté, všichni naši poslanci a poslankyně, jsou připraveni v zásadě kdykoli podpořit návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny. My už jsme to jednou učinili. Všechny naše hlasy tady byly pro rozpuštění Sněmovny a já vám chci jasně slíbit a deklarovat, že poslanci sociální demokracie budou hlasovat pro rozpuštění Sněmovny, pokud bude reálné ještě v letošním roce vyvolat nové volby. Když přijdete zítra, za týden, za měsíc, jsme připraveni pomoci řešení politické krize, rozpustit Sněmovnu a otevřít cestu občanům k tomu, aby oni sami mohli rozhodnout. To je jasný závazek, který tady chci veřejně a znovu potvrdit.

Za druhé. V tomto hlasování, které je před námi, dáme přes veškeré výhrady, které můžeme mít k vládě Jiřího Rusnoka, své hlasy pro důvěru Rusnokově vládě. Protože lidé vnímají tuto vládu jako menší zlo. Občané si nepřejí, aby se vrátila stojedničková koalice. A byť tato vláda není žádnou stoprocentní zárukou, že se stojedničková koalice nevrátí, tak je to minimálně možnost, jak příchod pravice zpět do vlády oddálit.

Je dobře, že vláda Jiřího Rusnoka začala mapovat a odhalovat chyby bývalé pravicové koalice. Těch chyb je celá řada. Pro sociální demokracii to není žádné překvapení. My jsme na ty chyby a nedostatky tři roky poukazovali při naší opoziční práci. Ale je dobře, že jsou ty věci znovu vidět a že veřejnost bude mít možnost se s nimi seznámit.

Sociální demokracie vnímá vládu Jiřího Rusnoka jako vládu přechodnou, jako vládu udržovací a podle našeho názoru by tomu vláda měla přizpůsobit svůj program a také personální politiku. Jsme přesvědčeni o tom, že taková přechodná udržovací vláda by měla zasahovat do chodu státu, do chodu institucí nebo třeba státních firem pouze tehdy, pokud je to nezbytné. Je např. nesmyslné, aby se tato vláda zabývala tím, že bude vyhazovat ředitele Národního divadla, který byl předtím vybrán a nestihl ještě vůbec předvést, jestli bude schopen tuto funkci vykonávat dobře nebo špatně.

Sociální demokracie, i když teď vládu podpoří při hlasování o důvěře prostě proto, že to je menší zlo, tak zůstává v opozici. My se na této vládě nepodílíme, ale budeme podporovat všechny kroky, které jsou užitečné a budou užitečné pro občany České republiky a které koneckonců budou v souladu s programem sociální demokracie.

Za třetí. Sociální demokracie je připravena podpořit návrhy, nebo je sama předložit, které změní Ústavu České republiky tak, aby do budoucna bylo zajištěno řádné fungování parlamentního systému v naší zemi. Už jsem o tom hovořil. Poslanecká sněmovna a Senát, natož bývalá vláda Petra Nečase, nesplnily svoji roli v okamžiku, kdy se zaváděla přímá volba prezidenta republiky. Je potřeba, abychom ještě v tomto volebním období schválili takové ústavní změny, které jasně vymezí rozdělení pravomocí mezi vládu, Parlament a prezidenta tak, abychom zůstali parlamentní demokracií.

Sociální demokracie, když prosazovala a podpořila zavedení přímé volby prezidenta republiky, tak ani na okamžik neměla na mysli přechod k prezidentskému systému. Naše představa je taková, jako je realita, kterou vidíme na Slovensku, nebo realita, kterou vidíme v Rakousku. V těchto sousedních zemích, které velmi dobře známe, není žádný problém, aby se skloubil prezident republiky, kterého volí přímo všichni občané, s jasným systémem parlamentní vlády. V těchto zemích je jasné, že vrcholem exekutivy není prezident republiky, ale předseda vlády. Takže také chci jasně deklarovat - vedle naší ochoty podpořit předčasné volby a podpořit tuto vládu při hlasování o důvěře - naše odhodlání hledat shodu. Hledat shodu s parlamentními stranami na takových úpravách Ústavy České republiky, které zajistí, že zůstaneme parlamentní demokracií. Jsem přesvědčen o tom, že parlamentní systém vlády je z hlediska kontroly moci ze strany občana mnohem demokratičtější a výhodnější než jakýkoli prezidentský systém.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, toto byly tři klíčové postoje, které zaujala sociální demokracie k dnešnímu hlasování. Zdá se, že dnešní hlasování nebude znamenat konec politické krize. Chci zdůraznit, že během této krize je potřeba jednat tak, aby to naši zemi, Českou republiku, postihlo co nejméně. V tom je také odpovědnost vlády Jiřího Rusnoka a věřím, že jí dostojí bez jakýchkoli excesů. Je to ale také odpovědnost všech parlamentních stran, pokud budeme realizovat druhý prezidentský pokus, popř. třetí pokus o sestavení vlády.

Pokud bude fungovat Poslanecká sněmovna, myslím si, že máme také úkoly jako poslanci a poslankyně. Pokládám za velmi důležité, abychom ještě ve zbytku našeho mandátu, který máme, udělali všechno pro to, abychom své odpovědnosti dostáli. Pokud své odpovědnosti dostojí prezident republiky, pokud své odpovědnosti dostojí vláda, pak jí také musí dostát naše Poslanecká sněmovna.

Sociální demokracie bude usilovat o to, abychom schválili zákon o státní službě. A hledejme kompromisní variantu. Pokud nás rozčilují čistky, které nastávají na ministerstvech pokaždé, když se vymění vláda, nejlepším řešením je mít zákon o státní službě, který ochrání do budoucna odborný státní aparát.

Prosím, schvalme zákon o financování politických stran. Čekají nás v příštím roce nejrůznější politické kampaně a já myslím, že demokracii by pomohlo - a vnímání politiky by pomohlo -, pokud bychom ještě stihli zpřísnit pravidla pro financování a fungování politických stran.

Prosím, dosáhněme shody i na zákonu, který reguluje státní podporu v oblasti obnovitelných zdrojů. To je téma, které nezvládla předcházející úřednická vláda Jana Fischera. Myslím, že je potřeba, abychom se ještě v tomto volebním období k tomuto tématu dostali a dokázali podporu obnovitelných zdrojů regulovat.

A konečně poslední věc, kterou vidím jako společný úkol, který máme i s vládou, je, postarat se o to, abychom nepřišli, pokud možno nepřišli, o finanční prostředky, které máme šanci získat z Evropské unie a které se mohou přetvořit v podporu domácích pracovních míst. Tohle jsou peníze, o které když jednou přijdeme a nezvládneme je vyčerpat v čase, který je omezený, tak to bude znamenat nevratnou ztrátu pro Českou republiku, naši ekonomiku a naše pracovní místa. Bez ohledu na zápas mezi vládou a parlamentem, bez ohledu na spory mezi levicí a pravicí prosím udělejme všechno pro to, abychom evropské peníze dokázali vyčerpat, aby o ně Česká republika a čeští občané nepřišli.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za pozornost, kterou jste věnovali mému vystoupení. Já jsem přesvědčen, že kroky, pro které se rozhodla česká sociální demokracie, budou kroky ve prospěch naší země a budou to kroky ve prospěch naprosté většiny občanů České republiky. Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným s přednostním právem je pan poslanec a předseda KSČM pan Vojtěch Filip. Prosím, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP