(14.40 hodin)
(pokračuje Benda)

Rozhodnutím nejvyššího státního zástupce toto vyšetřování bylo zrušeno a ukončeno. O žádném dalším vyšetřování proti představitelům vládní koalice nevím. Má-li prezident republiky nějaké přímé informace ze svých jednání s Ištvánem, pak by bylo asi správné, aby s námi o ně podělil. Nemá-li takové informace, nemá takové věty říkat na půdě Poslanecké sněmovny. A už vůbec nemůže vyšetřování, které oficiálně neběží, podmiňovat nebo nepodmiňovat jmenování případné vlády parlamentní většiny. Toto pokládám také za zcela nemožné, aby jakýkoliv státní zástupce, jakýkoliv policejní důstojník měl možnost říkat: "No pozor, my možná támhle toho bychom třeba začali šetřit, tak vyčkejte, než ho jmenujete do vlády." Jestli toto připustíme, tak žijeme opravdu v republice řízené státními zástupci. To možné není.

Já se ještě krátce vrátím k vládě. Vláda přišla s velmi ambiciozním programovým prohlášením, které se tváří, jako by tady měla sedět nejméně těch deset měsíců, ale možná čtyři roky. A podle představ o tom, že začnou budovat kanál Labe-Odra-Dunaj, nebo jak se ten kanál jmenuje, tak nejspíš dvacet let. Přijde mi to spíše jako program politické strany, která se neuchází o hlasy ve volbách, ale která si rovnou přišla sednout do vlády a vzít si vládu v této zemi. Pokládám to za velmi nešťastné. A pokud se vláda jenom vteřinu chtěla tvářit, že je vládou úředníků, nebo řekněme odborníků, pak by nesměla začít tím, že ministr financí po starém dobrém českém hesle "pět na stole českých", tak během dvou dnů po svém jmenování má "pět na účtě českých", které předtím nemohl dlouhou dobu sehnat. Nemohla by začít operacemi, jako byla operace pana ministra kultury, který nesmyslným způsobem jeden den vyhodí ředitele Národního divadla, aby to druhý den na přímý pokyn premiéra bral zpátky, a jenom způsobil absolutní rozvrat v Národním divadle.

Já myslím, že toto jsou kroky, na kterých je jasné - a je zbytečné rozebírat desítky a desítky dalších chyb a personálních přehmatů, kterých se ta vláda dopustila během svého necelého měsíce vládnutí. Na tomto je jasné, že ta vláda není ani vládou úředníků ani vládou odborníků; krizových manažerů možná jenom v tom, že občas dokážou vyvolat někdy nějakou krizi. Ale rozhodně ne v tom, že by krizi dokázala řešit.

Z tohoto důvodu, z jasného odmítnutí představy, že prezident republiky si bude jmenovat svoji prezidentskou vládu, že posouváme tuto zemi do prezidentského systému, a z důvodu nekompetence této vlády poslanecký klub ODS bude hlasovat proti důvěře této vládě.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Registruji dvě faktické poznámky, které budou s největší pravděpodobností omylem. Pan poslanec Zemánek? Ne. A pan poslanec Pavel Bém. Toho tady ani nevidím, takže to je omyl.

Dalším přihlášeným s přednostním právem podle časové posloupnosti došlých přihlášek je paní kolegyně Kateřina Klasnová se stanoviskem klubu. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, protože tu dnes bude řečeno mnohé a ne vždy věcné, pokusím se pouze ve stručnosti ozřejmit postoj Věcí veřejných.

Přistoupili jsme k dnešnímu hlasování odpovědně a s plným vědomím, že žádná z alternativ není ideální. Snad s výjimkou rozpuštění Poslanecké sněmovny, aby si občané mohli sami vybrat své zástupce v nových volbách a za tuto volbu mohli později spílat pouze sami sobě. Poslanecká sněmovna se nicméně vinou poslanců z řad bývalé koalice při minulé schůzi nerozpustila. Věci veřejné se tedy rozhodly postavit k dnešnímu hlasování tak, jak jsme již mediálně avizovali, neboli že vyslovíme důvěru kabinetu Jiřího Rusnoka.

Ačkoliv máme výhrady vůči některým ministrům této vlády, shodli jsme se na většině programových priorit Věcí veřejných, které se snažíme dlouhodobě v Poslanecké sněmovně prosadit. Od účinného boje proti hazardu, které naopak Ministerstvo financí dosud blokovalo, přes omezení lichvy a snížení dramatického nárůstu exekucí v České republice po nápravu asociální Drábkovy reformy týkající se postavení těžce zdravotně postižených občanů. Toto a další jsou věci, které je třeba řešit pokud možno ihned bez politikaření. Jsou to věci, které nesnesou odklad, protože mají dopad na každodenní život občanů, obyvatel této země A je to důsledek konání předchozí vlády. Jejím dluhem je naopak účinný boj proti šedé ekonomice, ať už jde o rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu hospodaření státních a polostátních podniků včetně ČEZu, obcí a krajů, majetková přiznání, depolitizace státních podniků včetně synonyma korupce Lesů České republiky či co nejtransparentnějších církevních restitucí v současné situaci alespoň v podobě zveřejňování požadovaného i vydávaného majetku. I to jsou priority, na kterých se shodneme s Rusnokovým kabinetem.

Nicméně říká se sliby chyby a v politice to platí dvojnásob. Tato vláda už ale začala reálně podnikat některé kroky, k nimž politická koalice neměla nejmenší chuť, a právě proto je nyní tak ostentativně kritizuje, ať už jde o personální změny v Českých dráhách, či zveřejnění platů na Úřadu vlády.

Za naprosto klíčové považují Věci veřejné to, jak se ministryně spravedlnosti i ministr vnitra staví k vyšetřování politických kauz, respektive nestaví a nechávají příslušné orgány konat. Jsme přesvědčeni, že za staronové vlády v čele s Miroslavou Němcovou by státní zástupci Pavlem Zemanem počínaje čelili výrazným politickým tlakům a že Ištván by byl velmi rychle vyštván.

Připomínám slova Miroslavy Němcové z letošního června, kdy vyjádřila velkou nespokojenost, že policie neinformovala nejvyšší ústavní činitele o připravovaném zásahu na ministerstvech a na úřadu vlády, toto lze samozřejmě dohledat v médiích. A navíc to, jak účelově lze kriminalizovat a odstraňovat nezávislého policejního prezidenta ve chvíli, kdy se začala vyšetřovat velká korupční kauza letounů CASA, bývalá vláda již předvedla. I to je jeden z pádných důvodů, proč Věci veřejné nechtějí návrat staronové koalice, jakkoliv se zaklíná stojedničkou zde v Poslanecké sněmovně.

Ano, Rusnokova vláda není ideální. Ale co je v reálném životě ideální? Co je ideální ve světě politiky? Vláda Jiřího Rusnoka podle našeho názoru není o nic méně legitimní než vláda založená na přeběhlících ze strany, kterou nikdo nevolil a která vznikla pouze a jedině a účelem udržování bývalé - a doufám že nikoli budoucí - vlády.

Exkoalice trhá rekord v neoblíbenosti kabinetu. A to trvá. Marek Benda, můj předřečník, zde hovořil o tom, že pan prezident ignoruje výsledek voleb. Já si myslím, že výsledek voleb ignorovaly strany TOP 09, ODS, LIDEM, že používaly voliče jenom proto, aby jim dali hlasy ve volbách, a pak na ně zapomněly. Kolik občanů České republiky si podle vás přeje, aby jim ministr Kalousek i nadále zvyšoval daně, snižoval důchody, aby podporoval hazard, lichvu a exekuce? Kolik lidí chce asociální ministry práce a sociálních věcí, kteří dle standardů TOP 09 osekali příspěvky těžce zdravotně postiženým, vnesli zmatek do výplaty dávek přes úřady práce, připravovali zprivatizovat veškeré dávky včetně starobních důchodů systémem sKaret? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP