(13.00 hodin)

 

Předseda vlády ČR Jiří Rusnok: Zvýší to také šanci na úhradu nároků obětí, poškozených i státu. Zavedeme úspornou variantu elektronického monitoringu odsouzených a chceme pokračovat ve vyvažování trestní represe a prevence.

Prioritou vlády je zejména potírání kriminality a korupce. Navrhneme proto hlubší a výraznější změny návrhu zákona o státním zastupitelství, které budou směřovat k posílení jeho skutečné nezávislosti odděleně od exekutivy při současném zvýšení odpovědnosti státního zastupitelství za výkon svěřených pravomocí.

Vláda předloží také novelu trestního řádu zaměřenou na zjednodušení a zrychlení trestního procesu. Předložíme novelu zákona o soudech a soudcích, která zavede kariérní postup zaměstnanců justice. Jmenování do funkce soudce by mělo být podmíněno alespoň pěti lety praxe, absolvováním funkce justičního kandidáta a povinným výběrovým řízením. Dlouhodobě podfinancovaný stav justice se pokusíme zlepšit zahájením několika klíčových investičních projektů. Jeden z nich je řešení havarijního stavu opakovaně povodněmi postiženého Krajského soudu v Ústí nad Labem, druhý z nich je výstavba nové budovy pro Nejvyšší soud a Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená Poslanecká sněmovno, jménem vlády, která vás dnes žádá o důvěru, vám chci garantovat, že já i vláda uděláme vše, co je v našich silách, abychom své odpovědnosti dostáli.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji předsedovi vlády Jiřímu Rusnokovi.

Vážení kolegové, asi vás nepřekvapím, když vám navrhnu, že bychom v této chvíli udělali polední pauzu a ty přihlášené do rozpravy k programovému prohlášení vlády bychom zahájili až po uplynutí této polední pauzy, která by trvala hodinu a půl. Takže v této chvíli vyhlašuji přestávku a ve 14.30 hodin bude jednání pokračovat rozpravou. Ve 14.30 se tady sejdeme znovu.

 

(Jednání přerušeno ve 13.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP