(12.50 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Podpoříme připravenou novelu zákona, která se týká přeshraniční péče a která uvede právní řád České republiky v této oblasti do souladu s našimi závazky vyplývajícími z našeho členství v EU. Zasadíme se také o realizaci koncepce hygienické služby a primární prevence. Tyto kroky Ministerstvo zdravotnictví připraví po regulérní debatě se stavovskými organizacemi, odbory, odbornými společnostmi, lékařskými a pacientskými organizacemi.

Pokud jde o školství, výzkum a vývoj, vzdělanost a schopnost přinášet inovaci jsou klíčovým předpokladem konkurenceschopnosti naší země. Proto vláda prioritně podpoří přírodovědné a technické vzdělávání, stejně tak jako jazykové vzdělávání. Proto jsou podle nás klíčové předpoklady pro to, co jsem zmínil. To znamená konkurenceschopnost České republiky i v dlouhé budoucnosti.

Česká republika také vybudovala s využitím strukturálních fondů Evropské unie řadu výzkumných vědeckých center, nebo infrastruktur, chcete-li. Je potřeba dbát o to, a my se o to zasadíme, aby prostředky na jejich provoz byly efektivně využity a tato centra dosahovala očekávaných výsledků především v praktické aplikaci.

V oblasti technického vzdělávání budeme rozvíjet mechanismy, které podporují zefektivnění spolupráce mezi školami a zaměstnavateli, položíme důraz na podporu odborného vzdělávání a posílení motivace zaměstnavatelů v této oblasti včetně navržených daňových výhod. Budeme respektovat autonomii všech stupňů škol a vzdělávání, ale s ní také spojenou zodpovědnost samostatných vysokých škol a krajů a obcí jako zřizovatelů škol za jejich výsledky. Společně se zřizovateli budeme trvat na zvyšování kvality vzdělávání a na promítání této kvality do mechanismu financování školských zařízení.

Připravíme zákon o podpoře sportu. Jeho součástí bude i nový systém financování sportovní činnosti jako důležité občanské aktivity. Jde nám o to, podporovat její dostupnost pro nejširší veřejnost, zejména pak mládež. Vláda podpoří i vrcholový sport a reprezentaci České republiky.

Pokud jde o kulturní odvětví, připravíme vyvážený způsob financování kultury pro rok 2014 tak, aby byly v odpovídající kvalitativní objemové struktuře zajištěny veřejné služby, které občané v oblasti kultury očekávají. Zajistíme stabilitu Státního fondu kinematografie, dokončíme novelu autorského zákona. Vláda finančně podpoří také úsilí vlastníků památek při odstraňování škod vzniklých na památkách při povodních v tomto roce.

V oblasti obrany zůstává základním pilířem obranyschopnosti a obrany naší země a bezpečnosti České republiky naše spojenectví v NATO. Podporujeme rozvoj společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie. Soustředíme se na další rozvoj obranných schopností Armády České republiky a v případě potřeby podpoříme i adekvátní zapojení do nezbytných mezinárodních operací vedených ať už Severoatlantickou aliancí, Evropskou unií, nebo Organizací spojených národů při zvládání krizových situací. Aby modernizace armády a její zefektivnění mohly pokračovat, je nezbytné dokončit potřebné změny v branné legislativě. Prioritou v tomto směru je pro nás schválení navržené novely zákona o vojácích z povolání. Vláda bude pokračovat v realizaci opatření stanovených Bílou knihou o obraně. Ty se týkají právě reorganizace resortu k posílení jeho efektivity, optimalizace, majetku a jeho správy, včetně optimalizace vojenských újezdů.

Vláda je připravena dokončit jednání o využívání letounů Gripen Armádou České republiky v období po roce 2015. Budeme se rovněž zabývat budoucností dopravního a vrtulníkového letectva. Respektujeme závazek, aby výše výdajů státu na obranu ve vztahu k HDP neklesla pod úroveň 1,07 %. Připravíme návrhy mandátu pro vyslání sil Armády České republiky do zahraničních misí na období 2015 a 2016, pokud to bude potřeba, a předložíme je ke schválení Parlamentu České republiky. Na úrovních Evropské unie, rozhodovacích úrovních, chceme prosazovat reformu konceptu a financování unijních Sil rychlé reakce, tzv. EU battlegroups, a vytvoření skutečně rovných podmínek také pro působení firem obranného a bezpečnostního průmyslu z členských zemí na společném evropském trhu.

Pokud jde o oblast vnitra, bezpečnosti, vláda si v rámci svých rozpočtových možností klade za cíl zejména posílit přímý výkon služby Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru, a to nezbytným navýšením počtu jejich příslušníků. Je to klíčové opatření, které by mělo vést k zajištění zlepšení vnitřní bezpečnosti v kritických místech v tomto ohledu v rámci České republiky.

Nebudeme tolerovat žádné druhy rasové, etnické, národnostní, třídní, sociální či jiné nesnášenlivosti a nenávisti. Zároveň bude vláda věnovat zvýšenou pozornost analýze příčin této radikalizace. Důrazný a důsledný postup proti všem formám extremismu a postihování snah o porušování zákona ze strany stoupenců těchto ideologií považuje vláda za jeden ze svých zásadních úkolů. Zaměříme se na monitorování bezpečnostních hrozeb, jako jsou organizovaný zločin, terorismus, daňová či informační kriminalita, a budeme klást důraz také na řešení drogové problematiky, zejména v příhraničních oblastech, a na důsledné zajišťování výnosů z trestné činnosti.

Vláda bude pokračovat v přípravě, realizaci a rozvoji některých klíčových IT projektů ve veřejné správě, které jsou v souladu s principem elektronické vlády. Všechny tyto projekty budou ale podrobeny kritické analýze a jejich realistickému zhodnocení. Cílem vlády je snížit finanční náklady a časovou náročnost styku občanů a firem se státní správou, především pak zefektivněním elektronické komunikace uvnitř státní správy.

Vláda si uvědomuje nutnost přijetí zákona o úřednících jako jedné z podmínek Evropské unie pro čerpání evropských fondů v dalším období. Budeme proto pokračovat v prosazování procesů schvalování této normy a věříme, že dojde ke konsensu v rámci Poslanecké sněmovny o návrzích, které v Poslanecké sněmovně existují.

Pokud jde o oblast spravedlnosti, učiníme vše pro to, aby byla dodržena účinnost rekodifikace soukromého práva od 1. ledna 2014. Proto podpoříme schválení doprovodných právních předpisů, které ještě jsou v legislativním procesu, a budeme proto také pokračovat v projektu vzdělávání zaměstnanců veřejné sféry a informování veřejnosti o novém soukromém právu.

Vláda bude pokračovat v procesu humanizace a zvyšování efektivity vězeňství. Podpoříme redukci typu věznic pro výkon trestu ze stávajících čtyř na dva - tento návrh již vláda schválila -, což vytvoří větší prostor pro jednak stálé zaměstnávání odsouzených, jejich resocializaci, ale také pro efektivnost vězeňského procesu a jeho správy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP