(12.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu

 

14.
Vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic
s Rakouskou republikou
/sněmovní tisk 548/ - druhé čtení

Tento návrh uvede z pověření vlády ministr vnitra Jan Kubice. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych na základě pověření vlády uvedl vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou v rámci jeho druhého čtení. Vzhledem k tomu, že jsem návrh zákona poměrně obsáhle představil již v prvém čtení, budu se snažit být maximálně stručný.

Podle článku 11 Ústavy České republiky lze naše státní hranice měnit jen ústavním zákonem. Proto vám v návaznosti na Mezinárodní smlouvu mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o změnách průběhu společných státních hranic předkládám ke schválení tento návrh ústavního zákona, který představuje formu schválení změn bezprostředně vyplývajících z uvedené mezinárodní smlouvy.

Pokud jde o průběh projednávání návrhu ústavního zákona v Poslanecké sněmovně, byl přikázán k projednání toliko zahraničnímu výboru, který tak učinil na svém zasedání dne 22. února 2012. Výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby s návrhem ústavního zákona vyslovila souhlas.

Závěrem svého vystoupení bych vás, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, rád požádal o vstřícnost a podporu při projednávání tohoto návrhu zákona. To je vše, děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 548/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Hamáček. Prosím vás o slovo, pane kolego.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, tento tisk úzce souvisí s bodem 49, kterým je samotná smlouva, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o změnu státní hranice, je nutné projednat, tedy i přijmout ústavní zákon.

Pan ministr celou materii velmi podrobně odůvodnil. V principu se jedná o dva úseky, které jsou touto změnou dotčeny. V zákoně můžete najít přesný výčet pozemků, kterých se to týká. Je možná zajímavé zmínit, že dotčená plocha nebo rozdíly, které se vyrovnávají, jsou ve svém důsledku asi 234 čtverečních metrů.

Nicméně zahraniční výbor se tímto zákonem zabýval na své 18. schůzi, která se konala 22. února 2012, a přijal následující usnesení číslo 161: Zahraniční výbor po odůvodnění náměstkem ministra vnitra Mgr. Ondřeje Veselského, zpravodajské zprávě poslance Jana Hamáčka a po rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila s návrhem ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou souhlas; za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky; za třetí zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Připomínám, že jsme ve druhém čtení. Prosím o vaše přihlášky do rozpravy. Nehlásí se nikdo. Rozpravu končím a končím tedy druhé čtení sněmovního tisku 548, končím projednávání bodu číslo 14.

 

Budeme se věnovat následujícímu bodu. Zahajuji projednávání bodu číslo

 

17.
Vládní návrh zákona o kontrole (kontrolní řád)
/sněmovní tisk 575/ - druhé čtení

Opět o úvodní slovo požádám pana ministra vnitra Jana Kubiceho, který z pověření vlády tento návrh uvede.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych ve stručnosti shrnul Poslaneckou sněmovnou projednávaný návrh zákona o kontrole, který máte k dispozici jako sněmovní tisk číslo 575.

Jak jsem již při projednávání v prvním čtení uvedl, tento zákon je obecným procesněprávním předpisem pro oblast veřejné kontroly. Jeho hlavním smyslem je v co největší míře překonat roztříštěnost a nejednotnost jednotlivých úprav kontrolních postupů a sjednotit tak procesněprávní prostředí v oblasti kontroly.

Oproti stávajícímu zákonu o státní kontrole upravuje tento návrh vedle tzv. vnější kontroly vůči nepodřízeným subjektům i kontrolu vnitřní, tedy kontrolu v rámci vztahů mezi nadřízenými a podřízenými subjekty typicky v rámci výkonu státní správy. V jiných správních předpisech zůstávají zachovány jednak procesní odchylky, ale také hmotněprávní ustanovení, která se zabývají věcnou stránkou kontroly. Vzhledem k rozsáhlosti těchto speciálních úprav v jiných zákonech není spolu se zákonem o kontrole předkládán změnový zákon. Další sjednocení procesu kontrol proběhne až v návaznosti na schválený návrh kontrolního řádu, a to prostřednictvím harmonogramu změn dalších zákonů. Tento harmonogram již Ministerstvo vnitra zpracovává a bude předložen vládě do 30. června 2012 v úzké součinnosti s ostatními resorty.

Návrh zákona byl projednán kontrolním výborem Poslanecké sněmovny, který k němu přijal usnesení obsahující pozměňovací návrhy. Usnesení především vychází vstříc požadavku Nejvyššího kontrolního úřadu na vyloučení působnosti kontrolního řádu na kontroly vykonávané Nejvyšším kontrolním úřadem. Legislativně technické zpracování bylo konzultováno s Ministerstvem vnitra, a proti usnesení výboru nemám výhrad.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zákon jsme v prvém čtení přikázali k projednání kontrolnímu výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 575/1. Zpravodajem kontrolního výboru je pan poslanec Roman Sklenák. Prosím vás o vaši zprávu.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, jak už řekl pan ministr, kontrolní výbor návrh zákona projednal na své 22. schůzi 11. dubna a doporučil Poslanecké sněmovně, aby návrh zákona o kontrole schválila ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které jsou obsaženy v tisku 575/1.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu. Tím jsme se vypořádali s druhým čtením tohoto bodu. Končím tedy projednávání bodu 17, sněmovního tisku 575 ve druhém čtení.

Dámy a pánové, teď se vám musím omluvit, protože jsem neotevřela podrobnou rozpravu ve druhém čtení. Takže jestli přijmete s pochopením tuto omluvu a já se vrátím do bodu 17, tak bych ještě uzavřela rozpravu obecnou a otevřela rozpravu podrobnou. Poprosím možná pana zpravodaje Sklenáka, zda by jenom v té podrobné rozpravě zopakoval, že kontrolní výbor přijal usnesení s pozměňovacími návrhy, aby tedy v rámci podrobné rozpravy byly tyto návrhy brány v potaz.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Roman Sklenák: Ano, zopakuji tedy, že kontrolní výbor návrh projednal a doporučil Poslanecké sněmovně jej schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které jsou obsaženy ve sněmovním tisku 575/1.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se v podrobné rozpravě na další přihlášku. Nehlásí se nikdo, končím tedy podrobnou rozpravu. Až teď mohu ukončit druhé čtení bodu 17, sněmovního tisku 575.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

49.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou
o změnách průběhu společných státních hranic v hraničních úsecích X a XI,
jakož i o změnách Smlouvy mezi Československou socialistickou republikou
a Rakouskou republikou o společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973,
ve znění Smlouvy ze dne 26. října 2001, podepsaná dne 3. listopadu 2011 v Praze
/sněmovní tisk 561/ - druhé čtení

Pana ministra vnitra požádám i tentokrát, aby se ujal slova a ve druhém čtení tuto smlouvu uvedl.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, materiál, který je vám předložen, obsahuje návrh na ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o změnách průběhu společných státních hranic v hraničních úsecích X a XI, jakož i o změnách Smlouvy mezi Československou socialistickou republikou a Rakouskou republikou o společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973, ve znění Smlouvy ze dne 26. října 2001.

Smlouva má dvě části. Prvá část se týká dvou změn průběhu státních hranic v důsledku výstavby pravobřežní hráze a průkopů na řece Dyji. Druhá část řeší praktické problémy související se správou státních hranic a zároveň přizpůsobuje text smlouvy o společných státních hranicích v platném znění situaci postupu České republiky do Evropské unie a přistoupení k tzv. schengenskému prostoru. Aktuální návrhy na změny průběhu společných státních hranic se týkají vodohospodářských opatření na hraničním toku Dyje, která sledovala především zabránění povodňovým škodám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP