(12.40 hodin)
(pokračuje Kubice)

Změna průběhu státních hranic bude znamenat ve svém důsledku výměnu tzv. oddělených ploch území s tím, že si smluvní státy vymění dotčené lokality jak ve smyslu územní suverenity, tak i z hlediska vlastnictví v soukromoprávním významu. V celkovém souhrnu budou činit plochy státních území oddělené navrhovanými změnami 240 713 metrů čtverečních a budou vzájemně vyrovnané.

Vzhledem k tomu, že smlouvou bude dotčen průběh státních hranic, je třeba k vnitrostátnímu provedení smlouvy přijmout ústavní zákon v souladu s čl. 11 Ústavy České republiky. Příslušný vládní návrh ústavního zákona je projednáván Poslaneckou sněmovnou jako sněmovní tisk č. 548.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zpravodajem zahraničního výboru je pan poslanec Jan Hamáček. Prosím, aby nás seznámil s usnesením výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 561/1.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nyní se tedy dostáváme k tomu avizovanému bodu, který souvisí s oním ústavním zákonem, který jsme propustili do dalšího čtení a je to tedy ona samotná smlouva. Zahraniční výbor tuto smlouvu projednal na své 18. schůzi 22. února 2012 a přijal usnesení číslo 162, které zní následovně:

Po odůvodnění prvního náměstka ministra vnitra dr. Ladislava Minčiče, CSc., MBA, zpravodajské zprávě poslance Hamáčka a po rozpravě zahraniční výbor - za prvé - doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o změnách průběhu společných státních hranic v hraničních úsecích X a XI, jakož i o změnách smlouvy mezi Československou socialistickou republikou a Rakouskou republikou o společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973, ve znění smlouvy ze dne 26. října 2001, podepsané dne 3. listopadu 2011 v Praze; za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny; za třetí zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám rozpravu, ptám se, zda se někdo hlásí do této rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Přikročíme k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem.

Zahajuji hlasování číslo 72. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, s nímž jsme byli seznámeni a které je obsaženo v příslušném usnesení zahraničního výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 72 přítomno 157, pro 129. S návrhem usnesení Sněmovna vyslovila souhlas.

 

Tím jsme projednali bod 49, sněmovní tisk 561. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat bodu číslo 52. Je to

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky
a vládou Ruské federace o spolupráci v oblasti boje proti trestné činnosti,
podepsaná dne 8. prosince 2011 v Praze
/sněmovní tisk 566/ - druhé čtení

Pana ministra vnitra požádám opět o úvodní slovo.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, účelem předkládané smlouvy je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti, stanovit základní pravidla pro jejich přímé kontakty a zásady nakládání a předávání informací. Smlouva obsahuje standardní ustanovení o rozsahu a formách spolupráce, orgánech příslušných k jejímu provádění, náležitostech žádostí o spolupráci, možnostech odmítnutí spolupráce, možnosti vyslání styčných důstojníků, předávání a ochraně osobních údajů a utajovaných informací a hrazení nákladů.

Na výslovnou žádost ruské strany je smlouva navenek sjednávána jako mezivládní. Z hlediska vnitrostátního právního řádu jde o smlouvu prezidentské kategorie, k jejíž ratifikaci prezidentem republiky je zapotřebí souhlasu obou komor Parlamentu.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Kateřinu Konečnou, aby nás seznámila s usnesením výboru. Bylo nám doručeno jako sněmovní tisk 566/1. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dovolte mi, abych vás tedy seznámila s usnesením výboru, které máte všichni rozdané. Výbor zahraniční doporučuje tuto smlouvu přijmout, takže ani to usnesení nemusím číst doslova, doufám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji paní zpravodajce. Otevírám rozpravu. Opakuji, že tady máme k dispozici sněmovní tisk 566/1 s navrženým usnesením. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Přikročíme tedy k hlasování o návrhu usnesení, tak jak bylo předloženo písemně zahraničním výborem.

Zahajuji hlasování číslo 73. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení. Kdo je proti?

V hlasování číslo 73 přítomno 158, pro 135 , proti 1. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 52, sněmovní tisk 566. Budeme se věnovat bodu dalšímu.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

18.
Návrh Zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži,
ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů
(zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb.,
o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 503/ - druhé čtení

Za navrhovatele tento návrh uvede první náměstek hejtmana pan Miroslav Novák. Vítám vás mezi námi, prosím o vaše slovo.

Ještě paní poslankyně Kateřina Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážení kolegové, vážené kolegyně, žádám podle § 54 odst. 9 jednacího řádu Poslanecké sněmovny o přerušení 38. schůze Poslanecké sněmovny do středy 9. května do 11. hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To je procedurální návrh, který podrobíme hlasování okamžitě. Je zde žádost o odhlášení. Odhlašuji vás všechny, prosím, abyste se znovu zaregistrovali, a prosím vás ještě o chvilku trpělivosti, protože přivolám do jednacího sálu všechny naše kolegyně a kolegy. Paní poslankyně Chalánková se hlásí? Ne.

 

Myslím, že už můžeme začít hlasovat. Byl to procedurální návrh. Slyšeli jsme z úst paní poslankyně Klasnové jeho znění.

Já zahajuji hlasování číslo 74. Táži se, kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, který byl přednesen. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 74 přítomno 151, pro 72, proti 77. Návrh přijat nebyl.

 

Budeme pokračovat v bodu 18. Slovo dostává první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Prosím, aby se ujal slova, a prosím Sněmovnu, aby věnovala pozornost projednávanému bodu. Prosím, pane náměstku.

 

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, Moravskoslezský kraj předkládá Poslanecké sněmovně dnes v druhém čtení k rozhodnutí dílčí novelu zákona o rybářství, jejíž hlavní podstata spočívá v narovnání dnes nelogického stavu v oblasti přestupků v oblasti rybářského zákona, kdy mnohé řeší pověřené obce a jiné řeší krajské úřady. Zvyšuje to administrativu, časovou náročnost nejenom přestupců, ale i členů rybářské stráže a dalších svědků. Já jsem velmi rád, že Poslanecká sněmovna tento zákon v rámci prvního čtení posunula dál, a jsem velmi rád, že zemědělský výbor přijal při svém projednávání doporučující stanovisko. Proto bych vás dnes ještě jednou požádal o podporu této dílčí novely a o posunutí zákona do třetího čtení.

Vzhledem k tomu, že přesný popis té změny, a o které přestupky se jedná, jsem zevrubně popsal již v prvním čtení, v této chvíli bych rád poděkoval za vaši pozornost a ještě jednou požádal o podpoření tohoto zákona a posunutí do třetího čtení. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP