(9.40 hodin)
(pokračuje Singer)

Dovolím si v souvislosti s touto debatou podotknout též to, že inflaci pro letošní rok očekáváme pod 4 % a pro příští rok pod 3 %.

Dovolím si ještě podotknout jednu věc k té debatě. Já jsem - a to je určitě moje chyba - říkal, že změny jsou způsobeny hodně fiskální konsolidací, nicméně celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká.

Myslím, že tím bych si dovolil skončit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuju, pane guvernére, za tu odpověď, kterou jste mi poskytl.

A teď bych otevřel rozpravu podrobnou. Takže otevírám podrobnou rozpravu, ve které mohou být předneseny eventuální návrhy na usnesení. Prosím, paní poslankyně Langšádlová má zřejmě nějaký připravený.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Ještě jednou hezké dopoledne. Vážené kolegyně, vážení kolegové, rozpočtový výbor projednal tuto zprávu a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci - leden 2012 (Zprávu o měnovém vývoji za 2. pololetí 2011)." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji. Ptám se, jestli ještě někdo má další návrh nebo to chce nějak doplnit. Pokud ne, můžeme zřejmě podrobnou rozpravu ukončit. Pan guvernér už to asi v této chvíli komentovat nepotřebuje, takže můžeme snad pouze hlasovat. Já jenom zagonguji.

 

Budeme hlasovat o tom návrhu usnesení, který přednesla paní poslankyně Langšádlová a který snad není třeba už opakovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tento návrh usnesení přijmout? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 64, přihlášeno je 170, pro hlasovalo 122, proti 9. Konstatuji, že jsme návrh usnesení přijali, byl schválen.

 

Děkuji panu guvernérovi za předloženou zprávu a končím projednávání tohoto bodu.

 

Máme tu další bod. Je to

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb.,
o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 558/ - druhé čtení

Požádám ministra financí Miroslava Kalouska, jestli by tento text neuvedl. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pouze velmi stručně, dámy a pánové, neboť jsem vás tím obtěžoval již v rozpravě při prvním čtení. Připomínám jen, že se tato novela týká zejména schvalování účetních uzávěrek ve veřejné sféře a využití centrálního systému účetních informací státu a elektronizace účetních záznamů.

Děkuji rozpočtovému výboru za projednání a prosím o laskavé projednání ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže tento návrh byl už v prvém čtení přikázán rozpočtovému výboru. Usnesení máme - 558/1 a 2. Poprosím pana poslance Pavla Svobodu. Ten by nám mohl říct něco k tomu, co proběhlo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Ano. Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já vás seznámím s usnesením rozpočtového výboru z 26. schůze z 4. dubna 2012, kdy rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony schválila ve znění předmětného pozměňujícího návrhu. Rozpočtový výbor zmocnil zpravodaje, aby s tímto seznámil Poslaneckou sněmovnu, což tímto činím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám přihlášky. Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, tak ji zřejmě můžeme ukončit.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět se ptám, jestli někdo nechce něco načíst v podrobné rozpravě. Pokud ne, tak můžeme rozpravu podrobnou také ukončit. A zřejmě tedy i ukončíme druhé čtení tohoto návrhu, protože už dál nemáme o čem hlasovat. Děkuji tedy předkladatelům. Odkládám bod číslo 9.

 

A máme tu bod

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 536/ - druhé čtení

Opět poprosím pana ministra financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Jsme dokonce v opakovaném druhém čtení. Dámy a pánové, připomenu, že to opakované druhé čtení se ani tak neodehrává kvůli materii, která přísluší Ministerstvu financí, ale kvůli materii, která přísluší zákonu o zpravodajských službách, tedy o míře pravomocí, které budou, či nebudou mít zpravodajské služby při monitorování individuálních bankovních kont. Nalezení té křehké rovnováhy mezi nezbytností bojovat s terorismem a praním špinavých peněz na straně jedné a ochranou individuální svobody na straně druhé je prostě těžkým úkolem Poslanecké sněmovny a já budu její rozhodnutí respektovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže jak už to tedy vysvětlil pan ministr, my jsme měli teď projednání ve výboru jednak rozpočtovém, ale také ve výboru pro bezpečnost. Já bych se zeptal, jestli se chce ujmout slova nejdřív zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Pavel Suchánek v této fázi jako první. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jen pro pořádek. Rozpočtový výbor znovu neprojednával tento tisk, takže platí jeho usnesení, které bylo vydáno pod tiskem 536/4.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a teď ještě požádám pana poslance Davida Kádnera, který by nás informoval o dění ve výboru pro bezpečnost. Prosím.

 

Poslanec David Kádner: Dobrý den. Pane místopředsedo, vážení kolegové, kolegyně, budu stručný. Výbor pro bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout vládní návrh ze dne 29. února. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuju a otevírám obecnou rozpravu k tomuto návrhu zákona o bankách. Do obecné rozpravy přihlášky... Vidím tady pana poslance Doktora. Prosím, pane poslanče, máte slovo jako první. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Vyjdu vstříc dohodě s panem ministrem financí. Já tedy opustím to, abych se v opakovaném druhém čtení dotkl té části, kterou ve svém úvodním slově, dnešním úvodním slově, zmínil pan ministr financí. K této věci se vracet nechci. Jsem zpraven o tom, že v tuto chvíli je v elektronické databázi podán již pozměňující návrh pana poslance Floriána, který tuto předmětnou věc řeší a pokouší se posunout ji, myslím, velmi správným směrem.

Dovolte prosím, abych se ale v obecné rozpravě zmínil o jiné části zákona, resp. o mé ambici, kterou jsem projevil už při minulém projednávání, a dnes tento svůj záměr prohloubím. Já jsem už v průběhu minulého projednávání podal pozměňující návrh, kterým jsem se pokusil upravit část zákona, a sice zákona o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, tedy tu část, která upravovala takzvanou službu cash backu a technické podmínky provozu této služby.

V části, která se týkala předpokladů a regulatorních opatření, která zavádí Česká národní banka, jsem navrhl zavést odkladný účinek v té části, která se týkala fungování bankovních domů, resp. absolvování školení pracovnic těch finančních institucí. Dnes ovšem předstupuji před Poslaneckou sněmovnu s ambicí, která vychází z dalších poznatků z aplikací tohoto regulatorního opatření České národní banky v oblasti služby cash back. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP