(9.30 hodin)

 

Poslanec David Rath: Pan ministr financí zde zapomněl konstatovat, že chystá další vlnu inflace tím, že zvýší dále DPH. Čili i v letošním roce a v příštím roce inflace bude pravděpodobně vyšší, než jsme v minulosti zažívali. Čili od vás je to kouzelné. Vy tady na jednu stranu inflaci způsobujete, způsobujete jednu z nejvyšších inflací za posledních, jak říkám, možná 10, možná 15 let. Jste jeden z nejhorších ministrů financí - (Ministr Kalousek z místa: Vůbec nejhorší!) - který tímto způsobem znehodnocuje lidem jejich úspory.

Jen abyste věděli, abych se podělil s vámi, co tady pan ministr Kalousek vykřikuje za mými zády: Je stižen skutečně velkou sebekritikou a já mu za to děkuji, protože se označil za vůbec nejhoršího ministra financí. Jsem rád, že máme společný názor. Aspoň na něco. Že jste tedy skutečně v historii nejhorší ministr financí, a děkuji vám za tuto sebereflexi. Velmi si jí vážím! To jsem od vás ani nečekal.

A současně ale tady přichází s dluhopisy, které mají být vázány právě na tuto poměrně vysokou inflaci. Jistě, to může činit z nich produkt mnohem atraktivnější, protože když lidé budou mít peníze v bankách, tak jim to sežere vámi vyvolaná a způsobená inflace. Takže tady jim nabízíte druhou možnost, že nevydělají ani korunu, ale aspoň uspořené peníze uchrání proti vámi vyvolané a způsobené inflaci. To je skutečně plán hodný ministra Kalouska. Myslím, že nikoho jiného by něco takového ani nenapadlo.

Ale při té příležitosti by možná stálo za to, když jsou to dluhopisy vázané na inflaci, kdybyste nám mohl sdělit, kolik teď, jaké má možnosti Česká republika si půjčit jinou formou než dluhopisy a s jakým úročením. Protože tady se taky může stát, že pokud vy inflaci ještě více urychlíte, tak v podstatě sice uchráníte peníze některých občanů, co si je koupí proti inflaci, ale samozřejmě poškodíte tím Českou republiku. Protože pokud by ta inflace byla ještě vyšší - jak jste tady říkal, kdyby vládla sociální demokracie s komunisty - nikoli, když budete dál vládnout vy, tak ta inflace bude taková, jakou jste tady teď prognózoval - tak by bylo pak zajímavé se podívat, za kolik si půjčuje Česká republika, a srovnat to s vámi prognózovanou až 14procentní inflací.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr, tuším, se hlásí o slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět pro veřejnost - protože si myslím, že to jsou mimořádně důležité informace, byť tazatel je nepochopí. Ale veřejnosti si dovoluji adresovat informaci, že výpůjční potřeba České republiky vzhledem k refinancování státního dluhu činí částku někde ročně mezi 220, 230 mld. korun. A stát řeší tuto otázku prodáváním dluhopisů buď na domácím, nebo na zahraničním kapitálovém trhu. Tak to dělal vždycky, celých dvacet let. Vždycky všichni o retailových dluhopisech pouze mluvili a mám radost, že za mého působení se Ministerstvu financí konečně podařilo to, co slibovali ministři financí za sociální demokracii, ale vždycky to jenom slibovali - že budou taky dluhopisy pro domácnosti. Tak my jsme konečně zrealizovali. Ono se o tom totiž nesmí jenom mluvit, ono se to musí poměrně tvrdě odpracovat a je na tom mnohem více práce než to prodávat na kapitálovém trhu.

To znamená, stát, a ta informace je pravidelně v zákoně o státním rozpočtu - ne každý ho samozřejmě čte - takže každý rok si tazatel může přečíst, jak stát vypořádá schodek a výpůjční potřebu, kolik bude emitovat na kapitálových trzích, a některé velmi drobné částky se řeší úvěry od Evropské investiční banky, ale to je zcela zanedbatelné.

Hlavní výpůjční potřeba se řeší prodejem dluhopisů, znovu opakuji, na zahraničních kapitálových trzích, na domácím kapitálovém trhu a nyní přibyla i ona struktura retailových dluhopisů. Za kolik si půjčujeme, určuje trh a ten trh reaguje především na věrohodnost věřitele, jak může dostát, či nemůže dostát svým závazkům. Vzhledem k tomu, že trh mimořádně důvěřuje fiskální politice vlády České republiky, emitovali jsme nyní v únoru dvě miliardy eur na kapitálových trzích 10,5letých dluhopisů za 3,8 %, přičemž zdůrazňuji, že 3,8 %, kdybych udělal pořadí evropských zemí, tak jsme někde kolem sedmého místa. A ty ostatní země nám mohou jenom závidět, protože stále jsme schopni si refinancování dluhu stlačit pod čtyři procenta.

Pro vaši informaci: O procento více, o procento více, což jsou procenta, za která si musí půjčovat naši sousedé - bohužel řada zemí už je nad pěti a kolem šesti - o procento více než 3,8 znamená zhruba sedm až osm miliard ročně nákladů na dluhovou službu. To znamená, ti věrozvěsti financování na dluh by si měli uvědomit, že když poruší fiskální disciplínu a zvýší deficit, tak tím současně musí, jak oni říkají, vyvést a nacpat do chřtánu finančním institucím o sedm miliard za jedno procento dluhové služby více. Proto je fiskální disciplína tak důležitá. Dovoluji si na to veřejnost upozornit bez ohledu na to, že doktor Rath nikdy nebude schopen to pochopit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath se hlásí o slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit genialitu chemika z pneumatikárny, který je tím nejlepším ministrem financí, takže to já naprosto uznávám a respektuji. Takže v tom máte opět naprostou pravdu.

Jinak k té vlastní věci. Děkuji tedy za ta čísla. Vyplývá z nich to, co jsem tady říkal. To znamená, pokud by inflace šla díky vašim opatřením jako v letošním roce nahoru, tak se může stát, že tyto dluhopisy nebudou pro Českou republiku výhodné, pokud budou vázány na vámi generovanou vyšší inflaci. Takže za toto potvrzení mých řekněme obav také děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dívám se, kdo další se hlásí do rozpravy, ale myslím, že jsme ji zřejmě vyčerpali. Ještě, pane guvernére, vy se hlásíte do rozpravy, nebo se závěrečným vystoupením po rozpravě? Můžu rozpravu ukončit? Můžu. Pokud nikdo tedy, tak rozpravu ukončuji a požádám pana guvernéra o závěrečné slovo k tomu, co zde vyslechl. Eventuálně reakce. Prosím, pane guvernére, máte slovo.

 

Guvernér ČNB Miroslav Singer Děkuji. Děkuji za možnost vyslechnout zajímavou debatu. A dovolím si napřed odpovědět na vaši otázku, kolik stojí fiskální konsolidace na růstu podle našich odhadů. Naše odhady do této chvíle, čili do zveřejnění příští prognózy, kterou jsme včera projednali a která bude zveřejněna minulý (?) týden, činily 0,6 % HDP v roce 2011, 0,4 % HDP v roce 2012, tedy dohromady přibližně - ono se to nedá úplně sčítat - jedno procento. Můžu snad prozradit, že v tuto chvíli odhady budou updatované neboli změněné, bude zvýšen odhad pro rok 2011 na jedno procento zhruba a naopak odhad pro rok 2012 bude výrazně snížen na 0,2 %, tedy dohromady zhruba 1,2 % na růstu.

K tomu - ty změny jsou tvořeny dvěma hlavními složkami. První je, že ministerstva svým způsobem reagovala předzásobením a vytvořením si rezerv neboli zpřísnila své chování v loňském roce a naopak budou něco z toho, co ušetřila, rozpouštět v letošním roce. A druhý faktor, ten, který navyšuje tu částku, je způsoben tím, že celkové fiskální hospodaření státu dopadlo lépe, než jsme čekali, což ale znamená samozřejmě zpřísnění toho nebo zvětšení změny vůči minulosti, která se projevuje pak na rychlejší konsolidaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP