Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. března 2012 ve 14.00 hodin
Přítomno: 179 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 36. schůze Poslanecké sněmovny, vítám vás všechny. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Prosím zároveň, abyste mi oznámili, kdo budete mít dnes kartu náhradní.

Nejprve k omluvám. Z dnešního jednání se omlouvají: z poslanců: Kateřina Klasnová do 18 hodin pro pracovní důvody, Pavel Suchánek je na zahraniční cestě. Z členů vlády se omlouvají: Petr Bendl zahraniční cesta, Josef Dobeš do 16 hodin pracovní důvody, Tomáš Chalupa do 18 hodin pracovní důvody, Karolína Peake pracovní důvody, Karel Schwarzenberg zahraniční cesta, Alexandr Vondra pracovní důvody. Tolik omluvy, které mi byly do této chvíli doručeny.

Ráda bych vás informovala nejprve o tom, na čem se shodlo dnešní ranní grémium. První návrh grémia zní: vyřadit z programu 36. schůze sněmovny bod 16, tj. druhé čtení, a 63, třetí čtení sněmovního tisku 503. Je to zákon o rybářství, a to na žádost navrhovatele. To bude první věc, o které budeme hlasovat.

Ještě bych vás chtěla informovat, že zítra, ve středu, se budeme zabývat návrhy zákonů ve třetím čtení, u nichž byly splněny zákonné lhůty. Připomínám, že na odpoledne jsou již zařazena dvě třetí čtení, tak jak jsme svým hlasováním rozhodli. Zároveň jsme odhlasovali podle § 95 jednacího řádu vyčlenění jiných hodin pro projednávání právě zákonů ve třetím čtení, tedy vymezili jsme lhůtu i ve středu odpoledne.

Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozdán na lavice a já jsem oznámila návrh, který vzešel z grémia. Nyní je zde ještě návrh pana poslance Husáka k pořadu schůze. Prosím, máte slovo, pane kolego. Pan kolega Stanjura nejprve tedy. Ale požádám všechny o klid.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne. Dovolte mi, abych přednesl několik návrhů na změnu programu této schůze. Za prvé navrhuji vypustit z programu chůze body č. 6 a 53, body 7 a 54, což je druhé a třetí čtení, první je vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění Ústava ČR, a druhý je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o NKÚ. Z druhého i z třetího čtení.

Dále navrhuji zařadit dva nové body, za prvé vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991, o živnostenském podnikání, sněmovní tisk č. 547, třetí čtení, to zařadit jako nový bod, a současně jako druhý pevně zařazený bod zítra dopoledne, a dále navrhuji zařadit vládní návrh zákona, kterým se mění volební zákon, a zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR, sněmovní tisk 619, druhé čtení. Děkuji, to jsou všechny návrhy na změnu programu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, Pan kolega Husák. Prosím.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte, abych požádal o zařazení bodu 52. Je to novela zákona 29, o poštovních službách, sněmovní tisk 535, na zítřek, na středu, jako třetí pevně zařazený bod. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Po pevně zařazených bodech. Ano.

Zeptám se, zda ještě někdo k pořadu schůze Pan kolega Václav Mencl. (V sále je silný ruch.)

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte, abych požádal o zařazení tisku č. 592, tj. návrh poslanců Václava Mencla, Kateřiny Klasnové a dalších, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 231/2002 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, tzv. hlasitá reklama, na konec prvních čtení. Podotýkám, že nebudeme mít ambici, aby se tento zákon projednával v režimu § 90, na jedno čtení, ale na tři čtení, ale rádi bychom tedy, kdyby bylo možné projednat první čtení této novely. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, já jsem špatně pro hluk slyšela. Jedná se o zařazení nového bodu na pořad schůze, zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Je to sněmovní tisk, prosím.... (Posl. Mencl: 592. Děkuji.) 592. Ale dostávám teď informaci, že není splněna zákonná lhůta. Prosím, abyste si to vyjasnili, případně mi ještě řekněte, až skončí toto hlasování, na čem jste se dohodli.

Pan kolega Gazdík. Prosím o klid v jednacím sále!

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne, milé kolegyně poslankyně, milí kolegové poslanci. Dovoluji si požádat o pevné zařazení bodů č. 51, 58 a 61, sněmovní tisky 531, 523 a 536, na zítřek za pevně zařazené body. Zítra dopoledne za pevně zařazené body. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Zaznamenala jsem si tuto žádost. Pokud se nikdo nehlásí - pan kolega Mencl se ještě hlásí. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Omlouvám se, ale vedeme debatu o tom, jestli uplynula lhůta, či ne. Konstatuji, že uplynula, naše org. tvrdí, že neuplynula, tak prosím, já tedy tento návrh stahuji, protože myslím, že je zbytečné, abychom o to tady vedli spor, a na příští sněmovně požádám o zkrácení na 30 dní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. (V sále je rušno.)

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu z grémia, o kterém jsem se tady již zmínila, o vyřazení z programu 36. schůze sněmovny bodů 16 a 63, jedná se o sněmovní tisk 503, druhé a třetí čtení návrhu zákona o rybářství.

Zahajuji hlasování číslo 79. Táži se, kdo souhlasí s vyřazením tohoto sněmovního tisku ve druhém a třetím čtení z pořadu této schůze. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 79, přítomno 147, pro 108, proti 24, návrh byl přijat.

 

Pan kolega Stanjura navrhuje vyřadit z programu schůze body... Já prosím všechny naše kolegy, aby zasedli do lavic a věnovali prosím pozornost schvalování pořadu schůze.

 

Pan kolega Stanjura navrhuje vyřazení z programu schůze body 6 a 53, je to sněmovní tisk 351, a body 7 a 54, sněmovní tisk 352.

Zahajuji hlasování číslo 80. Táži se, kdo souhlasí s vyřazením těchto bodů z pořadu této schůze. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 80, přítomno 160, pro 92, proti 26. Návrh byl přijat.

 

Dále pan kolega Stanjura žádá o zařazení nového bodu. Jedná se o - není to nový bod. Je to nový bod. Živnostenské podnikání, sněmovní tisk 547 ve třetím čtení, ve středu dopoledne po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování číslo 81. Kdo souhlasí se zařazením sněmovního tisku 547 do pořadu schůze? Kdo je proti?

Hlasování číslo 81, přítomno 163, pro 113, proti 28. Tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP