Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. prosince 2011 ve 14.03 hodin
Přítomno: 178 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych zahájila další jednací den 32. schůze Poslanecké sněmovny. Také vás všechny na této schůzi vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili vašimi identifikačními kartami. Prosím též, abyste mi oznámili, kdo bude hlasovat s kartou náhradní.

Seznámím vás s omluvami. Z dnešního jednání žádají o omluvu z poslanců Pavel Antonín - zdravotní důvody, Pavel Bém - osobní důvody, Jana Fischerová mezi 14. a 16. hodinou - pracovní důvody, Petr Jalowiczor - zdravotní důvody, Michal Janek od 18 hodin - pracovní důvody, Jana Kaslová - zdravotní důvody, Kateřina Konečná mezi 14.30 až 16.30 - zdravotní důvody, Květa Matušovská - rodinné důvody, Marie Rusová do 18 hodin - pracovní důvody, Jiří Skalický mezi 14. a 18. hodinou - pracovní důvody, David Vodrážka - zahraniční cesta, Jaroslava Wenigerová - pracovní důvody.

Z členů vlády se omlouvají Petr Nečas mezi 15.10 a 16.30 - pracovní důvody, Pavel Dobeš - zdravotní důvody, Tomáš Chalupa od 14 do 15 hodin - pracovní důvody, Jan Kubice - zahraniční cesta, Karel Schwarzenberg - též zahraniční cesta, Alexandr Vondra - pracovní důvody.

To byly omluvy. A teď prosím ještě věnujte pozornost následujícím informacím.

Senát vrátil Poslanecké sněmovně návrhy zákonů, které jsou - ve zkratce budu říkat jejich názvy: školský zákon, je to sněmovní tisk 340, zákon o rozhodčím řízení, sněmovní tisk 371, mezinárodní pomoc při vymáhání některých finančních pohledávek - tisk 399, Fond národního majetku - tisk 434, a Celní správa - tisk 453, též jednotné inkasní místo - tisk 473. Zařadím tyto návrhy do programu, do pořadu 32. schůze a budou projednány 20. prosince, kdy uplyne jejich zákonná lhůta k projednání. Počítejte prosím s tím. A vím, že jste byli již informováni prostřednictvím svých poslaneckých klubů, že 20. prosince, je to příští úterý, tedy za týden, zahájí Poslanecká sněmovna své jednání v 10 hodin dopoledne a budeme se věnovat těmto návrhům zákonů, o kterých jsem se zmínila. (V sále panuje velký hluk.)

Další informace o tom, co rozhodlo dnešní dopolední grémium.

Za prvé, vyhovět ministru dopravy Pavlu Dobešovi, který požádal o vyřazení bodu číslo 54, sněmovní tisk 497, ze schváleného pořadu 32. schůze. Upřesňuji, že tento krok byl konzultován s předkladatelem tisku, tedy s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou.

Dále grémium rozhodlo zařadit na program schůze nový bod. Je to Informace předsedy vlády o jednání Evropské rady ve dnech 8. a 9. prosince 2011. Tomuto bodu bychom se věnovali dnes, a to po bodu 55, sněmovní tisk 503, což je dnešní poslední pevně zařazený bod.

Dále, na lavice vám byl předán přehled zbývajících bodů k projednání. Dnes se budeme věnovat pevně zařazeným bodům, z nichž první patří k tématům České národní banky. Ale mám zde ještě několik přihlášek k pořadu schůze.

Náhradní kartu - paní poslankyně Levá má náhradní kartu číslo 28.

Dále bych vás chtěla informovat, že máme návštěvu na galerii pro hosty. Prosím, abychom společně přivítali delegaci Rady pro národnostní menšiny Národního shromáždění Vietnamské socialistické republiky. Jsou přítomni právě na galerii. Buďte, prosím, srdečně vítáni v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Dobrý den. (Poslanci tleskají, většina i povstává.) Děkuji.

Nyní poprosím přihlášky k pořadu schůze. První pan kolega Vidím, poté pan poslanec Jiří Paroubek a poté pan poslanec Vojtěch Filip, poté paní poslankyně Chalánková.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, dovolte mi, abych požádal Poslaneckou sněmovnu o pevné zařazení volebních bodů. Máme jich na této schůzi požehnaně, a proto bych vás chtěl požádat, aby -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon. Prosím o klid v jednacím sále. Děkuji.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně.

Aby body 105, což je návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, 113, návrh na ustavení stálé komise Sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, a 114, což je návrh na ustavení nově zřízených výborů, byly projednávány dnes po pevně zařazených bodech. Jedná se tedy o ty čtyři pevně zařazené body 127 až 130 a po nich bychom přistoupili k projednávání těchto tří volebních bodů - opakuji: 105, 113 a 114.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Byl by to tedy pátý, šestý a sedmý bod.

 

Poslanec Jan Vidím: Zřejmě, ano, je tomu skutečně tak.

A dále pak ještě navrhuji zařadit pevně na čtvrtek tento týden od 12.30 celý zbývající blok volebních bodů, tedy 115 - návrh na potvrzení předsedů výborů, 105 - návrh na změny ve složení orgánů Sněmovny, pokračování přerušeného bodu, 116 - návrh na volbu předsedy stálé komise Sněmovny pro kontrolu činnosti GIBS, 143 - návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie, 107 - návrh na volbu členů etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu, 108 - návrh na volbu členů dozorčí rady Pozemkového fondu, 109 - návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, a konečně 110 - návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury.

Stručně řečeno - ve čtvrtek 15. prosince ve 12.30 by Sněmovna začala projednávat body 115, 105, 116, 143, 107, 108, 109 a 110. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Vidímovi. Nyní žádá o slovo místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím. K pořadu schůze prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Budu opravdu vystupovat k pořadu schůze.

Dnes na vedení Sněmovny jsem byl dotázán, proč se netvářím spokojeněji a šťastněji, když byl konečně zařazen ten bod jednání Evropské rady. Jako že bych si měl víc poskočit nebo dávat najevo určitou radost z toho, že o tom konečně budeme mluvit. Tak já se pokusím vám říci, proč ta má radost není tak veliká, jak by se mohlo zdát.

Já jsem minulý týden tady nebyl ve Sněmovně, byl jsem za velkou louží na konferenci, kde se jednalo o vztahu k Ukrajině a Rusku. Rád bych vám řekl, že v té debatě na konec z té americké strany zaznělo, že samozřejmě náš vztah k Rusku a k Ukrajině by měl být pozitivní, a že dokonce pokud nebude pozitivní a nebude veden i určitou třeba láskou ke kultuře Ukrajiny a Ruska, tak ani nemáme moc šance uspět s nějakou kritikou. Američané mají pro to takový výraz. Říkají tomu tough love, tvrdá, krutá, nemilosrdná láska. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP