(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já se vás ptám, jestli český prezident, který tady minulý týden, když jsem tady nebyl, přijal ruského Medveděva, jestli to byla ta tough love, kterou vykazoval ve vztahu k ruskému prezidentovi. Já se obávám, že to nebylo zřejmě to, co bylo závěrem té debaty evropských a amerických politiků ve Washingtonu minulý týden, že to byla spíše servilita, kterou vykazoval český prezident. A mě to docela zneklidnilo, protože já jsem se v minulosti měl možnost setkat s panem Putinem a ten mi řekl, že to, co hlavně musíme my Češi dělat, je zatočit s tím Bruselem. Pozor na to, to je váš nepřítel! Na toho si musíte dávat pozor! Takže servilita vůči podobným postojům - já jsem se tehdy pokoušel Putinovi vysvětlit, že tohle není problém České republiky, že pro nás Brusel není Moskva. Já mám podezření, že pan prezident často dává najevo právě něco takového. Pro něho mezi tím zřejmě velký rozdíl není. Já jsem se dozvěděl, že dnes dokonce český prezident vystoupil v Polsku a tam mluvil o tom, že se nabízí jako dobrovolník na demontáž evropské měny.

Chápete, kam mířím, vážení kolegové? Mně prostě připadá, že to byla chyba, když jste vy, především vládní koalice před týdnem nesouhlasila s tím, když jsem tady navrhoval, aby se zařadil bod Pozice České republiky na jednání Evropské rady. Vy jste to prostě odmítli. A mně to připadá naprosto pokrytecké, když český premiér potom, co tady se to odmítlo, v Bruselu vystoupil s tím, že nemůže zaujmout pozici, protože nemá mandát českého Parlamentu. Brát si do pusy Poslaneckou sněmovnu a český Parlament takto účelově, tvářit se, že pro někoho je Parlament partner, a ve skutečnosti ani nedebatovat o tom, s čím na ten summit jedu, to mi připadá - pokrytecké je slabé slovo. To je skutečně nehorázné!

Já dneska vím, naprosto bezpečně vím, že před týdnem vláda a premiér měli k dispozici půdorys stanoviska, o kterém se na Evropské radě mělo mluvit. Vím, že ho prostě česká vláda měla. Nechápu, proč jsme s ním ve Sněmovně nemohli být seznámeni a proč jsme se nemohli o této věci bavit. Mluvilo se o tom, že se o tom bude mluvit na evropském výboru. Pokud vím, pan premiér ovšem na evropském výboru nebyl. (Hlasy z pléna, že to není pravda, že byl.) Pokud dnes český premiér mluvil o tom, že ta situace je velmi složitá, že je komplikované to, o čem se máme bavit, tak by podle mě stálo za to o tom skutečně důkladně tady ve Sněmovně o tom tu debatu vést. Já pokládám prostě za chybu, že jsme ve Sněmovně nevyužili čas před Evropskou radou, která, jak se ukázalo, byla opravdu klíčová, a že jsme se nevěnovali tomuto tématu. Dnes pravděpodobně je to možné proto, že už se to odmítnout prostě nedá. Samozřejmě že mi vadí, že jste to zařadili až na konec jednání Sněmovny po pevně zařazených bodech. Připadá mi, že ten bod by si zasloužil jiné místo než ten čas, který zbude na konci dne. Je to tak trochu, jako kdybyste to házeli jako ohlodanou kost. Proto tedy neskáču radostí.

A rád bych řekl, že tahle doba dnes je v Evropě poměrně velmi komplikovaná pro představitele celé řady států. Já bych vás rád upozornil, že v poslední době padlo v Evropě několik vlád. Padla vláda Slovenska, Slovinska, Lotyšska, Řecka, Itálie. A když se podíváte, proč ty vlády padly, tak padají prostě tam, kde se nedaří komunikace s veřejností. Ty důvody jsou dílem ekonomické a dílem je to prostě neschopnost oslovit veřejnost, neschopnost získat veřejnost na svou stranu. Já se domnívám, že způsob, jakým se vede debata tady v této zemi o situaci, která je v Evropě, že ten způsob je naprosto nedostatečný. Vy dobře víte, že k tomu, co se odehrálo na Evropské radě, máme na odpověď omezený čas. Dokonce se počítá na dny, tuším. To znamená, ta možnost projednávat to důkladně je limitována. A pokud bych ji začali už minulý týden a věnovali se jí pořádně, tak jsme mohli ten čas získat.

Já se domnívám, že minulý týden v Bruselu použil český premiér Parlament jenom jako výmluvu. V politice, která mi připadá vychytralá, vyčkávací, a v politice typu, která říká, počkejme si, jak to dopadne, pak uvidíme, Česká republika prostě názor neformuluje. To je důvod toho, proč se odmítá a odmítala debata tady ve Sněmovně. Nevím, proč nemohla být Sněmovna a veřejnost široce seznámena s tím, s čím na summit česká vláda a český premiér jede. Vidíme, že například u nás sousedé, nejenom že to říkají v parlamentu v Polsku, ale dokonce si Sikorski zajede do Berlína, aby to řekl veřejně všem, kde stojí Polská republika! Nechápu, proč v Česku nikomu nedochází, že by stálo za to i dnes Evropě říci jasně, co si o té situaci myslíme. Na druhé straně chápu, že je to těžké, protože ty názory, které zaznívají dokonce i ve vládní koalici, jsou dnes velmi rozmanité. A chápu, že ani ve vládní koalici to zřejmě dnes nebude a není jednoduchá debata. Nicméně Parlament mohl posloužit jako místo, kde jsme se mohli pokusit si ty pozice ujasnit.

My dnes samozřejmě podpoříme projednávání toho bodu večer, ale domnívám se, že mnoho času nezbývá a že jsme už mnoho času ztratili. A připadá mi, Česká republika se dnes nechová jako země, která by skutečně se chtěla plně účastnit toho, co se v Evropě bude rodit jako řešení situace, na které my bychom měli mít enormní zájem. Protože jestli český prezident se nabízí jako dobrovolník na demontování evropské měny, tak já jsem přesvědčen, že pokud by skutečně se měla dezintegrovat Evropa a skončit evropská měna, tak by to byla pro Českou republiku katastrofa. Katastrofa ekonomická a katastrofa politická!

Rád bych vzkázal těm, kteří mluví o suverenitě, že pokud by došlo k rozpadu aliance evropské, tak výsledkem bude koncert velmocí, rostoucí role Ruska, Německa a politika, která pro Českou republiku bude určitě nevýhodná a v níž budeme mít podle mě daleko méně slova a významu, než máme v jakékoliv alianci, kterou se v Evropě podaří vybudovat. Takže tohle jsou věci, o kterých jsme tady měli už dávno mluvit. Já jsem připraven o nich mluvit dnes stejně jako klub sociální demokracie, ale domnívám se, že jsme si mohli ušetřit to, co se tady odehrálo minulý týden, a premiér si mohl ušetřit ono odvolávání se na Parlament, který ve skutečnosti za opravdového partnera nepovažuje, protože se k němu jako k partnerovi nechová.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dále je přihlášen ke změnám pořadu pan poslanec Jiří Paroubek. Jenom avizuji, že má předepsán bod, který jsem oznamovala k zařazení z prezidiálky. Prosím ale pana poslance Paroubka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já jsem v zásadě spokojen s tím zařazením bodu, který v podstatě odpovídá tomu, co jsem chtěl navrhnout já, to znamená Informace Petra Nečase, předsedy vlády České republiky, o postupu delegace vlády České republiky pod jeho vedením na jednání Evropské rady ve dnech 8. a 9. prosince, jakož i o záměrech dalšího postupu vlády v otázkách tam projednávaných. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP