(12.50 hodin)
(pokračuje Nedvědová)

Určitá drobná pochybení v konkrétním znění jsou pod body 14, 17 a 20. Jedná se však pouze o formální pochybení ohledně nesprávné citace zákonného ustanovení. I když tedy je to vládní návrh zákona, myslím si, že by takováto pochybení právě ve vládním návrhu zákona být neměla.

Návrh by bylo na místě podpořit, pokud bude upraven v tom smyslu, že poškozený má právo se vyjádřit k případnému uzavření dohody o vině a trestu, přičemž jeho stanovisko, jestliže ho výslovně uvede v průběhu řízení, je v tomto směru pro orgány činné v trestním řízení závazné.

Návrh zákona může usnadnit práci soudům, hrozí však, že ne každý pachatel bude potrestán za své protiprávní jednání, a obávám se, že může vést ke zvýšení korupce a k právní nejistotě. Trestní právo neplní jen úlohu represe, trestní právo plní současně i úlohu prevence. A pokud pachatel zjistí, že trest je v takové rovině, že si ho sám může dohodnout, pak mám pochybnosti, zda takováto právní úprava odradí potenciální pachatele od páchání trestné činnosti.

Dle sdělení pana ministra je ministerstvo připraveno na nedostatky reagoval a počítá s tím, že dojde k určité úpravě při projednávání ve výborech. Já se domnívám, že tak jak byl však zákon předložen, jedná se o návrh, který není dopracován do podrobností, a navrhuji proto, aby byl vrácen k přepracování.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji paní poslankyni a ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy, která je otevřená. Nemám již žádnou přihlášku a nevidím, že by se někdo hlásil. Proto tuto rozpravu končím.

Ptám se na závěrečné slovo pana ministra. Prosím, pan ministr má slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Budu opravdu velmi stručný. Dámy a pánové, debata myslím jasně ukázala jak ze strany toho, co řekla paní zpravodajka, i toho, co řekla paní poslankyně Nedvědová, že ta norma jde dobrým směrem, i opozice to vyjádřila slovy, že to může pomoci soudům. Nyní my jsme připraveni, jak jsem už řekl, v ústavněprávním výboru debatovat jednotlivé nuance těchto velmi složitých procesních předpisů. To znamená bude-li zde opravdu věcná debata - a já jsem optimistický, že bude, ukázalo to projednávání v rámci prvního čtení - budeme velmi pozorně naslouchat všem zákonodárcům napříč politickým spektrem a budeme se snažit do textu návrhu zákona tyto postřehy zapracovat.

Děkuji a těším se na projednávání v ústavněprávním výboru, pokud ústavněprávnímu výboru tuto normu přikážete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Ptám se paní zpravodajky, zda se chystá vystoupit. Ne, nicméně je tomu tak, že byl, paní zpravodajko podán návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování ve vystoupení paní poslankyně Nedvědové. Ano?

 

Poslankyně Ivana Weberová: Tak to se omlouvám, já jsem takový návrh nezaznamenala. (Hlas ze sálu: Byl podán.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Budeme tedy hlasovat o návrhu tak, jak byl předložen. Už jsem přivolávala naše kolegy.

 

Padl zde návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. O tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

Hlasování zahajuji. Ptám se, kdo jej podporuje. Kdo je proti?

V hlasování číslo 106 z přihlášených 144 poslanců pro 49, proti 77. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy dále zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Já se ptám, zda někdo navrhuje jiný další výbor, který by se měl tiskem zabývat. Nikdo se nehlásí, a proto přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, prosím, stiskněte tlačítko ano.. Kdo je proti?

V hlasování číslo 107 z přihlášených 144 poslanců pro 125, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru.

 

Kolegové a kolegyně, na základě dohody a žádosti předsedů všech poslaneckých klubů končím nyní jednání dnešního dne naší schůze. Pokračovat budeme v úterý 13. prosince ve 14 hodin, a to pevně zařazenými body 127, 128, 129. Jde o Českou národní banku.

Přeji vám hezký víkend a těším se na shledanou v úterý.

 

(Jednání skončilo ve 12.57 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP