(10.40 hodin)
(pokračuje Hojda)

Budeme konstatovat, a už se to teď začíná objevovat - aby Česká pošta objektivizovala a snižovala své náklady, ruší pobočky právě v těch nejpotřebnějších místech. Samozřejmě, že každý se snaží, aby měl pobočku ve velkých místech, protože tam je velký provoz a občanů na využívání je daleko více. Ale co mají dělat lidé, kteří bydlí například na Šumavě v menší obci nebo v zapadlých částech severní Moravy a tak dále, kde se prostě dozvídají, že se budou rušit pobočky, a že pokud budou potřebovat nějakou poštovní službu, tak budou muset jet třeba 30, 40 km do většího města? Tam se obávám, že právě liberalizace úplně přesně tuto situaci nevyřeší a nakonec dojde k tomu a bude se konstatovat, že listovních zásilek je čím dál tím méně a cena už bude doopravdy pro většinu lidí naprosto nepřijatelná. Takže to jsou mé obavy.

My jsme nepodali návrh na zamítnutí, ale bude to samozřejmě předmětem velké diskuse při projednávání a já se domnívám, že projednávání tohoto zákona nebude tak jednoduché, a doufám, že nikdo nenavrhne zkrácení lhůty na projednávání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Hojdovi. Pan kolega Josef Novotný z ČSSD má slovo. Prosím.

 

Poslanec Josef Novotný ml.: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážení kolegové, já jako hejtman Karlovarského kraje se pravidelně setkávám se starosty měst a obcí. A zrovna jsem takovéto setkání měl nedávno, je to zhruba 14 dní. Řada starostů si tam právě stěžovala na to, jakým způsobem po zavření pobočky České pošty funguje Česká pošta u nich v obci. Funguje to tak, že tam přijíždí zhruba na 15 až 20 minut příslušný řekl bych pošťák, a to by v podstatě mohlo fungovat, pokud ovšem by se tam dodržovala pravidelná doba. Bohužel Česká pošta takto nefunguje. Doba se mění podle toho, jestli Česká pošta má v tu chvíli zakázku na roznášku různých reklamních záležitostí, a proto nedodržuje ten čas a přijíždí tam v různou dobu, což samozřejmě pro občany je velmi řekl bych nepraktické, neví, kdy vlastně tam Česká pošta přijede.

Vím, že tento zákon to neřeší, vím, že v tuto chvíli mluvíme o jiném zákoně než o České poště a zefektivnění služeb České pošty, ale využívám příležitosti, že je tady pan ministr, a on přece může v tuto chvíli začít jednat o nápravě těchto služeb. Nelze čekat, občané nemůžou čekat dva tři roky na to, až tedy opravdu dojde k tomu a bude tady konkurence pro Českou poštu. Občané potřebují, aby se služba zlepšila co nejdříve a aby se Česká pošta začala chovat naprosto jinak.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Novotnému. Pan ministr Martin Kuba má slovo nyní.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Krátká reakce. Pane poslanče, myslím si, že je dobré využít přítomnost ministra, ale bohužel úplně jiného ministra, do jehož resortu toto spadá. A myslím si, že bude třeba vyčkat na přítomnost pana ministra Kubiceho, aby s vámi tyto otázky řešil, protože mně resortně naprosto nepřísluší.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se dále do obecné rozpravy v prvém čtení, jestli se někdo hlásí. Pan kolega Krupka. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já bych v podstatě velice rychle navázal na krátké vystoupení pana ministra a odkázal se na to, že zřizovatelem České pošty je Ministerstvo vnitra. Z toho titulu chci se právě zmínit o tom, že Česká pošta je nositelem určitých činností, které souvisí s elektronizací veřejné správy, ať jsou to datové schránky, nebo jsou to CzechPointy, a samozřejmě bychom neměli zapomenout i na to, že Česká pošta provozuje část sítě Ministerstva vnitra.

Já chci zdůraznit, a bylo tady několikrát řečeno, že tento zákon není o České poště, abychom se pořád nepletli a nemluvili tady o České poště. Je to zákon o liberalizaci, je to zákon, kde jsme měli před dvěma roky možnost zde odložit účinnost, takže se dvěma roky zpoždění za Evropskou unií se teprve k tomu dostáváme. Takže já bych chtěl, abychom meritum věci skutečně vrátili do této podoby.

Na straně druhé úvodem to, co jsem řekl, a jsem si vědom důležitosti postavení České pošty jako jednoho z mála podniků, který má celostátní strukturu. Mimo jiné tady padla zmínka o rušení poboček České pošty. Já bych chtěl říct, že výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj se těmito věcmi zabývá právě proto, že zřizovatelem je Ministerstvo vnitra, čili znovu říkám, abychom tyto věci nezaměňovali. A myslím si, že i tam je prostor, abychom se o této věci bavili. Proto bych vás chtěl požádat, vážené kolegyně a kolegové, aby i tento návrh zákona byl postoupen do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Faktická poznámka pan poslanec Václav Votava. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, ale tento zákon je přece i o České poště. A já jsem rád, že tady i po mém vystoupení řada kolegů poukazovala na praktickou stránku působení České pošty. A jestliže Česká pošta má být konkurenceschopná, tak je přece třeba si říci o tom, které problémy s Českou poštou jsou. A myslím si, že tady také dostatečně zazněly. Takže tento zákon je i o České poště.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. To byla faktická poznámka. Já se zeptám ještě na řádné přihlášky do obecné rozpravy. Neregistruji žádnou. Končím tedy obecnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání, protože návrh na vrácení či zamítnutí nezazněl. Potvrzuje mi to pan zpravodaj.

Takže na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru hospodářskému. Pan poslanec Jaroslav Krupka navrhuje přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Ptám se, zda má někdo ještě jiný návrh na přikázání. Pokud ne, budeme hlasovat nejprve o návrhu přikázání hospodářskému výboru.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 97. Ptám se, kdo souhlasí s přikázáním výboru hospodářskému. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 97 přítomno 161, pro 123, proti 1. Tento návrh byl schválen.

 

A nyní návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 98. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti,

V hlasování pořadové číslo 98 přítomno 161, pro 104, proti 17. Také tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru hospodářskému, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Tím končím bod 32, prvé čtení sněmovního tisku 535. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Mám zde další dvě omluvy. Omlouvá se z dnešního jednání pan poslanec Tomáš Úlehla a od 11 hodin se omlouvá pan kolega Radek John. To byly omluvy.

 

Nyní zahajuji projednávání bodu

 

35.
Návrh poslanců Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb.,
občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 521/ - prvé čtení podle § 90 odst.

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 521/1.

Prosím, aby tento návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil seznámit vás s nejkratším návrhem zákona, který jsem kdy předkládal a pravděpodobně předkládat budu v této ctěné Poslanecké sněmovně. Ten zákon je dokonce určitým způsobem negativní, nikoliv co do obsahu, ale co do formy, protože jeho cílem je vyškrtnout pouze jednu jedinou větu ze stávajícího platného a účinného občanského zákoníku. Byť se to zdá jako úprava drobná a nepodstatná, tak pro řadu spotřebitelů je to úprava velmi potřebná a volají po ní, věřím, že nejen v mé, ale i ve vašich poslaneckých kancelářích řady lidí, kteří se setkali s podvody a se zneužíváním občanského zákoníku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP