(9.40 hodin)
(pokračuje Heger)

Úmluva zakotvuje základní principy a doporučené postupy v oblasti obchodování s tabákem, ochrany před expozicí tabákovému kouři, reklamy na tabákové výrobky, jejich balení a označování a složení, prodeje tabákových výrobků a podobně. Obecně lze uvést, že právní předpisy České republiky převážnou většinu závazků vyplývajících z úmluvy, zejména těch, které z povahy věcí přicházejí pro Českou republiku v úvahu, již dnes naplňuje a v některých ohledech jsou dokonce přísnější. Vzhledem k tomu, že většina ustanovení úmluvy již byla promítnuta do právních předpisů České republiky, se může republika soustředit na další zkvalitňování systému opatření pro snížení negativních vlivů spotřeby tabáku a tabákových výrobků na zdraví jedince včetně činnosti v rámci Světové zdravotnické organizace či v rámci přípravy právních aktů EU. Příkladem může být zvýšená aktivita České republiky v rámci přípravy návrhu prvního protokolu k úmluvě, protokolu o nezákonném obchodování s tabákovými výrobky, jehož cílem je potlačení nelegálních aktivit spojených s tabákovými výrobky a snížení rizika daňových úniků při dovozu a prodeji tabákových výrobků.

Závěrem mi dovolte jednoznačně doporučit pokračování ratifikačního procesu a jeho úspěšné dokončení. Česká republika by měla dostát svým mezinárodním závazkům a dokončit proces přístupu k úmluvě, neboť takový akt nebude znamenat jen zvýšení prestiže České republiky na mezinárodním poli, ale především i její výrazné posílení v boji proti škodlivým následkům užívání tabáku a tabákových výrobků a proti negativním účinkům tabákového kouře na lidské zdraví, které nelze vést bez náležité mezinárodní spolupráce.

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, s potěšením jsem přijal skutečnost, že výbory, které úmluvu projednávaly, tedy zahraniční výbor a výbor pro zdravotnictví, doporučují ve svých usneseních s návrhem na ratifikaci a s prohlášením vyslovit souhlas. Věřím proto, že schválení předloženého návrhu podpoříte. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Nyní požádám o slovo zpravodaje výboru zahraničního pana poslance Jana Bauera a také poté zpravodaje výboru pro zdravotnictví pana poslance Borise Šťastného, aby postupně odůvodnili usnesení výboru, která byla rozdána jako sněmovní tisk 421/ 1 a 421/2. Slovo má pan poslanec Jan Bauer, prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní předsedkyně, milé dámy a pánové, na zahraničním výboru, na 14. schůzi dne 12. října jsme přijali následující usnesení, kterým doporučujeme Poslanecké sněmovně toto: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, podepsané v Ženevě dne 16. června 2003, a k tomu, aby Česká republika při příležitosti uložení ratifikační listiny učinila prohlášení, jehož text je uveden v příloze tohoto usnesení.

V této chvíli po konzultaci a po diskusi s legislativním odborem si vás, vážená paní předsedkyně, dovoluji požádat, abych vzhledem k tomu, že součástí tohoto usnesení, o kterém za malou chvíli budeme hlasovat, je právě zmíněné prohlášení České republiky, které je relativně významné, tak jsem byl požádán, jestli by celé prohlášení, tak aby všichni řádně věděli, o čem hlasují, nebylo taktéž předneseno ještě předtím, než se o něm bude hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Bauerovi. Nebo teď chcete přednést?

 

Poslanec Jan Bauer: Když tak ho můžu přednést těsně před hlasováním.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Myslím, že by to bylo vhodnější v rozpravě. Prosím pana poslance Borise Šťastného jako zpravodaje výboru pro zdravotnictví.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vše k tomuto tisku již bylo uvedeno panem ministrem a dostatečná rozprava proběhla i v prvním čtení. Výbor pro zdravotnictví ve svém usnesení č. 60 na 11. schůzi 13. října doporučil Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Za prvé, aby Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci této úmluvy, a za druhé také k tomu, aby Česká republika při příležitosti uložení ratifikační listiny učinila prohlášení, jehož text je uveden v příloze tohoto usnesení a se kterým vás můj kolega pan poslanec Bauer následně seznámí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Šťastnému. Otvírám rozpravu. Vnímala jsem avízo pana kolegy Bauera, ale ještě se hlásí také pan poslanec Braný, takže v tomto pořadí prosím, pokud s tím není problém. Pan poslanec Jan Bauer, poté pan poslanec Braný.

 

Poslanec Jan Bauer: Milé dámy a pánové, takže skutečně pro pořádek, tak aby všichni členové této Poslanecké sněmovny měli prostor a věděli přesně, o čem se hlasuje, si dovoluji přečíst samotné znění prohlášení České republiky, které je nedílnou součástí usnesení jak zahraničního, tak zdravotního výboru, o kterém za malou chvíli budeme hlasovat.

Usnesení zní následujícím způsobem: Prohlášení České republiky k Rámcové úmluvě Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, podepsané v Ženevě dne 16. června 2003. Česká republika činí prohlášení k Rámcové úmluvě Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, a to v následujícím znění: Česká republika vítá mezinárodní spolupráci v oblasti kontroly tabáku zaměřenou na prohlubování ochrany veřejného zdraví. Česká republika prohlašuje, že nepovažuje prováděcí pokyny přijaté konferencí smluvních stran za přímo vytvářející právní závazky podle úmluvy. Česká republika prohlašuje, že nepodpoří jakékoli budoucí návrhy měnící úmluvu či vztahující se k jejím protokolům, které by byly v rozporu s ústavními principy České republiky stejně jako závazky plynoucími z členství v Evropské unii a z mezinárodních dohod o volném pohybu zboží, ke kterým Česká republika přistoupila. Česká republika současně prohlašuje, že ustanovení čl. 5 odst. 3 považuje za ustanovení, kterým není dotčeno právo na nediskriminační jednání smluvních stran s tabákovým průmyslem a umožňující nutnou míru součinnosti s tabákovým průmyslem v oblasti kontroly tabáku.

Takže tolik toto prohlášení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Jak řekl pan zpravodaj Bauer, toto prohlášení je součástí jak tisku 421/2, tak 421/1, takže všichni je máme v písemné podobě k dispozici.

Nyní má slovo pan kolega Petr Braný, poté je přihlášena paní poslankyně Jana Černochová. Poté též pan kolega Opálka.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové. Já samozřejmě nemám žádné námitky k tomu, aby byla ratifikována tato úmluva s těmi bohulibými cíli, jak zde bylo řečeno. Ale trošku mi debata i o kontrole tabáku, jak jsme všichni vstřícní, připadá, jak se běžně ve společnosti vždy začne nebo končí hovorem o sportu. Každý tomu rozumí, ale málokdo potom aktivně jde sportovat. Zrovna tak je třeba debata o odpadech, ale potom málokdo separuje, atd. A tabák je zářným příkladem. Povím v čem.

My nepotřebujeme už některé další úmluvy a normy. Ano, jsou dobré, když je to zarámcováno, je to mezinárodně uznávaná norma, ale my můžeme udělat mnoho již sami. A teď jsem si právě vzal slovo z toho důvodu, že v rozpočtovém výboru jsem kolegyně ani kolegy nedojal tím, když jsem navrhoval zvýšení spotřební daně z doutníků. To se nepovedlo a výsledek je, že v jedné cigaretě máme 2,10 koruny spotřební daň, v doutníku 1,15 až 1,20 koruny. Bez rozdílu, jakou má váhu. A víte, jaký je výsledek? Já vám ho předvedu, akorát musím zakrýt značku. (Ukazuje krabičku.) Tohle to stojí 39 korun, tyto tzv. doutníky, je jich pět. A kdyby je vzal nějaký nezkušený kuřák doutníků, tak to by to brzo poznal asi, že to nejsou doutníky. To když otevřete, tak to je čistě tabák pro kouření, použitelný jedině jako cigaretový. A stojí to 39 korun. Spotřební daň, která je přes 1 300 korun za kilogram, tak vám říká, že by to mělo stát jenom ve spotřební dani kolem 50 až 70 korun - toto je necelých 50 gramů. Takže tady se k nám dostává - věřím vysoce kvalitní - tabák, který se dále zpracovává, používá, a je nám to v podstatě jedno, protože abychom dali desetikorunu na doutník spotřební daň, když cigareta má 0,9 gramu, tak to se ani náhodou neodvážíme. A posledně jsem tady ukazoval, když jsem dával návrhy, ty 40gramové doutníky, které se též prodávají se spotřební daní 1,15 koruny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP