(9.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 460/1. Nyní dostane slovo místo zpravodaje Tomáše Úlehly pan poslanec Marek Šnajdr. Dostává tedy slovo, prosím.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji vám, paní předsedkyně, za slovo. Milé dámy, milí pánové, pouze stručně zastoupím svého kolegu. Zdravotní výbor na svém řádném zasedání návrh zákona tak, jak byl předložen, projednával a ve znění usnesení zdravotního výboru doporučil Poslanecké sněmovně s tímto návrhem zákona vyslovit souhlas. Myslím, že přesné odůvodnění již zaznělo ze strany pana ministra, tudíž z mé strany tolik. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy přihlášky nemám. Ptám se proto, zda se někdo hlásí z místa. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. První slovo dostává paní poslankyně Hana Orgoníková, poté je přihlášen pan poslanec Jaroslav Krákora. Prosím, slovo má paní poslankyně Orgoníková.

Ještě dovolte, abych vás seznámila s omluvou pana poslance Pavla Antonína, který se ze zdravotních důvodů omlouvá z našeho dnešního jednání.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, přihlašuji se k písemnému pozměňovacímu návrhu, který je uveden ve sněmovním dokumentu č. 183, a poněvadž pozměňovací návrhy jsou v této písemné podobě předány a jsou vám všem dostupné, tak je pouze stručně odůvodním.

Předkládaný pozměňovací návrh představuje nové, koncepčně správné řešení reorganizace hygienické služby v České republice, jež se musí vypořádat nejméně se třemi základními oblastmi, které jsou nejvíc poznamenány dosavadními kroky Ministerstva zdravotnictví. Za prvé je to zabezpečit ingerenci státu za kvalitní podklady a data, která jsou potřebná pro výkon státem garantovaného zdravotního dozoru a pro monitorování vlivu životních a pracovních podmínek na zdraví obyvatel České republiky, a to systémovým řešením, které zajistí dlouholetou stabilitu a rozvoj této oblasti. Za druhé je to systémově racionalizovat a zefektivnit současný systém výkonu státní správy na úseku ochrany veřejného zdraví a za třetí zajistit návrat ingerence státu v podpoře veřejného zdraví a primární prevenci nemocí novým rozvojem organizační struktury speciálních pracovišť podpory veřejného zdraví pracujících s významnou pozorností a podporou státu v rozvoji státem garantovaných programů v této oblasti.

Tolik ode mě stručně a prosím vás o to, aby tento komplexní pozměňovací návrh v úseku zdravotních ústavů byl vámi schválen. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni. Prosím o předání panu zpravodaji - už máme k dispozici, děkuji.

Pan kolega Jaroslav Krákora je další přihlášený do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, můj pozměňovací návrh se týká samozřejmě sněmovního tisku 460 o ochraně veřejného zdraví. Dochází tam k tomu, že se redukují zdravotní ústavy ze 14 na dva, to znamená fakticky v Praze a Ostravě.

Moje pozměňovací návrhy. Dovolím si osvojit sněmovní dokument č. 214, ve kterém se hovoří a jsou vlastně zachovány čtyři zdravotní ústavy, to znamená Praha, Ostrava a přidáno tam je Ústí nad Labem a Brno. To se nám jeví jako vyváženější.

Dále si osvojuji sněmovní dokument č. 215, kde jsou zachovány tři ústavy - Praha, Ostrava a Ústí nad Labem. Toto se nám jeví také jako efektivní. Jsou to zdravotní ústavy, které prosperují, a není důvod zasahovat tak vážně do systému zdravotnictví, redukovat ze 14 ústavů na pouhé dva.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Krákorovi. Zeptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Pozměňovací návrhy nám už byly předány. Hlásí se někdo dále do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo, končím tedy podrobnou rozpravu. Tím jsme se vyrovnali s druhým čtením sněmovního tisku 460. Končím tedy projednávání bodu 23.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu, který jsme dnes schválili na pořad, a to je bod

 

66.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Rámcová úmluva Světové zdravotnické organizace
o kontrole tabáku, podepsaná v Ženevě dne 16. června 2003
/sněmovní tisk 421/ - druhé čtení

Pana ministra zdravotnictví Leoše Hegera požádám o úvodní slovo i tentokrát. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji potřetí za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcová úmluva Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, podepsaná v Ženevě dne 16. června 2003. Vznik rámcové úmluvy, známe také pod zkratkou FCTC, iniciovala Světová zdravotnická organizace v reakci na celosvětovou tabákovou epidemii s cílem ochrany současných a budoucích generací před ničivými zdravotními, sociálními, environmentálními a ekonomickými následky spotřeby tabáku a expozice tabákovému kouři.

Úmluva byla přijata v roce 2003 a v témže roce byla podepsána také ze strany České republiky tehdejší ministryní zdravotnictví MUDr. Marií Součkovou. Česká republika tak učinila mezinárodněprávní závazek, kterým se přihlásila k celosvětovému úsilí o ochranu lidského zdraví před negativními vlivy spotřeby tabáku a tabákových výrobků.

K dnešnímu dni úmluvu ratifikovalo již 174 států včetně Evropské unie jako celku. Posledním připojeným státem je od 21. června 2011 Svatý Kryštof a Nevis. Česká republika zůstává jediným členským státem Evropské unie, který dosud úmluvu neratifikoval a jako nesmluvní strana úmluvy se zúčastní mezinárodních aktivit v rámci úmluvy pouze se statutem pozorovatele, bez hlasovacího práva, a tudíž bez možnosti aktivně ovlivnit mezinárodněprávní úpravu oblasti kontroly tabáku. K dokončení přístupu České republiky k úmluvě je v souladu s vnitrostátním právním řádem zapotřebí schválení oběma komorami Parlamentu České republiky a ratifikace prezidentem republiky.

Návrh na ratifikaci úmluvy byl připraven v návaznosti na programového prohlášení vlády, ve kterém se vláda zavázala podporovat prevenci kouření a ochranu nekuřáků. Vláda dne 8. června 2011 ve svém usnesení č. 431 vyslovila s návrhem na ratifikaci úmluvy souhlas. Zároveň v zájmu jasného vymezení přijímaných závazků vláda odsouhlasila, aby při aktu ratifikace Česká republika učinila interpretační prohlášení uvedené v příloze usnesení. Dne 12. října 2011 proběhlo plenární zasedání Senátu, který s návrhem na ratifikaci úmluvy společně s prohlášením vyslovil souhlas. Pro ratifikaci úmluvy hlasovalo z přítomných 63 senátorů celkem 50, dalších 10 senátorů se zdrželo hlasování, proti návrhu na ratifikaci úmluvy byli pouze 3 senátoři.

Úspěšným dokončením ratifikace úmluvy se ČR posune ze současné nevýhodné pozice pouhého pozorovatele do pozice plnohodnotné smluvní strany úmluvy, která může ovlivňovat její další vývoj, zejména přijímání změn, dodatků a protokolů, které budou konkretizovat uplatnění úmluvy v praxi. Ratifikací úmluvy dojde ke zlepšení postavení České republiky i v rámci Evropské unie v oblasti kontroly tabáku, neboť ČR tak dosáhne lepší vyjednávací pozice s možností výrazněji ovlivňovat podobu unijní legislativy a politiky v oblasti kontroly tabáku, která do značné míry kopíruje dění v rámci úmluvy. Úmluva obsahuje řadu opatření v oblasti kontroly tabáku, jejichž úspěšná realizace se bez koordinované spolupráce na mezinárodní i národní úrovni neobejde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP