(16.20 hodin)

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, poprvé jsem úspěšný, mám tady svého ministra. Takže vážený pane ministře, podle zprávy Evropské komise se podpora pro propuštěné zaměstnance z Evropského globalizačního fondu Evropské unie, který je znám pod zkratkou EGF, zvýšila na 23 688 lidí. Nicméně ze stejné zprávy vyplývá, že tento fond za celou dobu své čtyřleté existence byl nejméně prospěšný České republice. V naší zemi totiž pomohl toliko 450 pracovníkům propuštěným kvůli krizi a významným změnám ve struktuře světového obchodu.

Vážený pane ministře, sdělte nám důvody, proč je čerpání z fondu tak nízké. Vždyť například Irsko pomohlo 12 600 pracovníků. A také by mne zajímala konkrétní opatření, která jsou přijímána, či budou přijímána, aby podíl našich firem při využívání těchto fondů byl vyšší. Vláda, jejímž jste členem, totiž pouze škrtá, a přitom může daleko více používat evropských peněz. Děkuji za vaše odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo k odpovědi panu ministrovi.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ještě jednou dobré odpoledne. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, statistika je ošidná věc a každý, kdo se zabývá statistikou, ví, že čím menší vzorek a čím menší čísla, tím ošidnější je interpretace statistických údajů.

Evropský globalizační fond je fond, který je využíván velmi málo v celé Evropě. Letos z Evropského globalizačního fondu bylo vyřizováno sedm žádostí v celé Evropě. Z toho vidíme, že usuzovat na nějaké statistické údaje a vyvozovat z nich nějaké závěry je z pohledu statistiky jako vědy naprosto neadekvátní.

Co se týká České republiky, tak Česká republika byla skeptická k možnostem využití Evropského globalizačního fondu už při jeho zřizování. Evropský globalizační fond existuje od roku 2007 a už tehdy byl zájem o čerpání z Evropského globalizačního fondu velmi malý. Na začátku roku 2009 byly parametry Evropského globalizačního fondu upraveny tak, že byly přizpůsobeny tomu, aby bylo možné z něj čerpat nejenom v důsledku vlivů globalizace, ale také v důsledku vlivů ekonomické krize a ani to nepomohlo. A tak, jak jsem řekl v letošním roce, je počet žádostí v celé Evropě velmi malý.

Z toho také vyústil závěr na minulotýdenním zasedání EPSCO, to znamená Rady ministrů zdravotnictví, sociálních věcí, práce a rovných příležitostí, že nebude prodloužen Evropský globalizační fond pro žádosti, které by byly podány po 31. 12. 2011. Je prostě jasné, že Evropský globalizační fond se neosvědčil a že Evropský sociální fond je mnohem lepší nástroj, který se s Evropským globalizačním fondem výrazně překrývá. A to je také odpověď na konkrétní případ Irska. Irsko vzhledem ke svým ekonomickým parametrům má mnohem menší šance na čerpání z Evropského sociálního fondu. Proto také v řadě případů nemožnost čerpání Evropského sociálního fondu nahrazuje čerpáním z Evropského globalizačního fondu. A to, že pravidla, která si Irsko vykládá velmi volně a kde například pro čerpání globalizačního fondu je naprosto jasným pravidlem, že musí být vyhodnocen každý podnik zvlášť, každý zaměstnavatel zvlášť, pro každého zaměstnavatele musí být sestaven individuální program, tak pokud Irsko přistupuje k vyplácení z globalizačního fondu tak, že například celé stavebnictví zahrne jakoby za jeden podnik a udělá pro něj jeden restrukturalizační plán, tak to je velmi odvážné se pohybování, budu-li velmi mírný, tak na hraně pravidel, spíše řada lidí by mohla říci za hranou pravidel. A je také možné, že ty prostředky bude Irsko vracet a do takové pozice já bych Českou republiku nechtěl nikdy dostat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám ještě slovo panu poslanci k doplňující otázce. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, vážený pane ministře. Určitě s vámi souhlasím, že statistika je ošidná věc. Nicméně si myslím, že údaje, které jsem tady zmínil, tak jste nezpochybnil. Určitě se dá čerpat z evropských fondů lépe, než to dělá současná vláda. Co se týká Evropského sociálního fondu, určitě se překrývá s Evropským globalizačním fondem, to máte pravdu. Ale na druhé straně, pokud Irsko je úspěšné a vy jste říkal, že je buď na hraně, nebo za hranou čerpání, ale prozatím informace jsou, že spíše je na té hraně, tak si myslím, že i Česká republika by mohla postupovat tak, aby pomohla těm lidem, kteří ne z vlastní viny ztratili zaměstnání.

Takže bych chtěl spíše slyšet od vás, možná že se to netýká tohoto Evropského globalizačního fondu, jaké konkrétní opatření vaše ministerstvo přijme k tomuto úkolu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a ještě předávám slovo panu ministrovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dovolte mi jenom dvě konkrétní poznámky k Evropskému globalizačnímu fondu. Za prvé, tak jak jsem řekl, žádosti se přijímají do 31. 12., to znamená v tuto chvíli začít rozjíždět nějakou kampaň už je bezpředmětné. Za druhé, žádosti podle pravidel musí jít od jednotlivých podnikatelských subjektů. To znamená, my můžeme dát podporu v informovanosti, v tom, jak se dělají žádosti atd., ale na rozdíl od ESF tam nemá možnost žádat stát jako subjekt, musí žádat konkrétní podnikatelský subjekt.

Co se týká obecnějšího pohledu, tak si myslím, že děláme skutečně maximum kroků pro to, abychom efektivně využili evropské peníze, a zejména teď mluvím o Evropském sociálním fondu - a zdůrazňuji to slovo efektivně, protože já bych se určitě nechtěl zaměřit na nějaké čerpání za každou cenu.

A já se tady vrátím jenom k té minulé interpelaci. Ano, věci, které souvisejí například s bojem proti nelegálnímu zaměstnávání, se sociální sítí, tak tam skutečně můžeme s výhodou v řadě případů využívat Evropského sociálního fondu, ale i dalších zdrojů z Evropské unie a myslím si, že je to tak správně. Pokud například budeme postupovat proti nelegálnímu zaměstnávání a ještě navíc to budeme moci spolufinancovat z evropských peněz, tak to přinese vyšší přínosy do státního rozpočtu, do sociálního systému, zdravotního systému. To je ten cíl, který mám před sebou. A tady s vámi souhlasím, že úsilí je potřeba napřít tímto směrem.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Václav Klučka. Ve věci vyhlášky 270/2010 interpeluje pana ministra Miroslava Kalouska. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní předsedající. Já prosím tuto interpelaci stáhnu, protože to je interpelace vysoce konkrétní, týkající se vyhlášky o inventarizacích, které způsobují problémy myslím skoro ve všech místech, kde se začínají aplikovat. Takže počkám, až bude pan ministr přítomen.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále jste znovu přihlášen vy. Tentokrát na pana ministra Leoše Hegera, který je přítomen. Takže směle do toho.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji. Pane ministře, já jsem se dozvěděl nejdříve, že zadání interpelace způsobilo trošku problém s výkladem, o co vlastně kráčí. Je to docela velký problém související s rušením lůžek, akutních lůžek. Je to problém související s ukončením smluv zdravotních pojišťoven a jednotlivých nemocnic a nasmlouváváním nových podmínek, které se rovněž akutní péče, případně akutních lůžek, budou dotýkat. Je to problém krizového řízení a krizového plánování.

Počty lůžkových kapacit v minulosti byly nastaveny právě na oblast mimořádných situací, krizových situací, na oblast týkající se možných infekcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP