(16.10 hodin)
(pokračuje Heger)

Musím říct, že Ministerstvo zdravotnictví stanoví rámce. Podle novelizovaných zákonů bude platit, že zcela jednoznačně za péči o své pojištěnce zodpovídají pojišťovny, a je připravováno nařízení vlády, kde dostupnost některých druhů péče a zcela určitě akutní nemocniční péče bude definována v čase dojezdovém a tuto dostupnost musí zdravotní pojišťovny zachovat.

Pokud je mi známo, tak v obou nemocnicích, které jste jmenoval, Stod a Rokycany, tlačí pojišťovny na to, aby tam byla uzavřena chirurgická a gynekologická oddělení, nikoliv aby byly uzavřeny nemocnice, ale aby ta chirurgická péče přešla na péči jednodenní a v případě složitějších zákroků aby byly potřebné zákroky vykonány ve větších nemocnicích, což v případě Plzeňského kraje je plzeňská fakultní nemocnice. Celkem je plánováno zrušení asi 100 lůžek v krajských nemocnicích a rušení asi 40 lůžek ve Fakultní nemocnici Plzeň. Vzhledem k tomu, že nemocnice v Plzni je mimořádně dimenzovaná a dominantní v celém krajském zdravotnictví, tak je zde centralizovaný model, který dovoluje, aby byla poskytována všem potřebným pacientům kraje péče na nejšpičkovějších pracovištích, a je otázka, jestli je to špatně. Není pochyb o tom, že dostupnost té péče dojezdová, která je delší než hodinu, tak by špatná byla, ale na druhé straně není pochyb o tom, že na malých chirurgických odděleních dnes nelze plnokrevnou chirurgii všeobecnou pěstovat a péče se prostě soustřeďuje do větších celků.

Dalším krokem, který bude sehrávat velkou roli, je systém plateb, který výrazně zvýhodní menší nemocnice oproti větším nemocnicím, takže to jejich stabilitu zachová a rovněž platby za jednodenní chirurgii budou posíleny.

Jinak pokud jde o dohled nad sítí nemocniční, tak zde je plná kompetence kraje, a pokud my bychom z kraje obdrželi nějaké výhrady v tom smyslu, že kraj není spokojen a není se schopen s pojišťovnami domluvit tak, jak by byl předpokládaný konsenzus, tak potom do celé hry můžeme zasáhnout. Tolik asi můj pohled na tuto věc.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předám slovo panu poslanci. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Plzeňský kraj, pokud je mi známo - já jsem zastupitelem v Plzeňském kraji - žádnou takovou dohodu, o které jste mluvil, neučinil. Nemohl ji ani učinit, protože, jak jsem řekl, nesouhlasí s rušením akutních lůžek, nesouhlasí s nimi veřejnost, nesouhlasí s nimi starostové. Existují tady petice, existují tady výzvy na to, aby se akutní lůžka nerušila. Velký problém je i v porodnici ve stodské nemocnici, protože je to porodnice, kde rodí i převážná část matek právě z tachovského okresu. Tachovský okres tím, že ztratil svoji okresní nemocnici, tak ta dostupnost zdravotní péče se opravdu, opravdu velice snížila. Zhoršila. Takže pokud ještě mají být rušena lůžka ve stodské nemocnici, což je dneska taková záchytná nemocnice i pro občany Tachovska, i když s tím třeba nemusíme být úplně spokojeni, raději bychom měli vlastní nemocnici, což je logické, tak přece jenom Stod je pro občany Tachovska důležitou nemocnicí, kde by jim měla být zdravotní péče poskytována.

Takže pane ministře, já nemohu být spokojen s vaší odpovědí a věřím, že i Plzeňský kraj bude i nadále tlačit na to, aby k rušení lůžek nedošlo.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předám ještě slovo panu ministrovi. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vaše stanovisko beru na vědomí. My oslovíme kraj a nabídneme mu pomoc při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. To, že smlouva nebyla s Plzeňským krajem uzavřena, není vina ministerstva. My jsme spolupráci nabízeli cestou hejtmanů všem krajům a rádi se k ní vrátíme, bude-li o ni ze strany kraje zájem.

Já musím odmítnout argumentaci, že se nelíbí starostům a občanům rušení lůžek. Opravdu v tomto případě, přestože je to výrazně politická záležitost, tak kdyby všem těmto prosbám a žádostem bylo vyhověno za posledních dvacet let, tak dneska jsme měli řadu nemocnic a o desítky tisíc lůžek více. Každá obec touží po tom mít střední školu a mít svoji nemocnici, ale opravdu v moderním zdravotnickém systému to možné není. I když já rozhodně neříkám, že kraj by měla obsluhovat jedna nemocnice. To v žádném případě. A pokud budou narušeny ty dojezdové vzdálenosti, tak jak to říkáte, rozhodně Ministerstvo zdravotnictví se v tom bude angažovat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Antonín Seďa, který se obrací ve své interpelaci na pana ministra Alexandra Vondru ve věci nákupu výstroje. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, podle veřejných informací jednatel firmy SPM údajně v roce 2010 nahlásil protikorupční policii, že byl požádán o úplatek v souvislosti s nákupem výstroje pro naši armádu. Policie případ odložila, protože nebylo dostatek důkazů. Nicméně se údajně hovoří opět o otevření tohoto případu v souvislosti s jiným případem, ve kterém se pohybují jména některých dříve podezřelých osob.

Pane ministře, šetřila, či nešetřila vaše inspekce zakázky na dodávku speciální výstroje? A pokud ano, s jakým výsledkem? A pokud ne, zasadíte se, pane ministře, o prověření této posléze zrušené zakázky? Děkuji za písemnou odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Václav Klučka ve věci bezpečnostní strategie České republiky. Obrací se na pana ministra Miroslava Kalouska. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji vám, paní předsedající. Paní místopředsedkyně, páni ministři, já jsem dneska tu bezpečnostní strategii zvolil skutečně jako live témata pro své vystoupení v interpelacích a chci se zeptat i pana ministra Kalouska, nakolik tento dokument bere vážně. Nakolik bere vážně část týkající se ekonomického zabezpečení bezpečnostní strategie a všech modulů, které souvisí s bezpečností České republiky. Nakolik to skutečně bere vážně v střednědobém plánu, tedy pro rok 2013/2014, kdy čísla jednoznačně ukazují, že stavy české policie a stavy Hasičského záchranného sboru se dostanou na kritickou mez, kdy už nebudou moci plnit funkci, kterou dneska plní k zabezpečení rizik souvisejících s vnitřní bezpečností.

Pane ministře, nakolik berete vážně dokument Bezpečnostní strategie České republiky? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Bude vám odpovězeno písemně.

Další vystoupí pan poslanec Václav Votava. Já ještě předtím přečtu omluvy, které se mi zde nashromáždily. Pan poslanec Farský se omlouvá z dnešního jednání od 16 hodin z důvodů pracovních a dále pan poslanec Jeník od 15 hodin ze zdravotních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Já bych jenom navázal na svoji předchozí interpelaci. Pane ministře, to není o tom, že by každý starosta chtěl ve své obci mít nemocnici. To je opravdu o dostupnosti zdravotní péče, která je, a já jsem uvedl příklad, protože shodou okolností bydlím na Tachovsku, tak vím, jaká dostupnost zdravotní péče tam je. Že je značně omezena.

Já už nechci dál extendovat tuto interpelaci. Předpokládám, že dostanete písemnou interpelaci a budeme očekávat na ni odpověď, protože tady je málo prostoru pro to, abychom šli do hloubky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Teď jsem se tady nějak zahovořila a teď mi něco podstatného uniklo a vidím, že pan ministr vystupovat nebude. V pořádku.

Dále vystoupí pan poslanec Antonín Seďa. Obrací se ve své interpelaci na pana ministra Jaromíra Drábka ve věci čerpání z globalizačního fondu. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP