(16.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, omlouvám se, vypršel váš čas.

 

Poslanec Václav Klučka: Ale já jsem ještě skoro nezačal. Já se velmi omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já vám to věřím, ale je to tak.

 

Poslanec Václav Klučka: Takže vy jste mi prosím na první interpelaci spustila čas a já jsem...

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já nespouštím tento čas. To se prosím spouští samo. Ale řekněte své otázky, pokud to lze nějak rychle říci.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji. Vím, v čem byla možná tato chyba. Možná se opravdu spustil čas první interpelace u pana Kalouska a skončil.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, je to možné. Prosím, můžete hovořit.

 

Poslanec Václav Klučka: Jenom řeknu otázky. Jestli opravdu máme v úmyslu traumatologické plány zpracované v minulosti dále dodržovat pro oblast krizového řízení a nedopustit, aby v případě krizových stavů nedošlo k situaci, že nebudeme mít lůžkovou kapacitu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Na tuto interpelaci bude reagovat ministr zdravotnictví pan Leoš Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji. Vážený pane poslanče, odpovím stručně a dám vám eventuálně prostor na dokončení vašich dotazů ještě ve druhém kole. Já bych jenom stručně zrekapituloval, že současné traumatologické plány znovu pojednávají nové zákony a specifikují je. To znamená, že podle nových zdravotnických zákonů od 1. dubna 2012 platných budou všechny nemocnice a zdravotnické záchranné služby jednotlivých krajů povinné míti traumatologické plány a měly by napomoci naopak k jejich větší připravenosti pro řešení hromadných příjmů zraněných osob.

Ministerstvo zdravotnictví má velký zájem, aby tato oblast fungovala dobře, a traumatologické plány se stanou součástí plánovací dokumentace pro řešení krizových situací na území jednotlivých krajů. Je to dáno v zákonech o službách, jak jsem řekl, o zdravotnické záchranné službě a v příslušných vyhláškách. Nemělo by dojít k žádné dramatické změně oproti současnému stavu. To, co nyní probíhá tak trošku nervózně po vyhlášení zdravotních pojišťoven, že budou rozvazovat smlouvy, to v žádném případě neznamená, že smlouvy budou rušeny. Ony budou jenom revidovány. Mezitím také začne platit to, co je v nových zákonech, o čem už jsem mluvil při interpelaci pana poslance Votavy, že pojišťovny bodu jednoznačně zodpovídat za dostupnost péče pro pacienty, budou k tomu tlačeny tedy i pod pohrůžkou určitých sankcí plnění zákona. Dostupnost bude definována v nařízení vlády.

Takže žádné masivní rušení lůžek nehrozí, přestože se domníváme, že k určité racionalizaci sítě dojít musí. Jestli se ještě zeptáte dál, tak upřesním.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec chce položit doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Nepoložím, paní místopředsedkyně. Moc děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Přistoupíme k následující interpelaci. Interpeluje pan poslanec Antonín Seďa ministra vnitra pana Jana Kubiceho ve věci odhalování obchodu s lidmi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, nejen experti, ale i například správa amerického ministerstva zahraničí charakterizují Českou republiku jako zdrojovou, tranzitní i cílovou zemi pro ženy, které jsou nuceny k prostituci. Nucená prostituce či kuplířství je kriminalita, která se dobře skrývá, a proto policie odhaluje nanejvýš desítky lidí ročně. Chyba je nejen na straně obětí, které ze strachu a z pocitu viny tyto případy nehlásí, ale chybou je i přístup policie či soudů k obětem těchto trestných činů.

Obchod s lidmi však nesouvisí pouze s prostitucí, ale i nucenou prací, zejména ve vztahu k zahraničním dělníkům. Odborníci vyčítají vládě, že zejména málo bojuje proti praktikám některých pracovních agentur. Naše republika si také letos výrazně pohoršila v celosvětovém žebříčku hodnotícím úroveň obchodu s lidmi, když spadla z první do horší druhé kategorie.

Vážený pane ministře, jste si vědom tohoto nelichotivého výsledku České republiky, a pokud ano, co konkrétního připravuje vaše Ministerstvo vnitra ke zlepšení boje proti obchodování s lidmi? Zejména se mi jedná o taková opatření, která omezí vykořisťování a otrockou práci lidí a také omezí počet trestných činů prostituce a kuplířství. S poklesem finančních zdrojů kapitoly Ministerstva vnitra mám obavu, že Česká republika v dalším mezinárodním srovnání spíše dosáhne horšího hodnocení v úrovni boje proti obchodování s lidmi. Situace je o to složitější, že Česká republika jako členský stát Evropské unie je v schengenském prostoru, kde musí spoléhat na ochranu vnějších hranic ze strany jiných zemí.

Děkuji za písemnou odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu poslanci. Tím končí tato interpelace a pan ministr jistě odpoví.

Ještě bych vás chtěla seznámit s právě došlou omluvou pana poslance Jiřího Paroubka, který se omlouvá od 18 hodin z osobních důvodů.

My můžeme pokračovat. Pane poslanče, promiňte, ale už se tam interpelace vrátily. (Pořadí interpelujících zmizelo na chvilku ze světelné tabule.) Prosím, je čas pro další vaši interpelaci.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já další tři interpelace ruším a přednesu je, až tady ministři budou.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Tím jsme tedy projednali celý blok ústních interpelací. Nyní je 16.36 hodin. Vyhlašuji přestávku do 16.50. Budeme pokračovat v bloku smluv. Prosím všechny předsedy klubů, aby tlumočili svým členům, aby se na 16.50 dostavili do sálu, aby nám nic nebránilo v řádném a svižném projednání. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 16.37 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP