(16.00 hodin)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Vážená paní poslankyně, děkuji za ty otázky. Těch otázek je poměrně mnoho a já si nejsem jistý, jestli budu schopen na všechny otázky dostatečně do hloubky odpovědět. Předesílám, že pokud by to z časového důvodu nevyšlo, tak potom doplním odpověď ústně případně samozřejmě komukoliv z vás.

Co se týká převodu agend, chtěl bych shrnout aktuální údaje. 6. prosince vyšly ve Sbírce zákonů zákony, které se týkají převodu agend. To znamená, že od 6. prosince už můžeme podepisovat ty předběžně dohodnuté delimitační protokoly s jednotlivými obcemi. Předpokládáme, že z obecních úřadů přejde 1 650 zaměstnanců, kteří doposud prováděli agendy hmotné nouze, příspěvku na péči a dávek pro osoby se zdravotním postižením. Jedná se tedy o odborné zaměstnance. V tuto chvíli také probíhají školení s jediným cílem, abychom byli schopni zabezpečit to, co jsem slíbil, že od 1. ledna všechna pracoviště Úřadu práce budou schopna poskytovat tu základní službu, to znamená přijetí žádosti ve všech agendách. Doposud totiž to funguje tak, že některá pracoviště Úřadu práce poskytují zprostředkování zaměstnání, některá poskytují agendu státní sociální podpory. A já společně s těmi kroky chci, aby od 1. ledna byl poskytován jednotný servis na všech 420 kontaktních pracovištích Úřadu práce, abychom skutečně přiblížili tu službu občanům.

Co se týká úspory systemizovaných míst nebo snižování počtu systemizovaných míst, tak předpoklad je takový, že od 1. ledna 2012 by mělo celkově dojít ke snížení 714 systemizovaných míst. To je ta úspora, která vyplývá ze sjednocování agend, z toho, že doposud ty tři agendy, které se prováděly na třech různých pracovištích, slučujeme do jedné.

Co se týká převodu pracovníků, tak jak jsem řekl, delimitační protokoly jsou z naprosté většiny dohodnuty. V některých obcích použijí ty pracovníky, kteří zůstávají na obcích, na posílení sociální práce v terénu, což si myslím, že je velmi dobrý druhotný efekt celého procesu, protože z těch celkových uspořených 800 milionů korun pro příští rok tím sjednocením agendy, tak 200 milionů jsme určili - v rozpočtu je deklarováno prostřednictvím příspěvku na přenesenou působnost státní správy - těch 200 milionů je určeno obcím na posílení terénní sociální práce. To si myslím, že je velmi důležitý moment, že budeme schopni posílit běžnou terénní práci s rodinami, s ohroženými skupinami obyvatel, tak abychom propojili tu dávkovou činnost, kterou bude provádět Úřad práce, s vlastní sociální prací, která zůstává na obcích.

Co se týká dosažitelnosti pracovišť Úřadu práce, tak jak jsem řekl, od 1. ledna bychom chtěli poskytovat na všech přibližně 420 kontaktních pracovištích úřadu práce veškerý servis. To prosím neznamená, že na tom konkrétním pracovišti se ta agenda bude vyřizovat, ale na každém pracovišti musí být tzv. front office, to znamená člověk, který obslouží klienta, ať už bude žádat o kteroukoliv agendu.

A co se týká dostupnosti, velmi pečlivě jsme vyhodnocovali dostupnost té agendy tak, aby byla občanům co nejblíž. Společně s opatřeními jsme zřídili přibližně dvacet dalších detašovaných pracovišť. Analýzu jsem poskytl všem předsedům poslaneckých klubů, to znamená, je dosažitelná u předsedů poslaneckých klubů. Dostali ji na konci září.

Doufám, že jsem odpověděl na všechny otázky. Pokud jsem na něco zapomněl, tak to samozřejmě doplním v té další části odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Předávám slovo paní poslankyni. Děkuji.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Já bych jenom chtěla říct, pane ministře, že mě velmi mrzí k tomu, že jste k nám a k odborné veřejnosti nebyl až tak úplně upřímný, protože se hodně hovořilo o tom, že se pobočky Úřadu práce zavírat nebudou a lidé že se propouštět nebudou. A já už dneska mám informace, že některé pobočky zanikly a někteří zaměstnanci že propuštěni byli. A to mě trošku na tom mrzí, že celou dobu se hovořilo o tom, že se tak nestane. Ale stalo se tak a stává se tak. Proto by mě zajímalo, jestli máte nějakou statistiku těch propuštěných a těch zavřených poboček na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Předávám slovo ještě panu ministrovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobře, děkuji. Já to doplním.

Ten přehled skutečně vyplývá z té analýzy dostupnosti. To máte k dispozici. Tak prosím, odkazuji na tenhle ten materiál, protože tam je to přesně popsáno.

Není to tak, že bychom bez náhrady uzavírali nějaké pobočky, ale je pravda, že v rámci právě dosažitelnosti v jednotlivých regionech jsme v některých případech dělali přesuny. To znamená, že jsme přemístili nějaké pracoviště, které nebylo optimální z hlediska dosahu, například do vedlejšího města, tak aby to bylo lépe dosažitelné.

Co se týká úbytku pracovníků, tak tam já musím říci jednoznačně, že jsem nikdy nesliboval, že neubude pracovníků Úřadu práce. Naopak. Od začátku jsem avizoval, že tím, že sjednotíme agendu, tak v součtu, když vezmeme počet pracovníků, kteří se tím zabývali v letošním roce na Úřadu práce, a počet pracovníků, kteří se tím v součtu zabývají na obecních úřadech, ať už dvojkových nebo trojkových, takže tím, že sloučíme tu agendu do jedné,samozřejmě že bude potřeba výrazně méně pracovníků. A já jsem tady říkal to číslo. Úbytek systemizovaných míst je něco přes 700. Ale to prosím jsem nikdy neříkal, že všichni zaměstnanci zůstanou na svých místech, protože to zefektivnění agendy má také za cíl a také za následek to, že je na to potřeba méně lidí.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Václav Votava, který se ve své interpelaci obrací na pana ministra Leoše Hegera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně.

Vážený pane ministře, s obavami sledujeme tlak na rušení akutních lůžek a uzavření některých oddělení v krajských nemocnicích Plzeňského kraje, mimo jiné i ve stodské nemocnici a v rokycanské nemocnici. Veřejnost v Plzeňském kraji a starostové nesouhlasí s radikálním rušením lůžek v uvedených nemocnicích, s výrazným omezením chirurgie, nesouhlasí s uzavřením gynekologie, porodnice a dětského oddělení ve stodské nemocnici.

Jako občan Tachovska vím velice dobře, co znamená snížení dostupnosti zdravotní péče a doslova hazard se životy lidí postupným omezováním poskytování péče v nemocnici až po její uzavření, tak jako tomu bylo například v nemocnici v Plané. Případy zanedbání péče, porody v autech na dálnici, cesty lidí od jedné nemocnice k druhé, než jim je poskytnuta péče, hovoří za vše. Vzhledem k tomu, že na Tachovsku chybí okresní nemocnice, tak 30 %, cca 2 000 všech hospitalizovaných ve stodské nemocnici, jsou pacienti z Tachovska. Zhruba 30 % pacientek hospitalizovaných pro graviditu je také z Tachovska.

Žádám vás tedy, pane ministře, Ministerstvo zdravotnictví a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu o přehodnocení rušení akutních lůžek, omezení oddělení v Nemocnici Stod, ale i v Nemocnici Rokycany a o upuštění od tohoto záměru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo k odpovědi panu ministrovi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní předsedající.

Vážený pane poslanče, já bych si nejprve dovolil říct rámec, ve kterém se ta reorganizace lůžkové péče pohybuje. Byla uzavřena dohoda mezi kraji, některými kraji, zdravotními pojišťovnami a Ministerstvem zdravotnictví, že dojde k postupnému rušení některých akutních lůžek a k optimalizaci využití lůžek. My jsme tu dohodu podepsali zejména s krajem Jihomoravským, kde už ten proces proběhl. A spolupracovali jsme s Krajem Vysočina. Pokud jde o Plzeňsko, tak tam ta spolupráce s krajem navázána na konkrétní úrovni nebyla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP