(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Floriána, aby odůvodnil usnesení výboru. Ta nám byla rozdána jako sněmovní tisky 359/1 až 3. Prosím.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, zahraniční výbor se touto materií zabýval dokonce dvakrát, a to na své 12. schůzi 23. června a na své 15. schůzi 15. listopadu. Od prvního jednání se změnila celá řada proměnných výměnou ministra dopravy počínaje a přijetím rozšířeného usnesení Senátem konče. Původní požadavek byl požadavkem o ratifikaci změn Úmluvy IMSO, a to při vědomí, že samotná smlouva ratifikována není. Změnou vedení ministerstva se změnil i požadavek na ratifikaci celé smlouvy, poté jejích změn. Následně byl předložen text konsolidovaného znění úmluvy i s podpisem jejího vedení. Zahraniční výbor této žádosti vyhověl, revokoval své původní usnesení a přijal nové, které máte k dispozici jako sněmovní tisk číslo 359/3.

Nyní mi dovolte, abych vás s jeho zněním seznámil: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn Úmluvy Mezinárodní družicové organizace pro pohyblivé služby (IMSO) přijatých na 20. zasedání shromáždění této organizace a Úmluvy o Mezinárodní družicové organizaci pro pohyblivé služby, ve znění změn přijatých dne 24. dubna 1998 v Londýně, jež vstoupily v platnost dnes 31. července 2001."

Děkuji vám za pozornost a za podporu této ratifikace.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku ani nevidím, že by se do ní někdo hlásil z místa. Rozpravu proto uzavírám.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení, tak jak jej přednesl pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 66 z přihlášených 124 poslanců pro 113, proti 1. Návrh byl přijat, usnesení schváleno. Tím končí projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Je jím

 

58.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na přístup České republiky k revidovanému
Protokolu o výsadách a imunitách Mezinárodní družicové organizace
pro pohyblivé služby (IMSO), ve znění z roku 1999
/sněmovní tisk 360/ - druhé čtení

Pan ministr dopravy se opět ujme slova. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych představil vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na přístup České republiky k revidovanému Protokolu o výsadách a imunitách Mezinárodní družicové organizace pro pohyblivé služby, ve znění z roku 1999. Důvod přístupu k tomuto revidovanému protokolu spočívá zejména v plnění závazků členského státu vůči Mezinárodní družicové organizaci pro pohyblivé služby.

Revidovaný protokol je v souladu s ústavním pořádkem a s ostatními součástmi právního řádu České republiky, se závazky převzatými v rámci jiných platných smluv a obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva. Stejně tak jako předchozí tisk nemá žádný dopad na výdaje státního rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Opět požádám zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Floriána, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 360/1. Prosím.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, děkuji panu ministrovi za úvodní slovo. Dovolte mi připomenout, že provádění protokolu nebude mít žádný dopad na schválené výdajové limity příslušných rozpočtových kapitol státního rozpočtu. Je možné očekávat nevýznamný dopad na příjmovou stránku státního rozpočtu způsobený přijetím daňových vynětí specifikovaných v tomto protokolu.

Senát tento tisk projednal na své 12. schůzi dne 13. listopadu a s návrhem vyslovil souhlas.

Zahraniční výbor projednal tento tisk na své 12. schůzi 23. června a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s přístupem k revidovanému Protokolu o výsadách a imunitách Mezinárodní družicové organizace pro pohyblivé služby (IMSO), ve znění z roku 1999."

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, a proto tuto rozpravu uzavírám.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení.

Toto hlasování zahajuji a ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 67 z přihlášených 124 poslanců pro 110, proti 1. Návrh byl přijat. Usnesení bylo schváleno. Tím končí projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Argentinské republiky o leteckých službách
/sněmovní tisk 368/ - druhé čtení

Pan ministr dopravy má slovo. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji za slovo. Dámy a pánové, cílem předkládané mezinárodní smlouvy je zejména vytvoření komplexního rámce pro provozování letecké dopravy mezi Českou republikou a Argentinou. Dohoda sama byla podepsána dne 31. března 2011 v Buenos Aires a jedná se o první dohodu v oblasti civilního letectví uzavřenou mezi oběma zmiňovanými státy.

Text dohody je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky včetně závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii. Sjednání dohody nevyžaduje změny v českém právním řádu a nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu.

Tady bych chtěl zmínit, že vládní návrh dohody byl také projednán zahraničním výborem dne 12. října 2011, který doporučil vyslovit souhlas s její ratifikací, a proto prosím Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Zpravodajem k tomuto tisku je pan poslanec Rom Kostřica a já prosím, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 368/1. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Rom Kostřica: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pan ministr zde řekl všechno podstatné. Dovolte mi, abych vás jenom seznámil s usnesením, které projednal zahraniční výbor dne 12. října tohoto roku, k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Argentinské republiky o leteckých službách. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Argentinské republiky o leteckých službách, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a konečně, zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu zpravodajovi. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku a nevidím, že by se do ní někdo hlásil. Proto obecnou rozpravu uzavírám.

 

Budeme hlasovat o usnesení, tak jak jsme s ním byli seznámeni.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, z přihlášených 124 poslanců pro 109, proti 1. Návrh byl přijat, usnesení bylo schváleno. Tím skončí projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR
k vyslovení souhlasu s ratifikací změna Přílohy I a Přílohy II
Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu
/sněmovní tisk 387/ - druhé čtení

I tento návrh uvede pan ministr dopravy Pavel Dobeš. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych v první řadě chtěl velmi omluvit kolegu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše za to, že v tuto chvíli má pracovní povinnosti, a proto mě požádal, abych přednesl návrh v Poslanecké sněmovně za něho.

Co se týče Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu, tak se jedná o mnohostrannou smlouvu, která vstoupila v platnost 1. února 2007. Pro Českou republiku vstoupila v platnost dne 1. června 2007 a součástí úmluvy jsou Příloha I Seznam zakázaných látek a metod a Příloha II Mezinárodní standard pro terapeutické výjimky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP