(13.00 hodin)
(pokračuje Dobeš)

Účelem úmluvy je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu a posílit činnost národních antidopingových organizací a vytvořit celosvětově smluvní rámec pro společný boj vládních i nevládních organizací proti dopingu. Sama úmluva patří do kategorie smluv, jejichž přijetí nebo přijetí jejich změn je podmíněno souhlasem Parlamentu České republiky a ratifikací prezidentem republiky. Týká se práv a povinností osob a dále věcí, jejichž úprava je vyhrazena v zákonu článku 49 písm. e) Ústavy České republiky. Vzhledem k tomu, že Příloha I a Příloha II úmluvy jsou její nedílnou součástí, jejich změna vyžaduje dodržet stejný ústavněprávní postup.

Samotný materiál se předkládá na základě sdělení generální ředitelky UNESCO paní Iriny Bokové, která Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy oznámila, že s účinností od 1. ledna 2011 vstupují v platnost změny Přílohy I a Přílohy II úmluvy pro rok 2011. Změny těchto příloh spočívají v aktualizaci a doplnění o nově zařazené látky, metody s dopingovým účinkem, a zjednodušuje pro sportovce i lékaře použití některých nejméně závažných dopingových látek k lékařským účelům.

V roce 2010 prošla několikaměsíčním připomínkovým řízením, v jehož rámci Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ani Antidopingový výbor České republiky neuplatnily žádné připomínky. Vláda České republiky vyslovila souhlas s přijetím změny Přílohy I a II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu dne 11. května 2011 usnesením č. 350. Její přijetí nemá žádné dopady na státní rozpočet ani na státní správu a podnikatelský sektor.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Po velmi podrobném vysvětlení z úst pana ministra zpravodajská zpráva bude jistě o to stručnější, protože pan zpravodaj zřejmě už nemá co dodat. Jenom něco málo, prosím.

 

Poslanec Rom Kostřica: Děkuji za slovo, paní předsedající. Po velmi podrobném vysvětlení pana ministra bych si vás jenom dovolil seznámit s usnesením zahraničního výboru ze dne 12. října tohoto roku k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změna Přílohy I a Přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny Přílohy I a Přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu a pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. A konečně, zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení.

 

Toto hlasování zahajuji. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 69 z přihlášených 122 poslanců pro 107, proti 1. Návrh byl přijat, usnesení schváleno. Končí projednávání tohoto bodu.

 

Kolegyně a kolegové, jsem si vědoma toho, že 13. hodina uplynula. Chci vás seznámit s tím, že pokud nebude výrazný odpor od někoho z vás, ještě projednáme body 61, 62 a po jejich projednání vyhlásím přestávku.

 

Zahajuji tedy projednávání následujícího bodu

 

61.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o zřízení
Středoevropského funkčního bloku vzdušného prostoru
/sněmovní tisk 389/ - druhé čtení

Prosím pana ministra Dobeše, aby se ujal slova.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji. Tato dohoda o ukončení Dohody CEATS, což je dohoda o řízení a provozování letových provozních služeb a zařízení, byla dne 5. května 2011 podepsána sedmi smluvními stranami a státy: Bosnou a Hercegovinou, Českou republikou, Chorvatskem, Maďarskem, Rakouskem, Slovenskem a Slovinskem. Následně Itálií a evropskou organizací EUROCONTROL. V roce 1997 byla uvedenými státy podepsána dohoda o provozování letových provozních služeb ve společné středoevropské oblasti, oblastním středisku řízení v horním vzdušném prostoru a v platnost vstoupila dne 28. srpna 2004. Cílem bylo zajistit centralizované poskytování letových provozních služeb s maximální efektivitou a s minimálními náklady organizací EUROCONTROL. Nicméně v průběhu let se ukázalo, že centralizovaný projekt řízení letového provozu ve společném středisku nevyřeší problém nedostatečné kapacity, a proto se smluvní státy dohody se dohodly na tom, že ukončí spolupráci v rámci CEATS a vytvoří mezi sebou, již bez účasti Itálie, v souladu s evropskou legislativou jednotného evropského nebe funkční blok vzdušného prostoru.

Dohoda byla uzavřena, vzhledem ke skutečnosti, že je to dohoda dle čl. 49 písm. e) Ústavy České republiky, jako smlouva prezidentská, takže je třeba souhlasu Poslanecké sněmovny České republiky. Prosím o podporu tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Konečnou, aby odůvodnila usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 389/1. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, dovolte mi jen, abych velmi krátce přednesla podstatnou část usnesení zahraničního výboru, a to to, že Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o zřízení Středoevropského funkčního bloku vzdušného prostoru, které bylo přijato jednomyslně.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Nevidím, že by se do této rozpravy někdo hlásil. Rozpravu ukončuji.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení tak, jak jsme s ním byli seznámeni.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 70 z přihlášených 121 poslance pro 101, proti 1. Návrh byl přijat. Usnesení bylo schváleno. Končím projednává tohoto bodu.

 

Posledním bodem před vyhlášením polední přestávky je

 

62.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o ukončení Dohody o zřízení a provozování
letových provozních služeb a zařízení organizací EUROCONTROL
ve společném středoevropském oblastním středisku řízení v horním vzdušném
prostoru (CEATS) ze dne 27. června 1997 a Zvláštní dohody týkající se realizace
článku 6 Dohody o zřízení a provozování letových provozních služeb
a zařízení organizací EUROCONTROL ve společném středoevropském
oblastním středisku řízení v horním vzdušném prostoru (CEATS)
/sněmovní tisk 390/ - druhé čtení

Pan ministr dopravy má opět slovo. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji. Tento vládní návrh navazuje přímo na předchozí schválený návrh. Jenom doplním, že funkční bloky vzdušného prostoru jsou klíčovými prvky, které umožní širší spolupráci mezi poskytovateli letových provozních služeb s cílem dosáhnout požadované kapacity a efektivnosti sítě uspořádání letového provozu. To znamená, že důvody, které byly uvedeny v dohodě CEATS, jsou plněny v dohodě, která je teď předkládána.

Samotná dohoda je tak jako předchozí kategorie prezidentské a z toho důvodu je potřeba souhlasu Parlamentu České republiky a Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka zahraničního výboru, aby odůvodnila usnesení výboru, paní poslankyně Kateřina Konečná. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 390/1. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, abych nezdržovala dlouho před obědem - zahraniční výbor stejně jako v předchozím usnesení dává souhlas k ratifikaci dohody a nebudu číst ten dlouhý název, který jste si bezpochyby podrobně prostudovali v usnesení tohoto výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP