(11.50 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Proti návrhu této směrnice, máte to v podkladových materiálech, se vyslovilo osm zemí. Některé zůstaly. Například Spojené království. Tak neříkejte nám tady o tom, jak Velká Británie to podporuje - není to pravda! Stejně tak se proti vyslovilo Švédsko, Nizozemí, Malta, Lucembursko, Irsko, Itálie. Doufám, že jsem na nikoho nezapomněl. Nejsme v tom úplně sami. Pro se vyslovilo sedm. Tak jestli budeme věřit, že sedm bylo pro, osm bylo proti, ostatní se nevyslovili - myslím si, že podle toho se nemáme rozhodovat. Máme se rozhodovat podle toho, co si myslíme, že je správné, a co přinese prospěch České republice. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka, pan poslanec Votava. Poté pan poslanec Laudát.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové. Jenom poznámku k tomu, co říkal pan předseda klubu Občanské demokratické strany Stanjura. Musel jsem se tomu trochu zasmát. Říkal: Krize není! Nestrašme se! Já myslím, že koaliční bratři by si měli ujasnit, co je a co není. Váš koaliční bratr Kalousek říká: Krize, bude hůř, pomalu katastrofa! Takže co je a co není? Přišlo mi to směšné, to, co jste říkal. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka, pan poslanec Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já jenom krátce. Zásadní problém je v tom, že nejenom pan kolega Sobotka, ale i další sociální demokraté a komunisté považují finance, banky za konečný produkt, který je nikoliv nástroj, aby skutečně pomáhaly a rozjížděly ekonomiku. V tom je asi zásadní problém, protože pro mě je to nástroj, nikoliv cíl. A jestli se mají zdaňovat, tak nějakým způsobem ještě pochopím cílové produkty. Protože co si vezmeme na panu Sobotkovi. My jsme, co se týká pohybu kapitálu, na tom velice špatně v rámci Evropy dokonce, o světě nemluvě. A teď ho budeme ještě ohrožovat, znejisťovat tím, že to zdaníme? No to snad nemyslíte vážně! A co si na vás potom vezmeme, až tady nebude ani koruna na to, aby někdo mohl rozjíždět nové podniky, aby mohl rozjíždět nové technologie? Co si na vás potom vezmeme? Vždyť vy, co tady povídáte poslední roky, tak všechno se ukazuje ve světle reálného vývoje, že je přesně obráceně, než tady vykládáte!

Jen bych vám připomněl, dneska bychom měli o nějakých dost miliard víc sekeru, kdybychom přistupovali na vaše šrotovné a podobné nápady. A já Merkelovou a Sarkozyho vůbec nepovažuji za pravicové politiky. Přece pravicová politika není vůbec o tom, jak se kdo nazve, ale co dělá konkrétně! A jestli se domníváte, že dneska ty jejich nápady, které jsou - skutečně znovu říkám: Vždyť jsou to řidiči, kteří už nás teď vysypali, nebo celou Evropskou unii, do příkopu! A jejich předchůdci. Tak já nevím, proč se máme řídit něčím, co s odpuštěním odchází do kopru!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pak zde jsou řádné přihlášky. Pan kolega Bauer, paní poslankyně Chalánková, pan poslanec Paroubek, pan kolega Filip řádná.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, já skutečně jenom, paní předsedkyně, fakticky.

No, já nevím, jak jsme na tom dnes z hlediska přílivu kapitálu. Asi to žádná legrace nebude. Ale v době, kdy tady byla ve vládě sociální demokracie, tak jsme byli první ve střední Evropě z hlediska přílivu přímých zahraničních investic. Několik let jsme drželi prvenství v tomto klíčovém ukazateli, který ovlivnil hospodářský růst i v době, kdy my už jsme tady ve vládě nebyli! Takže tolik jenom k tomu přílivu zahraničního kapitálu. Bývalo líp! Bohužel.

A druhá věc. Myslím si, že dříve nebo později, ale není to otázka příštího roku, je to možná za čtyři, za pět, za šest let, stejně budeme muset k euru přistoupit. Protože stejně budeme mít stejně přísné fiskální limity jako ostatní země, které euro mají, nebude žádný důvod, abychom euro neměli. A když si vzpomenete, že nedávno se Volkswagen rozhodoval, kam umístí svoje další investice, a rozhodl se pro Bratislavu, protože Slovensko má euro, a dneska jsem si přečetl, že jedna z technických a výzkumných firem, která v Brně zaměstnává něco kolem 200 zaměstnanců, se rozhodla, že se přesune z Brna do Bratislavy, a jako jeden z důvodů se uvádí, že Slovensko má euro, tak dříve nebo později, pokud budeme stát o investice, o zahraniční investice, o přímé investice, tak budeme muset také přijmout společnou evropskou měnu. Zejména proto, že naše ekonomika je výrazně svázána s těmi zeměmi, které eurem platí. A já jsem přesvědčený, že slovenská pravicová vláda a slovenská levicová vláda, které se obě podílely na přijetí eura, neudělaly z pohledu slovenské ekonomiky chybu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Vojtěch Filip další faktická poznámka, po něm pan kolega Urban. Pan poslanec Filip, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Členové vlády, paní a pánové, prostřednictvím paní předsedající ke kolegovi Františku Laudátovi. On by měl pravdu jenom v případě, že by ten zločin, který spáchaly bankovní kruhy, nebyl tak obrovský a nezpůsobil celou finanční krizi a ten propad. Víte, to by ten finanční kapitál musel vůbec ten průmyslový kapitál, když už by šlo jenom o tyto kategorie, vůbec připustit k tomu, že se hodnotí stejným způsobem. Ale ty prasklé bubliny od roku 2007 přece jsou jasným důkazem, že finanční kapitál vůbec neměl v úmyslu tady dělat žádná nová pracovní místa! Prodával nikdy neexistující hodnoty, a promiňte mi - podvedl oněch tehdy více než šest miliard obyvatel celé planety! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Urban, faktická poznámka.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, často z úst všech politiků průřezem politických stran je slyšet jedna věta: Česká republika je otevřenou ekonomikou, její budoucnost do jisté míry, do velké míry, závisí na exportu, tedy na tom, kolik produktů vyrobíme a kolik jich také prodáme mimo hranice České republiky. Tato věta, když ji přeložíme, říká, že nežijeme na žádném samostatném ostrově a můžeme dělat nějaké experimenty. Prostě ať chceme, nebo nechceme, jsme svázáni zvláště s evropskou ekonomikou, ale také s celosvětovou ekonomikou.

Z tohoto důvodu si myslím, že jsou bláhoví ti, kteří si myslí, že česká koruna bude někdy něco podobného jako švýcarský frank. To je opravdu podle mého názoru naprosto naivní. Že má dneska česká koruna hodnotu k euru nebo k dolaru nějakou, je záležitost spíše náhody, resp. těch, kteří s touto korunou nějakým způsobem, obchodním způsobem, pracují. Volatilita české koruny může být neskutečně velká. A já si myslím, že jestli chceme zahraniční investice, tak do budoucna nás stejně euro čeká. Exportéři potřebují stabilní měnu a vy to víte. Že se to teď nehodí z hlediska toho, jaká se vytvořila nálada ve veřejnosti, že euro by zdražilo a podobné věci, tak to se samozřejmě dá očekávat, že to budete říkat, ale já myslím, že Slováci udělali dobře, spíš pocitově, že na poslední chvíli, kdy padala ta brána, kdy se zavírala, do eura vstoupili. Uvidíte, že v budoucnosti se jim to vyplatí mnohem více než teď.

Poslední poznámka k bankám. Dovolte mi to doříct. Banky nejsou živy z toho, že podporují průmyslovou výrobu. Jen z malé části jsou z toho živy. Když se podíváte na jejich výroční zprávy, tak peníze, které vydělávají banky, jsou více jiného druhu. Za prvé je to z mezibankovních transakcí a za druhé je to z poplatků. Z poplatků, které musí zaplatit občané a firmy, že se tyto finanční transakce dějí. Nějakých 10, 15 % je pouze úvěrová emise. Takže z tohoto pohledu já bych je zase tak moc nešetřil.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tím byly vyčerpány faktické poznámky. Nyní jsme u řádných přihlášek. Jsou zde zatím tři. Pan kolega Jan Bauer jako první, poté paní poslankyně Jitka Chalánková, poté pan poslanec Jiří Paroubek. Slovo má pan poslanec Jan Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Milé dámy a pánové, já opravdu jenom krátce. První věc je, že tak jak po boku kolegů z výboru pro evropské záležitosti jsme vždy měli za cíl předkládat a diskutovat evropské věci tady na půdě Poslanecké sněmovny, tak na jednu stranu musím mít radost z toho, že se tady skutečně rozproudila diskuse. Na druhou stranu vystoupení některých kolegů - mě to trochu mrzí, protože se často odchází od toho daného problému, který je podle mého názoru navýsost odborný. A musím přiznat, prostřednictvím paní předsedající vážený pane předsedo Sobotko, ve vašem prvním vystoupení, tam bylo úplně všechno. Snad na zdravotní a sociální reformu jste zapomněl a na těžební limity. Jinak jste využil příležitosti hovořit o dani z finanční transakce prakticky na široké téma a nezůstalo nic neposkvrněno. To je škoda, protože návrh daně z finanční transakce je skutečně relativně odborná věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP