(11.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní řádná přihláška pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegové a kolegyně, za prvé chci jasně konstatovat, že česká sociální demokracie podporuje zavedení daně z finančních transakcí, podporovat ho budeme i v budoucnu a já doufám, že se jednou prosadí i na celoevropské úrovni. Myslím si, že jsme nikdy nebyli tak blízko úspěchu, protože zatímco ještě před pěti šesti lety tuto daň prosazovali jenom sociální demokraté, tak dnes tuto daň prosazuje už i evropská pravice. Jestliže tady pan Stanjura, předseda klubu ODS, hovořil o tom, že to jsou nějaké levicové myšlenky, tak já myslím, že je potřeba se podívat v posledním roce, co se děje v Evropě, a podívat se na to, jestli náhodou ODS tím, že sama sebe poslala do izolace v Evropském parlamentu, tak jestli vlastně nepřerušila jakýkoliv kontakt včetně myšlenkového ideového kontaktu s evropskou pravicí, protože mám pocit, kolegové z ODS, že trošku ztrácíte přehled o tom, co se vlastně v dnešním světě děje. Dnes je to paní Merkelová, kdo navrhuje daň z finančních transakcí. Dnes je to pan Sarkozy, kdo navrhuje daň z finančních transakcí. Já myslím, že ani jeden z nich určitě nejsou typickými představiteli evropské sociální demokracie. Oni mají dokonce pocit v rozporu s tím, co si myslí ODS, tak mají dokonce pocit, že patří k evropské pravici. Já vím, že ODS je jiného názoru, ale já to ODS nechci vyčítat. Ona sebe sama poslala na hanbu do izolace. Je dneska v Evropském parlamentu mimo hlavní proud. Je v té obskurní frakci, kde jsou skutečně velmi zajímavé, podivné politické strany, a nemá dneska vliv na to, co se v Evropském parlamentu odehrává.

Ale já myslím, že je velká škoda, kolegové z ODS, že přece jenom nesledujete, co v tuto chvíli se dneska v Evropě a hlavně ve světě odehrává. To myšlenkové haraburdí, které tady občas předvádíte, tak to jsou přesně ta klišé, to jsou přesně ta schémata, která dostala svět do finanční krize, ze které se dnes jenom obtížně vzpamatovává, a na tu finanční krizi dneska doplácí ve skutečnosti celá Evropa. Takové ty myšlenky, které byly moderní v 80. letech, a to už je třicet let zpátky, bylo skutečně velmi moderní říkat musíme deregulovat, musíme privatizovat, jenom proboha ne žádnou regulaci, vždyť ten finanční sektor se musí rozvíjet, tak přece mu nebudeme nasazovat nějaké regulační brzdy, nebo, nedej bože, nebudeme zvyšovat daně. Ta představa, že všechno vyřeší deregulace, že všechno vyřeší snižování daní, zejména snižování přímých daní, že veškerou zátěž přeneseme na spotřebitele tím, že porostou jen nepřímé daně, tak to byly myšlenky, které stály na počátku této velké krize, kterou dnes svět prochází.

Víte, kdybychom si ty věci mohli tady říkat v Poslanecké sněmovně, nebylo by to tolik nebezpečné. V tomto bodu jde jenom o usnesení Poslanecké sněmovny a já jednoznačně podporuji a děkuji kolegům z výboru pro evropské záležitosti, že na rozdíl od české vlády navrhli, aby tato Poslanecká sněmovna podpořila zdanění finančních transakcí. To je zcela správné stanovisko a doufám, že tady dnes získá většinu v Poslanecké sněmovně. Ale problém je v tom, co říká naše vláda. Problém je v tom, co říká naše vláda v Evropě, a já mám obavu, že ona vychází z těch myšlenkových klišé, které jsou třicet let stará. Žádná regulace, žádné zdanění finančních transakcí, jenom zvyšovat nepřímé daně, nedej bože, abychom šlápli na kuří oko finančním institucím nebo těm nejbohatším! Já jsem rád, že dneska v Evropě tohle je okrajový názor, že to je okrajový trend a že dnes lidé, kteří přemýšlejí o tom, jak do budoucna zajistit prosperitu, jak do budoucna zajistit, abychom měli vůbec nějakou váhu jako Evropané ve světové ekonomice, ve světové politice, tak že přemýšlejí o tom, jak využít těchto nástrojů k tomu, aby podpořili stabilitu Evropy v příštích letech. A nám, jak jsme tady, přece musí záležet na stabilitě naší Evropy, protože my jsme součást Evropy. My nechceme být někde na okraji, jako je ODS v Evropském parlamentu. My chceme být v centru Evropy, chceme rozhodovat, nechceme, aby se rozhodovalo za nás, a proto je velmi důležité, abychom se těch rozhodovacích procesů aktivně účastnili, a ne abychom na všechno říkali jenom ne. Ne, jsme proti, protestujeme.

A jestliže tady jde o daň z finančních transakcí, to je koneckonců velmi praktická otázka a záležitost. A jestliže se podíváme na Velkou Británii, tam přece daň, která je velmi podobná tomu, co dneska chce zavést Evropská komise, co chtějí zavést některé země Evropské unie, tak to je přece daň, která je velmi obdobná. To není žádný výmysl sociální demokracie. Tohle je praktické fiskální opatření britské vlády, která se rozhodla i rozpočtově těžit z toho, že v Londýně City je jedno z klíčových center mezinárodních financí a mezinárodních finančních obchodů. A britská vláda se prostě rozhodla pragmaticky některé z těchto transakcí zdanit poplatkem, který je stanoven a zdaňuje některé typy operací, které by měly být zdaňovány i v rámci transakční daně, o které tady teď vedeme řeč. Takže Velká Británie tuto daň má, uplatňuje ji a jde o to, abychom tento systém zavedli i v Evropě. Protože jestli do budoucna má mít Evropa stabilitu, jestli do budoucna nemáme chtít peníze na sanace bankovního sektoru po jednotlivých daňových poplatnících, tak musíme mít nové zdroje a musíme mít nové příjmy. A jedním z těch nových příjmů může být daň, která zdaní finanční transakce. Zdaní finanční spekulace a část těchto finančních prostředků odvede do rozpočtu a tyto peníze pak pomohou ke stabilitě. Protože není v pořádku, jestliže dojde ke krizi finančních trhů, pak vlády z rozpočtu a z peněz daňových poplatníků sanují banky. My jsme si to taky zažili v České republice a víme, jaké je to velké morální riziko. Čili sanují se z rozpočtu banky a pak se začnou provádět sociální škrty, protože ty rozpočty se příliš zadlužily. Ale ony se nezadlužily kvůli těm občanům, ony se zadlužily kvůli nezvládnutým finančním spekulacím, které přivedly ke krachu velkou část finančního sektoru ve Spojených státech, ale i také v Irsku, na Islandu, ve Španělsku a v dalších zemích. A je potřeba, aby se vytvořil nový mechanismus financování těchto ztrát a přece tyto peníze k tomu mohou posloužit. Je to mnohem lepší než znárodňovat dluhy a potom škrtat výdaje, které mají pomáhat k tomu, aby se udržela sociálně soudržná společnost. Proto je mnohem lepší nejprve zdanit finanční transakce, vytvořit rezervy a z těch rezerv potom případně poskytovat záchranné balíčky, které dneska Evropa musí financovat prostě proto, že některé banky nebyly dobře regulovány, prostě proto, že irské, islandské, španělské a další bankovní instituce zabředly do důsledku nezvládnuté regulace finančního trhu.

To je důvod, proč sociální demokracie bude podporovat zavedení daně z finančních transakcí. Určitě se dožijeme i toho, že se změní vláda. Já doufám, že příští vláda bude natolik osvícená, aby v Evropě neříkala ne této dani, ale aby v Evropě řekla ano, daň ze spekulací zavedeme.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď je zde faktická poznámka pan kolega Stanjura, poté pan kolega Votava faktická. Paní kolegyně chce faktickou poznámku? Ne, řádnou. Tak až po faktických. Nejprve faktická, pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Zdroje jsou věty čelných představitelů sociální demokracie. Ukázalo se, že zdroje nejsou. My se nestydíme, že máme občas jiný názor, než je ten hlavní. My chápeme, vy jste to dneska znovu řekl, pane předsedo Sobotko prostřednictvím paní předsedkyně, že pro vás je nejdůležitější být v hlavním proudu, ve velké skupině, že to je mnohem důležitější než to, jestli ten hlavní proud nebo ta skupina má pravdu. Vždyť ti samí, kteří dneska říkají, jak mění myšlenky a jak podporují evropské trendy třeba u této daně z finančních transakcí, ti samí říkali před několika lety, že musíme ihned přijmout euro, že ihned musíme vstoupit do eurozóny. Když jsme říkali a navrhovali, abychom uzákonili vyrovnaný rozpočet, tak jste se nám smáli. Dnes to říkají v Evropě. Co budete říkat v okamžiku, až se to stane názorem hlavního proudu v Evropě? Už se těším, až tady sociální demokraté budou hřímat, že my jako vždycky navrhujeme, tak jak jsme říkali vždycky vyrovnané rozpočty. My se za to nestydíme, že občas máme jiný názor, než je hlavní proud evropské politiky. A že tam hrály a hrají převážně socialistické a levicové síly, že mají větší vliv, to je prostě pravda.***




Přihlásit/registrovat se do ISP