(11.30 hodin)
(pokračuje Dolejš)

Majetková daň na evropské milionáře je také věc, která už zdomácněla v Evropské unii, a dokonce se toho neštítí ani pravicoví politikové. Ona hranice jednoho milionu eur, si myslím, není nikterak dramatická. Nevím, jestli se to týká někoho ze zde sedících, ale myslím si, že většina z nás by se toho nemusela zrovna obávat, že by byl náležitě prověřen, zdaněn, a dokonce dodaněn jako akt solidarity s tím, co se v Evropě děje. Protože upřímně řečeno, ve mně hrklo jak ve starých pendlovkách, když jsem kolegu - kterého si vážím pro jeho vzdělanost, znám ho celá léta - Vladimíra Dlouhého slyšel mluvit o tom, jak sice ten finanční sektor samozřejmě také má jakýsi podíl viny, ale zejména za to může obyčejné obyvatelstvo, které se rozmařile vrhlo do nákupních horeček, které si začalo půjčovat, nakupovat nesmyslné věci, zkrátka prožírat evropský blahobyt. To mi přišel argument velmi slabý. A myslím si, že vrátit se k tomu, co je elementární solidarita, elementární podíl na sanaci uvedených problémů, bychom měli.

V tuto chvíli neřešíme, jestli vznikne, nebo nevznikne evropská daň. V tuto chvíli dokonce ani neřešíme, jak by měla vypadat. V tuto chvíli řešíme pouze poté, co jsme projednali k mé nespokojenosti, tedy s jiným výstupem, stanovisko k rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů Evropy, tak nyní před námi je pouze směrnice Rady, která vytváří určitý koordinovaný rámec pro podobné politiky. Proto možná je i vstřícnější stanovisko výboru pro evropské záležitosti, protože si je vědom toho, že nečiníme nevratné kroky. Je to jenom podaná ruka směrem k tématu, které v evropské diskusi převažuje a které je už nakloněno podobné daně zavést.

Když to celé uzavřu, je mi líto, že jsme nemohli komplexněji projednat v samostatném bodu ona opatření, která by měly národní vlády prosazovat v celoevropském kontextu. ale aspoň v tomto případě udělejme vstřícné gesto a podpořme i tu část usnesení, která přichází z výboru pro evropské záležitosti, tedy která vyzývá vládu, aby zvážila své dosud tak zabetonované postoje v této věci. Protože když to neuděláme dnes, možná že nás vývoj velice rychle donutí změnit naše uvažování.

Pan ministr financí se nedávno obrátil k veřejnosti s tím, že by měla padnout ideologická tabu. Já s ním v podstatě souhlasím. Když je mimořádná situace, nesmíme jet ve vyjetých kolejích, musíme se na věci podívat z většího nadhledu. Ale myslím si, že to platí i pro ideologická tabu na druhé polovině politického spektra. Já myslím, že zdanit bohaté a zvýšit podíl bankovního sektoru na sanaci evropských problémů je jedna z věcí, která je přirozená, a neměli bychom se tomu bránit právě z pohledu nějakých ideologických tabu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím nyní o slovo pana poslance Františka Laudáta.

 

Poslanec František Laudát: Vážené dámy, vážení pánové, vážená paní předsedkyně, pokud by se před tvrzení mého předřečníka dal přesně opačný význam, tak to je můj postoj. Jestliže nebudou na světě rovné podmínky, tak to, že dílčím způsobem i Evropská unie jako celek zavede zdanění finančních transakcí, znamená, že odsuzujeme sami sebe do role chudých zemí, které mohou zapomenout na inovativní ekonomiku, protože tam je potřeba kapitál. A proč by chodil někam, kde bude zdaněn, když v zemích, které skutečně chtějí něco se sebou udělat a mít zdravý ekonomický růst, ho danit nebudou.

Myslím si, že to je další v řadě fatálních chyb evropských politiků. Mně jenom fascinuje, jestli nás současní i minulí politici, tvůrci Evropské unie, v této podobě vysypali do příkopu, že teď jim budeme jako řidičům věřit v tom, že teď už budou řídit v pořádku. Já tedy osobně nikoliv. A myslím si, že je to jenom další ze zoufalých pokusů zalátat díry za každou cenu, ale i za cenu toho, že skutečně odsoudí země, Evropskou unii k tomu, že se jí začne vyhýbat kapitál. A asi vám nemusím říkat, jak nutný je potřebný kapitál, rizikový kapitál, kapitál kolektivního investování, kapitál v alternativních fondech na to, aby skutečně se naše země postavila na cestu moderní ekonomiky.

Takže prosím před tvrzení a názor mého předřečníka opačné znaménko a to je můj názor. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Zbyněk Stanjura se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne. Já bych chtěl požádat kolegyně a kolegy, aby podpořili vládní stanovisko. Není nic takového jako "nebojme se toho, je to jenom podaná ruka, ono se to třeba nevyužije". Podaná ruka, pokud ji podáme, se k tomu určitě využije.

Pokud se bavíme o tom, že máme odložit ideologické brýle, ideologická klišé v okamžiku krize - já si myslím za prvé, že krize není. Neměli bychom tím strašit. To, že potenciálně hrozí, je jiná věc, ale žádná krize tady není. A neměli bychom to pořád opakovat. Když to budeme opakovat, tak ta krize skutečně nastane.

Řešení, které přináší evropská levice, je - zvyšme daně. Problém ale dluhových pastí evropských zemí přece nevznikl tím, že by byly nízké daně, ale tím, že byly vysoké schodky státních rozpočtů, nezodpovědné hospodaření vlád, které spoléhaly na to, že se to nějak vyřeší. Nějaká příští vláda to vyřeší, nebo přespříští vláda. Najednou se ukazuje, že takové ty axiomy minulých let, že nejbezpečnější je investice do státních dluhopisů, do státních papírů, už není pravda. A tam někde vzniká problém.

Takže pokud chceme řešit problémy dnešní eurozóny, musíme začít u zodpovědného hospodaření veřejného sektoru. Nemůžeme začít u toho, že zavedeme speciální daň, která samozřejmě dopadne na nás jako na klienty bankovních domů. O tom ani nepochybujte, že se budou v případě zavedení a v těch zemích, kde se to zavede, že se budou zdvíhat poplatky za cokoliv, aby si to ty firmy vykompenzovaly. Takže v zásadě nakonec ty daně zaplatí ti, v jejichž zájmu vy tak často rádi hovoříte. Říkáte, že je chráníte, ale zavedením této daně vůbec drobné střadatele a běžné klienty komerčních bank neochráníte.

I ten objem 57 miliard eur není nijak významný. Z podkladových materiálů víte, že už osm zemí vyjádřilo nesouhlas. Nejsme v tom sami. Nejsme jediní, kteří říkají, že s tím máme problém. Já navrhuji, abychom my prosazovali i v rámci Evropské unie zodpovědný přístup k veřejným financím. Ale když ho chceme prosazovat i v rámci Evropské unie, tak ho musíme prosazovat samozřejmě i doma v České republice.

Proto si myslím, že je třeba podpořit stanovisko vlády, která nejenže se snaží, ale která snižuje schodky státních rozpočtů, která je skutečně vládou rozpočtové odpovědnosti. A žádné dodatečné daně tuto situaci nezachrání. Já vím, že mnozí politici po Evropě, po celém světě vymýšlejí daň na cokoliv, když to takhle řeknu trošku v uvozovkách, tu z toho, tu z onoho. Ale to ovšem není řešení. Ty daně neplatí imaginární firmy nebo někdo, ty daně platíme my, daňoví poplatníci. Cokoliv jiného tvrdit znamená neříkat pravdu daňovým poplatníkům. Nevidím jediný důvod, proč bychom měli tyto nápady podporovat. Nevidím jediný důvod, proč bychom měli naše občany zatěžovat dalšími dodatečnými daněmi.

Takže prosím, abyste podpořili stanovisko vlády, protože je rozumné a rozpočtově zodpovědné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní faktická poznámka - pokud nechce pan poslanec Sobotka s faktickou poznámkou vystoupit? Řádná přihláška, takže faktická poznámka pan poslanec Jiří Dolejš. Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Už budu velmi stručný. Ale na srdceryvné vystoupení svého předřečníka musím zareagovat jednoduchou glosou. Kdyby řekl upřímně, mám prostě jiný politický úhel pohledu, zatímco vy byste zdaňovali kapitál, já radši zdaňuji spotřebu a práci, každý si to přebere. To je pravicový, to je levicový pohled a nemusíme se tady dohadovat, kde je brzda pokroku. Já myslím, že občan si to pak přebere. Občan platí to DPH, občan musí platit další daně. A občan se nepochybně raduje, že ušetříme banky, aby nemusely platit. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka pan kolega Zbyněk Stanjura - faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak ani potlesk v levé části spektra Poslanecké sněmovny neznamená, že my podporujeme zdanění spotřeby a práce. To jsou dva různé pojmy. A jistě jste si všimli, že ano, je v našem politické programu, že podporujeme případné zvyšování nepřímých daní a snižování či nezvyšování přímých daní. Jedno je spotřeba, druhé se týká práce. Tak prosím nesměšovat do jednoho balíku. Já vím, že možná vám je to jedno - daně jako daně. Vy máte univerzální recept je zvyšovat. My s tím opravdu máme problém, máme jiný politický program, myslím si, že mnohem lepší. Takže ano, my se hlásíme k tomu, že pokud je potřeba zvyšovat daně, tak jsou to nepřímé, pokud je třeba snižovat některé daně, tak to jsou daně přímé, abychom podporovali aktivitu a práci šikovných lidí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP