(10.50 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Jistě bude třeba pozvat pracovníky ze zahraničí, a to nejen jiné národnosti, ale i pracovníky české, kteří fungují, pracují v zahraničních institucích. Já jsem slyšel, ale doposud jsem to neviděl nějak potvrzeno písemně, že vláda vyčlení zhruba 1 mld. na financování lidí, kteří přijdou ze zahraničí, našich lidí, českých lidí, kteří se uplatňují v současné době v zahraničních institucích, na univerzitách či výzkumných ústavech.

Využil bych této situace, abych se vás zeptal, je-li tomu skutečně tak a jak v tomto případě vláda bude konkrétně postupovat. Pokud miliardu nebo obdobnou částku chce věnovat, jak ji chce aplikovat ve prospěch těchto navrátivších se odborníků českého původu ze zahraničí.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám slovo panu premiérovi.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je skutečností, že vláda již přijala program, který má pracovní název Návrat, jehož cílem je motivovat české vědce a výzkumné pracovníky k návratu zpět sem do České republiky, včetně možnosti jim adekvátním způsobem zaplatit vědecký výzkum, který konají na zahraničních pracovištích, včetně vytvoření příslušného týmu. Čili s tímto počítáme. Je to jeden ze zdrojů, jak přitáhnout české odborníky zpět do České republiky.

Vycházíme z toho, že velká část z nich tak jako tak plánovala odchod na zahraniční pracoviště pouze s nějakým časovým limitem, aby se z různých, třeba i rodinných důvodů nebo vlasteneckých a jiných důvodů za čas vrátila, a nevrací se třeba jenom proto, že tady v České republice nemají vytvořeny náležité podmínky v oblasti zajištění svého výzkumu. Vedle, jak jste správně řekl, pane poslanče, příchodu zahraničních odborníků je tak i návrat českých odborníků jedním ze zdrojů, jak posílit vědecko-výzkumnou základnu v České republice.

Pak bych ještě dodal, že samozřejmě pod čarou tady máme ještě skryté zálohy, to znamená lidi, kteří dříve pracovali jako vědci nebo výzkumní a vývojoví pracovníci a teď se flákají v politice. Ještě ti by se mohli vrátit z různých pozic zpátky k tomuto oboru, ale klíčový bude skutečně příchod zahraničních odborníků.

Já jsem přesvědčen, že to dokonce bude vyžadovat širší vládní program, který by vedl k tomu, že budou přicházet odborníci ze zahraničí nejenom pro česká vědecká, výzkumná a vývojová centra, ale i pro český průmysl. Jsem přesvědčen, že se tím, jak nám postupně klesá počet uchazečů a absolventů především technických a přírodovědných oborů, dostáváme do výrazného deficitu lidských zdrojů v oblasti vědy, výzkumu a inovací na jedné straně, ale také průmyslu na straně druhé.

Jsem přesvědčen, že to bude vyžadovat koncepční řešení, které bude řešit na jedné straně jak otázku vědeckých, výzkumných a vývojových center, tak na straně druhé českého průmyslu, a to znamená skutečně strukturovaný program, který by například nabízel v první fázi doktorandská studia na českých univerzitách, případně v českých vědeckých institucích, pro absolventy zahraničních univerzit v oborech technických, přírodovědných a biomedicínských, s tím, že by byl předpoklad, že po dokončení těchto doktorandských studií u nás, která by byla třeba zafinancována nějakým stipendiem, by ti lidé vlastně zůstávali v České republice buď v oblasti vědy a výzkumu, nebo by se tady v oblasti průmyslu plně integrovali i do trhu práce a do činnosti, která je tady v České republice. Jsem přesvědčen, že tento projekt v podstatě řízené migrace cizích mozků je pro Českou republiku z hlediska rozvoje její vědecko-výzkumné a průmyslové základny naprosto nezbytný a bude vyžadovat i silnou participaci vlády, včetně participace rozpočtů.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Vidím, že se ještě hlásí pan poslanec Ohlídal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Pane premiére, doufám, že těmi flákajícími se vědci v politice jste nemyslel nás dva. (Premiér: I nás dva.) I nás dva, dobře. Děkuji.

Já bych navázal na to, co jste říkal. To, co jste říkal, s tím samozřejmě mohu souhlasit, jenom aby vláda tyto postupy, které jste naznačil, dodržela.

Ještě bych si ale přece všiml jedné věci, která s tím, o čem diskutujeme, úzce souvisí, a to aby vědečtí a odborní pracovníci fungující v naší republice i třeba ti, co by se vrátili ze zahraničí, měli vytvořeny jakési adekvátní podmínky pro svoji práci. Teď narážím implicitně na skutečnost ohodnocování dosažených vědeckých a výzkumných výsledků finančními prostředky. Vy víte, že existuje jakási metodika hodnocení vědeckých výsledků, které se pejorativně říká kafemlejnek, a řada vědeckých institucí i vědeckých pracovníků není s tímto způsobem hodnocení spokojena. Vy jako předseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace jste o tom jistě dobře informován. Rád bych se vás při této příležitosti zeptal, zda se provádí nebo se hodlá provést nějaká změna právě v tomto takzvaném kafemlejnku, čili v metodice hodnocení a oceňování vědeckých výsledků, protože tato skutečnost je stále jakýmsi neuralgickým bodem ve vědecké veřejnosti. Rád bych od vás teď slyšel reakci na tuto svoji připomínku či poznámku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan premiér. Předávám mu slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pan poslanec Ohlídal tady otevřel skutečně vážný problém, který je nezbytnou součástí vyřešení problému české vědy a výzkumu. My jsme si vědomi, že svým způsobem se v posledních letech pohybovala česká věda v takových dvou krajních bodech. V prvním krajním bodě v situaci, jako kdyby jakýkoliv pokus o metriku vědeckých výsledků byl něco nepatřičného, nežádoucího a nechtěného, až ke druhému extrému, ke kterému jsme se dostali, a to je třeba si objektivně říci, v podobě v podstatě kafemlejnku, který nezohledňuje celou řadu záležitostí a který ze sebe vyplivne výsledky, nad kterými se občas prostě protáčejí panenky. Takže je nezbytné nalézt jiný model. Je to jeden z klíčových úkolů, který vidím pro novou vládní Radu pro vědu, výzkum a inovace.

Chceme jako první krok modifikovat již ten kafemlejnek jako jistý přechodný model, byť vědomi si toho, že tam nadále celá řada nedokonalostí, někdy až na hranici takřka hlouposti, zůstane. Ale považovali bychom to pořád za menší zlo než opuštění modelu a vrácení se k tomu, že vlastně metrika je něco, co nemá být, ale nezbytně to budeme vyžadovat v každém případě. A ukazují to i zahraniční expertizy, které jsou k dispozici, a audity, že bude prostě nezbytně nutné vyvinout nový model měření těchto vědeckých výsledků.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Ještě předávám slovo panu poslanci. Jenom upozorňuji na čas. Ještě bych se ráda vrátila do první interpelace. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Zároveň děkuji panu premiérovi za odpověď, protože s jeho odpovědí jsem celkem spokojen, nebudu navrhovat žádné usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nebudu otevírat další interpelaci, končím tedy projednávání této interpelace.

Slíbila jsem ale, že se vrátím do interpelace č. 1, sněmovní tisk 456, interpelace poslance Davida Ratha ve věci informace o výši platu zaměstnankyně Úřadu vlády České republiky Jany Nagyové. Byl zkontrolován stenozáznam, bod byl přerušen, návrh na nesouhlas s odpovědí tam nepadl. Nicméně jakkoliv jednací řád tuto věc zcela korektně nebo zcela přesně neupravuje, protože není řečeno, kdy má padnout návrh na nesouhlas. Domnívám se, že by měl padnout v rozpravě, nicméně dám panu poslanci, pokud chtěl tento svůj návrh na nesouhlas přednést, dám mu možnost.

Pokud, pane poslanče, chcete, prosím, musíte to říct na mikrofon. Pokud jste chtěl přednést usnesení, nerada bych někoho krátila na právech nebo rozpoutávala nějaké žabomyší války. Takže prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP