(10.30 hodin)
(pokračuje Konečná)

Možná, kdyby tady seděl pan ministr financí Kalousek, dovolila bych se ho zeptat, zda by těch sto milionů neuměl utratit lépe a transparentněji, třeba pro to, aby zavedl zpátky podobné nebo některé jiné sociální dávky, které jsme občanům vzali. Určitě by to stálo za zvážení.

To znamená, já si dovolím vyslovit nesouhlas s odpovědí pana Martina Kocourka, a to především proto, že za a) - a to bych chtěla vysvětlit po této mediální kampani, která kolem důlního díla Žebračka vznikla - došlo k zastavení na Ministerstvu financí. Upozorňuji, že až po této mediální kampani došlo k zastavení tohoto řízení a zároveň došlo k přehodnocení z Českého báňského úřadu. Ale já si nemyslím, že by každá takováto zakázka měla být zpochybněna až ve chvíli, kdy na ni upozorní občané. Já si prostě myslím, že by měly existovat transparentní způsoby řízení ve státní správě, kde by k takovýmto vyhlašováním zakázek ani nemělo docházet. A já se proto musím ptát, a je možná příznačné, že nového pana ministra, na to, jakým způsobem chce zabránit tomu, že se takhle svévolně budou vyhazovat a tunelovat prostředky nás všech. Já se totiž nedomnívám, že je to jediná zakázka, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu takto vyhlásilo. Je to jedna z těch, o kterých víme a na kterou jsem si dovolila upozornit i já.

A navíc v té odpovědi jako takové, musím říct, je velká řada nejasností. Já bych chtěla upozornit třeba jenom na to, že by se část této sanace lokality měla hradit z řešení revitalizace Moravskoslezského kraje. Prosím úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu, kteří psali odpověď na tuto interpelaci, aby se podívali, kde důlní dílo Žebračka leží. Rozhodně to není Moravskoslezský kraj. A já tady jako moravskoslezská poslankyně se musím ptát, proč jsou brány prostředky z revitalizace pro Moravskoslezský kraj pro jiný kraj. Možná proto, abychom našli nějaké finanční prostředky, ale každopádně ne proto, aby to pomohlo Moravskoslezskému kraji.

To znamená, že pokud se tyto věci standardně děly na Ministerstvu průmyslu a obchodu, je evidentní, protože podle benevolence, a určitě jste všichni kolegové odpověď pana ministra Kocourka četli, s jakou to napsal, se děly a dějí dál na Ministerstvu průmyslu a obchodu, tak já si myslím, že je třeba vyslovit nesouhlas s touto odpovědí, tak abychom novému panu ministrovi dali šanci nám zdůvodnit, jak je možné, že k něčemu takovému docházelo, a hlavně jak chce zabránit tomu, aby k tomu docházelo nadále. Je to záležitostí i vás všech, kolegové z vládní koalice, kteří nás tady školíte o tom, jak chcete zatočit s korupcí, jak chcete bojovat proti klientelismu, protože tohle je po roce vaší vlády krásný příklad toho, jak sice o tom mluvíte, ale vůbec nic pro to neděláte a necháváte to v tichosti na vašich ministerstvech probublat.

To znamená, dovolím si, paní místopředsedkyně, vyslovit nesouhlas s touto odpovědí na písemnou interpelaci a požádat nového ministra průmyslu a obchodu, aby se touto věcí zabýval, protože pevně věřím, že bude ten, který možná si uvědomí, že tyto metody by měly zmizet z Ministerstva průmyslu a obchodu a neměli bychom je dále akceptovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy k tomuto tisku, k této interpelaci. Není tomu tak, já tedy končím rozpravu. Zazněl zde návrh paní poslankyně Konečné na nesouhlas s odpovědí na interpelaci. Přivolám kolegy a nechám o tomto návrhu hlasovat. Je zde požadavek na odhlášení. Já vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni přihlásili znovu svými identifikačními kartami.

 

Dámy a pánové, zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 61, z přihlášených 89 pro 46, proti 39. Tento návrh byl přijat.

 

Probíhá kontrola hlasování. Zrovna jsem se chystala paní poslankyni sdělit radostnou zprávu, že se o její interpelaci bude ještě jednat. Tak uvidíme...

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené dámy a pánové, milé kolegyně a kolegové, já se velice omlouvám, zpochybňuji toto hlasování. Hlasoval jsem proti, a jak jsem zjistil, mám na sjetině křížek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Hlásí se paní poslankyně Konečná. Pan poslanec Bauer.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já se omlouvám. Já chápu, že tady hlasovací zařízení, troufnu si říct, dovede zmást některé poslance, ale křížek nic nemění na výsledku hlasování. Celý poslanecký klub ODS hlasoval proti a jeden se zdržel a výsledek byl 46 pro, tak páni kolegové, já se fakt omlouvám, ale jestli chcete začít i tohle zpochybňovat, tak se dostáváme na úroveň, která tady nikdy nebyla, a tedy moc vám gratuluji, že ji zavádíte.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pan poslanec Bauer bude chtít ještě vystoupit. Ještě probíhá kontrola hlasování, ale v tuto chvíli jsem nezaznamenala nikoho přihlášeného, že už by byl nespokojen s tím, jak hlasoval, event. nehlasoval. Domnívám se, že skutečně by nebylo zcela správné zpochybňovat hlasování kvůli zdržení se hlasování.

Pan poslanec Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně, v rámci férového postupu beru svoji připomínku, kterou jsem tady řekl na mikrofon, zpět. (Slabší potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: To jste laskavý.

My můžeme přistoupit k projednávání další interpelace. Je jí interpelace na ministra zemědělství Petra Bendla. Interpelace poslankyně Soni Markové ve věci dostavby dálnic D11, sněmovní tisk 525. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych i já svoji interpelaci v tuto chvíli stáhla z tohoto projednávání, protože je nezbytně nutné, aby jak ministr zemědělství, tak ministr dopravy byli přítomni při projednávání tohoto velmi důležitého bodu. Je potřeba, aby odpověděli na otázky, které v této interpelaci jsou kladeny, a proto není možné, aby se projednávala bez jejich přítomnosti. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Vašemu požadavku pochopitelně vyhovuji.

Další interpelací je interpelace na předsedu vlády Petra Nečase, interpelace poslance Ivana Ohlídala ve věci programu VaVpI, sněmovní tisk 526. Ještě než pan poslanec přistoupí k řečništi, bych ráda přečetla omluvu pana premiéra Petra Nečase na dnešní den z odpoledního jednání a v pátek 9. prosince 2011 celý den z důvodu pracovní cesty.

Nyní, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, také já svoji interpelaci na pana premiéra stahuji, protože je nutné, aby byl přítomen při jejím projednávání. Chci, aby přímo reagoval na některé mé dotazy. To, abych mluvil zde jenom ke Sněmovně a čekal na jeho odpověď, to se mi zdá nevhodné. Důležitá je diskuse na toto téma. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP