(10.10 hodin)
(pokračuje Tejc)

Nesouhlasil jsem v některých případech s onou písemnou interpelací. Jedním z těch případů byl případ pana ministra Vondry, a to jak z důvodu, že bych potřeboval - a rád bych, aby to pan ministr učinil tady - konkrétní vysvětlení toho, jak si mám ony tabulky vysvětlit, zda jsou to čísla za měsíce, nebo za celé období, alespoň v případě odměn. Myslím, že to by pan ministr mohl zvládnout velmi rychle. Tabulky jistě má k dispozici, případně mu je zapůjčím. Také jsem se ho chtěl zeptat na to, proč tak vysoké odměny, protože víme, že Ministerstvo obrany zrovna nepatří k těm, která by mohla jít příkladem v transparentnosti, příkladem v tom, že toto ministerstvo pracuje nejefektivněji.

Koneckonců, objevila se ještě jedna podstatná informace, a to že poradci ministra, byť tady tu informaci mám jen omezenou od pana ministra, pobírali horentní sumy. Je to případ onoho mediálního poradce, který panu ministrovi radil, co má říkat v Otázkách Václava Moravce a v dalších pořadech. Já myslím, že kromě toho, že pan ministr se neobhájil, že v těch pořadech jeho výkon nebyl tak dobrý, jak by možná odpovídalo odměnám toho poradce, tak myslím, že není dobře, když z veřejných prostředků, z peněz, které se berou jiným lidem, daleko potřebnějším, si ministři platí mediální poradce za statisíce korun jenom proto, aby jim řekli, jak dopadli z jejich pohledu v daném diskusním pořadu. To je podle mého názoru nevkusné a mělo by se s tím skončit. Já jen doufám, že pan ministr obrany bude schopen na tuto věc odpovědět.

Než přistoupím ke konkrétním číslům, která tady jsou,zmíním jen několik, tak bych se zeptal pana premiéra, případně bych požádal, zda bude tak laskava paní místopředsedkyně Sněmovny, abychom se dozvěděli, z jakých důvodů se dnes pan ministr omlouvá. Pokud jsou to důvody, jak je zmiňoval na začátku pan premiér ve vztahu k některým ministrům, že se věnují návštěvě pana prezidenta Ruské federace, pak tomu samozřejmě rozumím a tuto interpelaci korektně stáhnu, tak abychom ji mohli projednávat až za přítomnosti pana ministra. To bych považoval za fér. Nicméně pokud pan ministr není omluven z jiných důvodů, rád bych, abychom tyto důvody znali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já vám bohužel na tuto věc nemohu odpovědět. Já zde mám pouze omluvu od pana ministra, že je omluven z pracovních důvodů, tak jako od všech ostatních, ať už se to týká ministrů, členů vlády či poslanců. Takže já to opravdu nemohu teď z tohoto místa zjišťovat, ba dokonce mi to ani neumožňuje -

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Paní místopředsedkyně, děkuji za odpověď. Nicméně bych chtěl upozornit na to, a skutečně se mi to zdá až neuvěřitelné, že v době, kdy jsou písemné interpelace na členy vlády, tady není nikdo ze členů vlády. Prostě nikdo! Žádný člen vlády tady není, žádný člen vlády, ani ten, který byl několikrát písemně upozorněn na to, že má být přítomen při projednávání této interpelace, to je tedy konkrétně pan ministr Vondra a další, kteří věděli, že se dnes tyto interpelace dostanou na řadu. Není to věc nečekaná, byli na to upozorněni písemně. O to více si myslím, že to je skandální. Skutečně nechápu, jaké pracovní důvody mohou vést ministra k tomu, aby opustil jednání Sněmovny. Ministr, pokud je ministrem vlády, se zpovídá Parlamentu a především Poslanecké sněmovně, a právě proto by tady měl být přítomen. Já myslím, že to je skutečně až neuvěřitelný výkon a ze strany pana ministra Vondry, který je podle mého názoru ostudou této vlády i země, stále je ministrem, je to skutečně velmi nevhodné až arogantní.

Já myslím, že mi nezbude, než abych se po skončení obecné rozpravy přihlásil s návrhem na stažení tohoto bodu, tak, aby mohl být předložen, až tady pan ministr bude.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já vám mohu odpovědět, protože mezitím jsem se dozvěděla od asistentky pana ministra, že obhajuje své zákony v Senátu, takže to je ten důvod, proč není přítomen zde. Odpovídám tedy na váš dotaz.

Hlásí se, prosím, někdo další do rozpravy? Prosím, pane poslanče, máte ještě slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Pokud se nikdo nehlásí - vidím, že z vlády také ještě nikdo nepřišel - tak bych si dovolil požádat o stažení této interpelace, abych ji mohl zařadit na jedno z dalších jednání, kdy bychom byli nejen jako poslanci, ale také členové vlády schopni diskutovat na toto téma nepřiměřených platů a odměn na Ministerstvu obrany. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, děkuji. Byla jsem informována, že paní vicepremiérka je na cestě, takže za chvíli by tady měl být přítomen člen vlády. Jenom vás, pane poslanče, upozorňuji, že vaše interpelace nemůže být stažena. Může být přerušena.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já se, paní místopředsedkyně, domnívám, že je možné stáhnout z tohoto programu tento návrh, tak aby byl projednán. Bylo to běžné při předchozích písemných interpelacích, jak jsem o tom informován, takže tady se skutečně neshodneme. Pokud totiž budu dávat návrh na přerušení projednávání, pak by došlo k hlasování a nepochybně může dojít i k tomu, že ta interpelace přerušena nebude. Proto bych chtěl, aby v této věci byla tato interpelace stažena. Pokud mi v tom nevyhovíte, rozumím tomu, že můžeme mít rozdílný názor, a v tom případě bych dal námitku proti vašemu postupu. Samozřejmě se smířím s hlasováním této Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, vaše stanovisko chápu. Vycházela jsem z toho, co mi bylo sděleno legislativním odborem, a tedy to, že se ta interpelace začala projednávat, tudíž jaksi nemůže být stažena. Vycházela jsem tedy z tohoto stanoviska, ale samozřejmě můžete dát námitku proti mému postupu. To je zcela legitimní. Dáváte tedy námitku, takže já přivolám kolegy a o této námitce nechám hlasovat. (Předsedající gonguje a chvíli čeká na příchod dalších poslanců do sálu.)

 

Padla zde námitka proti postupu předsedající. Já o této námitce nechám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 59, z přihlášených 110 pro 42, proti 45. Tento návrh byl zamítnut.

 

Končím projednávání tohoto bodu, protože vidím, že pan poslanec už nechce dále vystupovat. Končím projednávání této interpelace.

Další interpelací je interpelace na místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Je to interpelace poslance Jeronýma Tejce ve věci výše platů, odměn a bonusů vysokých státních úředníků, sněmovní tisk 488.

Hlásí se pan poslanec Tejc. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, abychom si zkrátili čas v této věci, tak ještě před zahájením podám návrh na stažení tohoto bodu právě z důvodu nepřítomnosti pana vicepremiéra. V této souvislosti chápu to, co říkal ráno pan premiér, že tady máme na návštěvě prezidenta Ruské federace, takže tady ty důvody jsou samozřejmě jiné. V tomto případě si dovoluji požádat o stažení ještě před začátkem projednávání. Věřím, že mi bude v této věci vyhověno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, dám o tomto návrhu hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 60, z přihlášených 111 pro 79, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme přistoupit k interpelaci na ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Je to interpelace poslance Jeronýma Tejce týkající se výše platů, odměn a bonusů vysokých státních úředníků. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP