(10.00 hodin)
(pokračuje Rath)

A vy nevíte o tom, že tam je poměrně velmi oddělená ta část výkonu samosprávy, to znamená vlastního hejtmanství - hejtmana, náměstků hejtmana, radních, zastupitelstva - a ta část krajského úřadu, který je současně i výkonem vaší státní správy, vaší vlády? Čili my máme na svých úřadech část v podstatě vašich úředníků, kteří dokonce mnozí ze samosprávy dělají třeba jen zlomky svých pracovních úvazků a drtivou část svých pracovních úvazků pracují pro vaše Ministerstvo práce a sociálních věcí, školství, zdravotnictví! To pane premiére, vy nevíte? Vy to dobře víte, podle mě, protože vy nejste takový nevzdělanec, abyste tyto zásadní rozdíly ve fungování státu, státní správy a samospráv nevěděl. Vy to dobře víte, ale používáte samozřejmě nejrůznější kličky, abyste vysvětlil, že vlastně nejste tak špatný, když nechcete říct, kolik mají vaši nejbližší a kolik jim dáváte odměn. Prostě vy hledáte jenom výmluvy. Já tomu rozumím, je to pro vás nepříjemné téma, velmi nepříjemné, zvlášť když jste si z utahování opasků udělali, jak jsem říkal, politickou mantru.

A znova vám říkám: I kdybych já nakrásně dával někdy odměny lidem v mém okolí vyšší, než dáváte vy dnes, tak byste to mohl kritizovat, ale mělo by to vnitřní logiku, protože já s vaším šetřením na lidech nesouhlasím, já s vaší politikou, že se mají uskromňovat lékaři, vědci, sestry, učitelé, policisté, veřejná správa nesouhlasím, zásadně nesouhlasím! Myslím si, že je to politika, kterou vedete tuto zemi jen do chudoby! Do neprosperity a chudoby! A že snižujete životní úroveň většiny lidí, že útočíte na životní úroveň střední třídy! (Emotivně:) A s tím já zásadně nesouhlasím. Takže kdybych já někdy i v budoucnu nebo v minulosti dával odměny třeba i vyšší, než dáváte vy dnes, tak by to mělo vnitřní logiku, protože je to v souladu s mými názory, zatímco vy jste tady přesně v pozici toho, který po druhých chce úspory a uskromňování a po svých lidech chce naopak rozmařilý život, a sypete jim do jejich peněženek neúměrné finanční částky! To je ten rozdíl, to byste měl pochopit. A toto podezření byste tady měl buď jasně jako chlap vysvětlit, anebo jít pryč a neurážet, nenapadat jiné, nekličkovat, neschovávat se a nevymlouvat se!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Sklenák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, já budu velmi stručný. Nechci tuto debatu nějak natahovat, jen se chci zeptat, protože jsem vás velmi pozorně poslouchal, na určitý rozpor. Vy jste mluvil o tom, že vy jako premiér neznáte a ani nemůžete znát výši odměn, že ředitel Úřadu vlády určité údaje zveřejnil, ale v podobě anonymizované, a přitom jste řekl, že paní vrchní ředitelka Nagyová měla odměny šesté nejvyšší, přičemž... (Poznámka pana premiéra.) Aha. Pan premiér mi říká, že na Ministerstvu práce, takže v tom případě beru svou připomínku a dotaz zpět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Hlásí se prosím někdo další do rozpravy? Nikoho neregistruji, takže končím rozpravu. Ujišťuji se, nezazněl zde žádný návrh ze strany pana poslance. (Hlásí se posl. Rath.) Já jsem rozpravu ukončila, pane poslanče, tak jenom se ex post ptám. (Posl. Rath sděluje, že návrh podal již minule.) Návrh měl zaznít v rozpravě. (Premiér: Nezazněl! Já jsem si projížděl celý stenozáznam!) Obávám se, že jsem ho opravdu teď nezaregistrovala v této rozpravě. Rozpravu jsem ukončila. (Posl. Rath trvá na tom, že tento návrh podával minule.) Musela bych to nechat prověřit. Jestli dovolíte, udělejme to takto: Nechám prověřit, jestli v minulé rozpravě zazněl návrh, protože tento bod byl přerušen. Nechám to prověřit a v tuto chvíli přistoupíme k projednávání další interpelace. Poté bychom se když tak do této interpelace vrátili, resp. hlasovali bychom o usnesení, pokud to zde zaznělo.

Další interpelace je interpelace na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a je to interpelace poslance Vojtěcha Filipa ve věci privatizace podniku Mototechna v Českých Budějovicích a postup orgánů činných v trestním řízení, sněmovní tisk 458. Předávám slovo panu poslanci Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Pane premiére, paní a pánové, já budu velmi stručný, protože od doby podání interpelace, od odpovědi se odehrálo několik věcí, které je potřeba zmínit. Pokud jde o samotnou odpověď na interpelaci, kterou jsem podal ve věci privatizace Mototechny v Českých Budějovicích na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, s touto odpovědí jsem spokojen nebyl. Mezitím ovšem ti dotčení, kteří byli svým způsobem uvedeni nejen do omylu, ale do velkých finančních problémů z pohledu této akce, postupovali jiným způsobem. Věc se dostala na jednání jiných orgánů Poslanecké sněmovny a na základě usnesení kontrolního výboru Poslanecké sněmovny bylo postoupeno toto šetření nejvyššímu státnímu zástupci a nejvyšší státní zástupce odpověděl, že se věcí bude v rámci státního zastupitelství zabývat. Proto nemá smysl v tuto chvíli, abych trval na jiné odpovědi od ministra Jiřího Pospíšila, a důvěřuji v to, že příslib nejvyššího státního zástupce o prověrce této věci bude realizován. Pro návrh - netrvám na další odpovědi Jiřího Pospíšila na mou interpelaci vzhledem k tomu, že ji vyřizují jiné orgány, které věc řeší v pracovním pořádku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Nezazněl tedy žádný návrh a já projednávání této interpelace končím.

Další interpelace je interpelace na ministra vnitra Jana Kubiceho - interpelace Vojtěcha Filipa ve věci náležitého zajištění technické vybavenosti služeben kriminální policie ČR, sněmovní tisk 466. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, paní a pánové, zde je situace trochu jiná. Vzhledem k tomu, že jsem nebyl spokojen s odpovědí pana ministra vnitra na svou interpelaci, požádal jsem o její zařazení na projednání. Protože od této interpelace uplynula také stejně dlouhá doba, věc samozřejmě se začala řešit jiným způsobem, a to postupem, který se odehrál, promiňte mi, i trochu veřejně ve vztahu mezi policejním prezidentem a ministrem vnitra. A mně nezbývá nic jiného, než tuto interpelaci bez další odpovědi ukončit a počkat si, jak dopadne jednání o státním rozpočtu a o rozhodnutí v této věci, která se týká právě zajištění technických prostředků pro Policii ČR. Pokud ani po jednání, které, myslím si, po minulém týdnu spěje k nějakému lepšímu konci, nebude tato věc řešena, podám interpelaci novou. V tomto ohledu tedy sděluji Poslanecké sněmovně, že odpověď na starou interpelaci nemá smysl před ukončením jednání o státním rozpočtu dál řešit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. A protože zde také nepadl žádný návrh, končím projednávání této interpelace.

Můžeme přistoupit k další interpelaci. Je to interpelace na ministra obrany Alexandra Vondru. Interpeluje pan poslanec Jeroným Tejc ve věci výše platů, odměn a bonusů vysokých státních úředníků, sněmovní tisk 487. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, vážená kolegyně a kolegové, já jsem před časem - ten čas už se ukazuje jako dlouhý, zhruba 3. srpna - požádal o to, aby všichni ministři této vlády zveřejnili, byť anonymizovaně, to, jaké platy, ale také jaké odměny na jednotlivých ministerstev v rámci vedoucích vysokých pozic úředníků jsou v době, kdy vláda hovoří o šetření. Snažil jsem se získat informace od většiny, resp. od všech ministrů - od většiny se mi to povedlo, od menšiny nikoliv - za období od 1. 7. do 31. 12. 2010, tedy za druhé pololetí roku 2010 a první pololetí roku 2011. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP