(9.50 hodin)
(pokračuje Nečas)

Co se týče tabulky, kterou tady citoval pan poslanec Rath, a říkal, jak to, že je poskytují ministři, jak to, že je neposkytuje předseda vlády, já se to pokusím panu poslanci Rathovi ještě jednou a pomalu vysvětlit, aby to pochopil. Docela mě zaráží, že to musím vysvětlovat bývalému členovi vlády. Kdyby to byl člověk, který nezná chod vlády, tak bych to chápal více.

Ten dotaz byl kladen na ústřední orgány státní správy. V čele ústředního orgánu státní správy, pokud je to ministerstvo, stojí ministr. Proto logicky za tento ústřední orgán státní správy příslušné údaje poskytuje ministr vlády.

Ústředním orgánem státní správy je i Úřad vlády. V jeho čele však nestojí předseda vlády, ale vedoucí Úřadu vlády a vedoucí Úřadu vlády stejné údaje, jaké poskytují ministři - mimochodem, pane poslanče Rathe, když se přestanete bavit a budete se zajímat o interpelaci, kterou jste vznesl -, poskytl úplně stejně jako kterýkoli jiný ministr. Tedy jsou k dispozici, ano, anonymizované, tak jako od ostatních ministerstev, konkrétní údaje o výši platů na úrovni náměstků, vrchních ředitelů, ředitelů odborů, vedoucích oddělení a podobně. Úplně stejně jako od kterýchkoli jiných ústředních orgánů státní správy. Akorát je poskytl vedoucí Úřadu vlády jako hlava ze zákona tohoto ústředního orgánu státní správy, nikoli předseda vlády.

A jestliže tady je z tohoto místa neustále vyzpívávána tklivá litanie o tom, jak jsou na tom na ústředních orgánech státní správy z hlediska mzdových nákladů a že je naší povinností to zveřejňovat, tak musím konstatovat následující výroky, a byly tady zpochybňovány výroky mé a předsedy vlády.

Dovolil bych si zacitovat výrok: "Zařazení konkrétní osoby do platového stupně a platové třídy, z níž by byla odvoditelná výše platu, stejně tak jako výše případných odměn, je nutné považovat za osobní údaj." To ale neříká předseda vlády nebo vedoucí Úřadu vlády, to říká mluvčí jihomoravského hejtmanství a mluvčí předsedy Asociace hejtmanů pana Michala Haška. Dokonce, když nejsou zveřejněny údaje o vedoucích úřadech a vedoucích pracovnících krajských úřadů, tak je tady argumentace, že do jejich práce hejtman nemůže zasahovat. Tak jak to, že předseda vlády má a musí zasahovat podle pana poslance Ratha, a hejtman nemůže zasahovat? "Tím bych zneužil funkci," říká předseda Asociace hejtmanů pan Hašek.

Takže je to velmi pozoruhodný vývoj, a koneckonců myslí-li svá slova pan poslanec a hejtman - jak jsem několikrát použil tu specifickou politickou pozici jako pan hejnec - vážně, tak jistě my všichni najdeme někde na webových stránkách kompletní tabulku hejtmanství Středočeského kraje s konkrétními jmény úředníků a vedoucích úředníků, s výší jejich platů, s výší jejich odměn. Přece není možné mít dvojí metr. Mít jeden metr na vládní úředníky a druhý metr na úředníky hejtmanství. Takže se určitě dovíme konkrétní, přesné personální údaje např. jeho podřízených organizací, jako je takzvaná obslužná organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje. Určitě se dozvíme podrobné údaje o tom, kolik tam za např. pracovní úvazky ve výši 0,1 až 0,4 úvazku berou jednotliví lidé. Takže je-li tady voláno po transparentnosti, očekával bych, že naši hejtmani půjdou v čele tohoto procesu a všechny tyto údaje zveřejní.

Koneckonců ani ministr Rath - ani ministr Rath - žádné takové údaje nezveřejňoval. Ty byly zveřejněny, pronikly ven, ano, o neuvěřitelných jednorázových odměnách pro jeho spolupracovníky na Ministerstvu zdravotnictví, z nichž některé se pohybovaly jako jednorázové odměny, ne jako celkové kumulativní odměny za dobu jeho působení, v částkách okolo půl milionu korun. A nevzpomínám si, že by na toto téma pan Rath uspořádal tiskovou konferenci. To bylo zveřejněno prostě proto, že pan Rath tímto zatnul sekeru do rozpočtu Ministerstva zdravotnictví a překročil limit mzdových výdajů.

Takže v mnoha ohledech je pan poslanec Rath a pan hejtman Rath v situaci, kdy tady káže vodu, a jak jsem již několikrát řekl, nepije víno - to je hodně koncentrovaná kořalka. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další přihlášení pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Zase typický příklad toho, že když si dovolíte se na něco zeptat premiéra, tak okamžitě útok.

Takže pane premiére, pokud bych chtěl být stejně vtipný a stejně hulvátský jako vy a označovat někoho za hejnece, tak bych se stejnou vtipností jako vy označil vás za premposa. Prempos, a je to skutečně velmi vtipné, jako hejnec. Já myslím, že tohle hulvátství a tyhle osobní útoky nemáte ani vy ani já zapotřebí.

Pokud se tady ohrazujete, že jsem vás snad napadal, a říkáte, vykřikoval a něco takového, tak prosím, abyste citoval přesně z toho stenozáznamu a řekl, kde jsem vás urazil, zatímco vy jste mě tady dnes několikrát sprostě a hulvátsky napadl. Od premiéra této země je to skutečně nevídané a skutečně navazujete tím na dobrou tradici pana premiéra Topolánka. Řadíte se v jeho bok a stáváte se jeho snaživým učedníkem. Bohužel nemáte jeho lehkost. Jeho napadání alespoň občas bylo vtipné, vaše bohužel většinou upocené.

Takže pane premiére, nemá cenu, abyste tady napadal ostatní a říkal, co dělal ten či onen v té či oné pozici, a já abych tady vysvětloval to, že odměny před mnoha lety na Ministerstvu zdravotnictví nedosahovaly ani zlomku výší těch, které pak dával váš ministr Julínek a další ministři z vaší vlády, a ukazoval vám to. Abych vám dokazoval, že vůbec není pravda, že se překročily tehdy nějaké mzdové limity, a že vůbec se mě tehdy na to nikdo nezeptal, protože kdyby se mě na to zeptal, tak bych nějak určitě odpověděl.

Taktéž tady není přece - když se vás zeptám, kolik berou vaši nejbližší, ve vašem nejbližším okolí, kolik jim dáváte odměn, když jsou spekulace o tom, že jde o statisíce, miliony, a vy jste premiér vlády, která ostatním tvrdí, že se má šetřit, že se mají uskromňovat, tak vy jste ten, který káže vodu a pije bůhví co. Prostě vy jste ten člověk, který má tady říci: "Nemáte pravdu, toto jsou ta čísla, já nikoho neprotežuji, nedávám nikomu mimořádné takovéhle odměny." A vy říkáte: "Nevím, neznám, nemohu." A jen napadáte ostatní - kraje.

Pane premiére, vy nevíte, jaký je rozdíl v řízení Úřadu vlády a ministerstev a krajů? Tak byste si tuto díru ve svých znalostech měl doplnit. Protože kdo jmenuje šéfa Úřadu vlády? No premiér, nebo vláda, na váš návrh. Ale pozor! Ředitele krajského úřadu, tak toho musí potvrdit ministr vnitra. Čili v tuto chvíli člen vaší vlády. Za ředitele krajského úřadu plnou zodpovědnost nebo spoluodpovědnost nese vaše vláda. Takže nesnažte se tady lidem namluvit, že kraje jsou samostatné, zcela samostatné entity, když všechny ředitele krajského úřadu můžete být uvést do funkce jenom poté, co s tím souhlasí váš ministr vnitra. To jste nevěděl?***




Přihlásit/registrovat se do ISP