(9.40 hodin)
(pokračuje Nečas)

Co se týče poukazování na mé působení jako ministra práce a sociálních věcí a odměn, které jste tady nadhazoval, a pak na základě anonymu jste konstruoval nactiutrhačský útok, který jste tady prováděl již na minulých interpelacích v době mé nepřítomnosti, já mohu opět pouze suše konstatovat, že tehdejší ředitelka odboru paní Jana Nagyová měla až šesté největší odměny na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Nebyla to vedoucí sekretariátu, byla to ředitelka odboru, odboru, pod který spadala kompletně celá vládní a parlamentní agenda, celá politická agenda ministra práce a sociálních věcí, ale také kompletní oblast styku s veřejností, což u resortního ministerstva, které provádělo klíčové sociální reformy, které musely být komunikovány s veřejností, byla pozice poměrně významná.

Je samozřejmě pro poměrně sexisticky orientovanou českou politiku a sexisticky orientovaná česká média naprosto charakteristické, že situace pěti lidí, kteří dostali celkově vyšší objem odměn než paní ředitelka Nagyová, nikoho nezajímá prostě proto, že to byli muži. Ve chvíli, kdy se jedná o ženu, se z toho dělá samozřejmě poměrně zvláštní záležitost.

Já jsem přesvědčen a z toho pohledu to považuji za velmi laciné - koneckonců i terminologie, která je velmi ostentativní, pana poslance Ratha, opět svědčí o velmi silně založeném sexismu, protože žena přece nemůže být nic jiného než asistentka, maximálně vedoucí sekretariátu. Kde by mohla být ředitelka odboru nebo vrchní ředitelka sekce, náměstkyně, nebo dokonce šéfka ústředního orgánu státní správy? To si snad ani pan poslanec Rath nepřipouští. Takže já si myslím, že je to spíše sonda do jeho duše, do duše nízkého a zbabělého člověka, než výpověď o předsedovi vlády. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Mám zde nejprve dvě faktické. A byl to nejprve pan poslanec Miroslav Opálka, poté pan poslanec Pavel Kováčik. Takže první dávám slovo panu Opálkovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych obrátil tento problém ještě jiným směrem. My jsme tady v roce 2002 řešili problém odměňování státních úředníků. Platy ústavních činitelů byly vázány na platy nejvyšších státních úředníků. K rozvolnění došlo a dneska tyto platy utekly úplně někde jinde. Na druhé straně jsme nedávno schvalovali zákon, kterým se omezovaly mzdové prostředky pro státní úřady, a zároveň jsme schvalovali, a já jsem na to upozorňoval, možnost vrchnostensky navýšit nejvyšším státním úředníkům odměny, de facto se s tím teď potýkáme, když média přinášejí různé informace. Nevím, jestli je to správné. Já to pokládám za nemravné, jestli rozdíly mezi státní správou a ústavními činiteli dosahují tak obrovských rozdílů, a to je podle mě základ celého tohoto problému.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. K další faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní a pánové, pan premiér Nečas tady mluvil o kategorizaci reakcí na vtipy pana kolegy Ratha. Já se v tuto chvíli musím zastat osoby a integrity našeho kolegy z poslaneckého klubu KSČM Jiřího Dolejše. Po konzultaci s panem předsedou Stanjurou jsem zjistil, že jeho se ta kategorizace skutečně netýká. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Ještě než dám slovo přihlášenému panu poslanci Rathovi, ráda bych oznámila, že náhradní kartu č. 9 má pan poslanec Nekl a pan poslanec Tomáš Úlehla se omlouvá z dnešního jednání Poslanecké sněmovny z důvodu služební zahraniční cesty.

A nyní už má slovo pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, takhle to u nás chodí. Když se dovolíte zeptat premiéra na to, kolik dává odměn svým nejbližším, když máte určité informace o tom, že jsou to odměny nestandardní statisícové, a zeptáte se ho na to, on na to neodpoví, tak se dočkáte okamžitě toho, že vás označí za sexistu, protože jste se dovolil zeptat na ženu, protože to je nemravné se přece zeptat na to, kolik bere vysoká státní úřednice. Pak vás nakonec označí za zbabělce, protože takhle útočíte a dovolujete si útočit na premiéra, protože on chudák přece neví, kolik lidé v jeho okolí dostávají.

Pane premiére, kdybych byl stejný jako vaši ministři, tak vás za tahle slova poženu k mandátovému a imunitnímu výboru. Já vás k tomu nepoženu, protože to považuji za zbytečné, ale zachoval jste se jako hulvát a sprosťák a měl byste se za ta slova omluvit.

Protože já po vás nechtěl nic jiného než jasnou, stručnou a suchou odpověď, kolik dostávají odměny vaši nejbližší spolupracovníci. Vy můžete tisíckrát tvrdit, že nemůžete, neznáte, nevíte. Můžete mi tedy říci, jak to, že na podobné interpelace ministři vaší vlády odpověděli? Tady jsou tabulky s nejrůznějšími platy, odměnami vysokých státních úředníků na jiných ministerstvech. To tedy v této zemi platí jiné zákony pro Úřad vlády a jiné zákony třeba pro Ministerstvo financí? Já vám tady můžu ocitovat, jak různí vrchní ředitelé mají plat 460 tisíc, odměny 110 tisíc, další vrchní ředitel 596 tisíc, za šest měsíců 366 tisíc odměn. Prostě se ukazuje, že skutečně tato vláda si tady pěstuje vrstvu zcela extrémně privilegovaných osob. A já znovu říkám, já patřím mezi skupinu těch, kteří říkají, že za kvalitní a dobrou práci lidé mají dostat dobré peníze, že veřejný sektor nemá být popelkou soukromého sektoru. Samozřejmě veřejný sektor soukromému nemůže konkurovat úplně, ale v podstatě v určité fázi by měl být aspoň trochu konkurenceschopný, aby všichni schopní lidé neutekli z veřejného sektoru jen do soukromého. To jsou mé dlouhodobě konzistentní názory. Nicméně v době, kdy vy jste si udělali politiku šetření na všem a na všech, kdy lidem tlučete do hlavy, že se prostě musí smířit s tím, že se budou mít hůř, budou vydělávat míň a všechno bude dražší, tak abyste potichoučku prostě určité skupině privilegovaných přisypávali měsíčně statisíce, v souhrnech možná miliony jednotlivcům, tak to je prostě špatně. Protože to nedělaly ani vaše předchozí vlády. Právě když srovnáte nárůsty v jednotlivých kategoriích, na jednotlivých pozicích, tak tam najdete nárůsty nějakých klidně 100, 160 % oproti vašich předchůdcům ve vládách, které třeba tvrdily, že je také potřeba šetřit, ale neudělaly si z toho takovou mantru jako vy.

Čili pane premiére, znovu. Zachovejte se jako premiér této země, jako chlap. Stejně jako vaši ministři řekněte čísla platů a odměn na jednotlivých pozicích, které na úřadu máte, řekněte, jak se změnily, kde jste přidali, kde jste ubrali, a přestaňte se směšně schovávat za slova jako sexismus či urážky ostatních lidí, kteří se vás věcně ptají na konkrétní věci. A skutečně najděte tu odvahu. Najděte tu odvahu a místo toho, abyste urážel a napadal ostatní a choval se jako sprosťák a hulvát, tak sem přineste suše ta čísla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Reagovat bude pan premiér. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Nakolik tato debata byla věcná - když teď po tom tak volá pan poslanec Rath -, se může přesvědčit každý, kdo si přečte stenozáznam této debaty, která proběhla v posledních říjnových dnech za mé nepřítomnosti a kdy z tohoto místa tady vřískal pan poslanec Rath a pronášel neuvěřitelné osobní útoky a denunciace. Takže teď, když z jeho úst zní apel na věcnost, tak to považuji za pozitivní posun a jsem tomu rád a chci to ocenit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP