(18.00 hodin)
(pokračuje Váňa)

Jednak nesouhlasíme, a to už zde bylo řečeno hodněkrát, se samotným způsobem projednávání, který je značně nedemokratický. Jednak s touto novelou nesouhlasíme proto, jelikož se jedná o úsporná opatření, která jdou napříč celým spektrem zákonů. Je to poměrně široká norma, ale pro nás, pro sociální demokraty, je důležitý ten fakt věci, že my za touto novelou nevidíme spleť kliček, paragrafů, ale vidíme za tím lidi, konkrétní lidi, konkrétní osudy lidí, konkrétní rodiny a tuto normu pro konkrétní životy našich občanů vidíme jako vysoce nebezpečnou, škodlivou, jako normu, která zásadním způsobem ohrozí jejich životy.

Tato úsporná opatření v oblasti Ministerstva práce a sociálních věcí, která zní tak velmi vábně sluchu, se významně negativně promítnou do životních osudů. Tato úsporná opatření budou jakousi kyselinou, která rozleptá životní osudy našich rodin. Tato úsporná opatření budou zákeřně zasahovat ty, kteří nejvíce potřebují pomoc, budou zákeřně zasahovat ty, kteří se ocitají na kraji životních krizí či ve složitých životních situacích. A proto tvrdím, že se jedná o originální slepenec, o originální paskvil, který v rámci jedné novely zákona novelizuje mnoho zákonů, které spolu vůbec nesouvisejí.

Tato úsporná opatření mají šetřit na lidech, kolegyně a kolegové, zejména na těch, kteří jsou v nouzi, a to částkou 20 miliard Kč. Ano, slyšíte dobře. Dvacet miliard korun tato novela je připravena šetřit na těch, kteří jsou na prahu těžkých, komplikovaných životních situací. Vládní válcovací mašina chce šetřit na těch, kdo jsou v nouzi, v tíživé životní situaci ztratili zaměstnání, onemocněli či procházejí těžkými životními osudy. Všem těm ODS, TOP 09, Věci veřejné jsou připraveny vzít 20 miliard Kč. Berou a vezmou, protože se tak rozhodly, 20 miliard korun lidem, kterým tyto peníze patří. Ano, říkám patří. Říkám to proto, že žijeme v civilizovaném světě, protože žijeme ve světě demokratických principů a pravidel, protože žijeme ve světě, kde alespoň pro sociální demokracii platí principy solidarity.

Každý zdravý a každý zaměstnaný si v plné své síle platí nemocenské a sociální dávky. Takže dávky nejsou milodary. Podle nás, sociálních demokratů, je zcela nepřípustné krácení dávek, na které lidé mají plné právo. Sociální demokraté na rozdíl od vládní hlasovací mašiny uznávají, ctí a respektují principy solidarity, solidarity zdravých s nemocnými, solidaritu mladých se starými, bohatých s chudými, solidaritu s těmi, kterým potřebujeme pomoci, protože vidíme, že jsou v těžkých, komplikovaných životních situacích. A proto sociální demokracie zásadně odmítá šetřit na nemocných a krátit jim nemocenskou. Proto zásadně odmítáme, aby docházelo ke krácení dávek státní sociální podpory, aby byly kráceny sociální služby. Proto zásadně vidíme jako hloupé a pošetilé likvidovat principy aktivní politiky zaměstnanosti. Je to krok zpět. Proto zásadně odmítáme krátit příspěvek na péči a není třeba nás poučovat, že se nejedná o děti, ale o dospělé. To my víme. Proto zásadně odmítáme šetření, které se mstí na nemocných, bezmocných a na chudácích. Je to podlé a sprosté.

Celá reforma, Drábkova reforma, která zavádí do právního řádu institut nucených prací, obnovuje robotu 21. století. Co jiného je podmínění výplaty podpory v nezaměstnanosti účastí příjemce na veřejné službě v rozsahu 20 hodin týdně? Je to protiústavní, je to v rozporu s Listinou základních práv a svobod. V článku 9 se praví: nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám. Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nejen že neplní sliby dané lidem, nejen že neochrání lidi před nezaměstnaností, před krizí, ale zavádí novodobé otroctví. Je to otroctví ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Cílem této vládní válcovací mašiny je totální osekání celého sociálního systému.

Vláda ustoupila od zásad a principů aktivní politiky zaměstnanosti. Je to chyba. Vláda hraje vabank. Hraje hazard. Zahrává si s ohněm. Vláda se snaží umlčet opozici, zacpat nám zde v Parlamentu ústa, ale oheň vášní poškozených lidí touto vládní politikou neuhasíte! Neuhasíte! (Potlesk.) Upozorňuji vás, že na loď poškozených se postupně dostávají další a další občané, kteří se vydávají na nechtěnou plavbu vašich brutálních vládních experimentů a pošetilých škrtů. Nedobrovolně lapíte do svých nebezpečných sítí mladé lidi, studenty, mladá manželství, absolventy vysokých a středních škol, a teď bych mohl jmenovat všechny profese. Je dobře, že se tomu smějete, protože už dlouho se smát nebudete. (Potlesk.) Tito všichni lidé vám to jednou spočítají, tito všichni lidé jsou všichni postiženi vaší vládní politikou.

Vážené kolegyně a kolegové, privatizace sociálních služeb začíná u soukromých zprostředkovatelských agentur. To, co úspěšně dříve vykonávaly orgány státní správy, úřady práce, nyní necháváte vydělat jako lukrativní kšeft soukromým firmám. Vtip je v tom, že tyto soukromé zprostředkovatelské agentury tuto celou agendu budou vykonávat dráže, za více peněz. Takže já se ptám, kde jsou proklamovaná hesla o úsporách, o efektivitě, o racionalitě? Tato vláda je paradox, že v každém vidí podvodníka, každého podezírá, a přitom sama je to ona, která pošlapává lidské principy důstojnosti, pošlapává Listinu základních práv a svobod, zavádí robotu 21. století.

Dámy a pánové, rozdíl mezi...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, čas vám uplynul.

 

Poslanec Miroslav Váňa: ... levicí a pravicí je, že my v lidech spatřujeme lidskou bytost, kdežto vy lidi berete jako věc či jako stroj. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP