(13.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to byl návrh, aby se o státním rozpočtu hlasovalo v pátek ráno. Byl by to první bod pátečního jednání, tak jsem tomu porozuměl.

Pak tady mám ještě další přihlášku pana poslance Ladislava Skopala, pana poslance Tomáše Vrbíka a ještě se hlásí paní poslankyně Horníková. Teď prosím pana poslance Skopala.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych navrhl vyřazení z této schůze bodu č. 10, což je tisk 375, dále bodu č. 84 - tisk 626, bodu č. 102 - tisk 723 a bodu č. 118 - tisk 771.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: 10, 84, 102 a 118. Doufám, že to mám správně.

Nyní prosím pana poslance Tomáše Vrbíka, pak paní poslankyni Horníkovou a ještě se přihlásil pan poslanec Pospíšil. A ještě vidím pana poslance Holáně, který se hlásí.

 

Poslanec Tomáš Vrbík: Dobrý den. Já mám návrh zařadit bod č. 34, návrh poslanců Vrbíka, Kühnla a Vokáče na vydání zákona o příspěvku na nájemné, na konec bloku prvních čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod 34 na konec bloku prvních čtení? (Ano.) Takže bod 34 na konec bloku prvních čtení. To je čtvrtek, tuším.

Pak prosím paní poslankyni Horníkovou a pak ještě to bude pan poslanec Pospíšil a Holáň. Nyní prosím paní poslankyni Horníkovou.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dovolte mi přednést návrh na vyřazení bodu 53, sněmovní tisk 759. Jedná se o návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Tento návrh přednáším po dohodě s hejtmanem Královéhradeckého kraje Ing. Bradíkem. Bod 53, sněmovní tisk 759.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji. Prosím pana poslance Pospíšila.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedo, dovolím si přednést návrh na vyřazení dvou bodů z programu schůze, a to nejprve sněmovního tisku 566, což je novela obchodního zákona a občanského soudního řádu - č. 17, a dále pak sněmovního tisku 374, jedná se o novelu občanského soudního řádu - č. 11. Důvodem tohoto návrhu na vyřazení je ta skutečnost, že oba sněmovní tisky dosud nebyly doprojednány ústavněprávním výborem. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: 11 a 17, ty dva.

Prosím pana poslance Holáně.

 

Poslanec Vilém Holáň: Pane předsedo, navrhuji vyřadit z programu této schůze dva body: bod 60 a bod 111. Bod 60, to je smlouva o režimu na hranicích České a Slovenské republiky. Tento bod nebyl ještě doprojednán ve výboru zahraničním. Dále bod 111, to je žádost o prodloužení působení Armády České republiky v Iráku. Tento bod rovněž ještě nebyl projednán v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, 60 a 111. Slyším správně - 111.

Takže teď prosím paní poslankyni Hanu Šedivou.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, navrhla bych vyřadit z jednání této schůze bod č. 9, sněmovní tisk 172, návrh na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústava, a bod č. 18, sněmovní tisk 625, návrh poslance Pavla Severy na změnu trestního zákona, z důvodu, že tyto body byly při projednávání v ústavněprávním výboru přerušeny.

Dále navrhuji, aby bod č. 115, sněmovní tisk 734, bezúplatné převody Fondu dětí a mládeže, byl pevně zařazen jako první bod v pátek po polední přestávce. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, mám to. Jen abych nezapomněl - pan poslanec Tlustý má náhradní kartu č. 3.

Už nikoho nevidím, ani tu snad nemám žádné přihlášky, takže se jen ptám pro jistotu, jestli není někdo, kdo se hlásil do rozpravy k návrhu pořadu schůze a nedostal příležitost vystoupit. Pokud všechny návrhy byly předneseny, dovolím si zazvonit na poslance, kteří jsou ve foyer. Měli bychom o návrzích začít hlasovat.

Vážení kolegové, doufám, že se dostavili všichni, kdo měli zájem hlasovat o pořadu schůze. Vážení kolegové, nejdříve bych nechal hlasovat o těch návrzích, které jsem přednesl sám jako výsledky porady grémia, pak by samozřejmě byly hlasovány všechny návrhy, které tady zazněly.

Hlásí se ještě pan ministr Ambrozek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, chtěl bych se jen vyjádřit k jednomu návrhu na změnu pořadu schůze. (Velký hluk v sále. Předseda zvoní.)

Nemohu souhlasit s návrhem na přeřazení bodu 6 na konec druhých čtení, protože se jedná o novelu zákona o elektroodpadu, která je implementací evropské směrnice, kterou je Česká republika povinována, a mohlo by to vést k dalšímu odložení na další schůzi. Připomínky, které uplatnilo Ministerstvo financí, tak na nich ministr financí netrvá, nejsou předmětem této novely, a proto bych si dovolil Sněmovnu požádat, aby nepodpořila návrh na přeřazení bodu 6. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo to navrhl? Paní poslankyně Iva Šedivá. Děkuji za připomínku.

Myslím, že nic nebrání tomu, abychom začali hlasovat. Vidím, že už dobíhají i poslední poslanci, kteří mají zájem se účastnit hlasování. Jenom vám zopakuji, že nechám nejdříve hlasovat o návrzích, které jsem přednesl sám. Byl to návrh zařadit projednávání prvního čtení státního rozpočtu na středu 13. 10. od 14.30 hodin. Pak jsem ještě přednesl návrh, abychom zařadili na pátek jako první bod sněmovní tisk 576 a jako druhý bod sněmovní tisk 641. To jsou třetí čtení. Jedná se o to, aby zákony o pozemních komunikacích, energetický, byly předřazeny ve třetích čteních jako první. Je tam veliké množství pozměňovacích návrhů. To jsou dvě věci, o kterých jsme mluvili na grémiu a o kterých budeme hlasovat nejdřív.

 

První je hlasování o tom, že první čtení státního rozpočtu budeme projednávat ve středu ve 14.30.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zařazení projednávání státního rozpočtu, zvedne ruku a stiskne tlačítko A. Kdo je proti tomuto zařazení?

Hlasování má pořadové číslo 2. Přítomno 190, pro hlasovalo 144, proti 20. Tento návrh byl přijat, takže budeme státní rozpočet projednávat ve středu ve 14.30 hodin.

 

Dalším bodem z grémia je zařadit na pátek jako první bod sněmovní tisk 576, to jsou pozemní komunikace, jako druhý bod sněmovní tisk 641, energetický zákon.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP