(16.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji obecnou rozpravu a zeptám se, zda se někdo chce přihlásit z místa. Vidím pana místopředsedu sněmovny Ivana Langera. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně a kolegové, včera jsem z tohoto místa interpeloval ministerského předsedu, a to ve věci počtu náměstků jednotlivých ministrů a celé vlády. Nevím, jestli jste zaregistrovali tento zajímavý počet a jeho nárůst v průběhu let, ke kterému došlo. Pro vaši informaci - v tuto chvíli celkový počet náměstků ministrů této vlády, která zatím ještě existuje, dosahuje prakticky sedmdesáti. Je to 70 osob, které vytvářejí nebo mají vytvářet zázemí pro jednotlivé ministry, a v tu chvíli si samozřejmě logicky můžeme položit otázku, co dělají samotní ministři, když na jednotlivých ministerstvech mají pět, šest, a dokonce až sedm svých náměstků. Ale to je otázka jiná. V každém případě za dobu zhruba necelých pět let se počet náměstků ministrů výrazně znásobil, řekl bych téměř zdvojnásobil.

V tuto chvíli vláda, poté co naši zemi zasáhly ničivé povodně, hledá způsoby, jak se vyrovnat s odstraňováním následků škod. Můžeme vést dlouhé polemiky o tom, kde je nejlépe brát, co je nejlépe udělat. V každém případě si myslím, že je špatné, když vláda chce následky povodní řešit tím, že sahá do kapes a peněženek občanů této země bez rozdílu v jejich příjmech, protože milionářská daň, tak jak zde byla diskutována, je jen pouhým zlomečkem celkového plánovaného výnosu z daní, které vláda plánovala, ale podstatná a drtivá část měla přijít z peněženek i nízkopříjmových skupin obyvatel.

V každém případě jsem přesvědčen o tom, že když vláda chce řešit následky povodní, a je to správné, že se k tomuto problému snaží postavit čelem, měla by sama jít příkladem, měla by se sama zamyslet nad tím, zda může někde ušetřit v nákladech, které má, ve zbytečných nákladech, a s tím souvisí také můj návrh doprovodného usnesení, který předkládám v podrobné rozpravě a který souvisí právě s oním enormním počtem náměstků ministrů, které tato vláda má.

Doprovodné usnesení zní: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby omezila počet náměstků ministrů a získanou úsporou svých nákladů přispěla k odstraňovaní následků povodňových škod.

Pro ilustraci, já osobně odhaduji celkové náklady spojené s počtem náměstků, jejich platy, vedením kanceláří, provozem kanceláří, aut, řidičů apod., na částku přinejmenším 200 mil. Kč. Je logické, že ministr se nemůže obejít bez pomoci a bez svých spolupracovníků. Nicméně jsem přesvědčen, že v případě, kdy by vláda zmenšila počet náměstků přinejmenším na polovinu, je možné dosáhnout úspory 100 mil. Kč, a to je myslím částka nikoliv nevýznamná při hledání zdrojů, jak získat peníze na odstraňování následků škod. Tolik odůvodnění mého návrhu doprovodného usnesení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Táži se, zda chce ještě někdo vystoupit v obecné rozpravě k tomuto návrhu zákona. Nevidím žádnou přihlášku. Končím tedy obecnou rozpravu.

Otevírám rozpravu podrobnou. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Chtěla jsem vyzvat pana místopředsedu, aby zopakoval svůj návrh, který přednesl v obecné rozpravě. (Hlasy: Není třeba, my si to pamatujeme.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já přece jenom, i když někteří kolegové mě ujišťují, že mají dobrou paměť - pamatujte si všechno, co se odehrálo v této sněmovně dnes, zapamatujte si to dlouho - přednesu ještě jednou formálně návrh doprovodného usnesení k tomuto návrhu zákona: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu České republiky, aby omezila počet náměstků ministrů a získanou úsporou provozních nákladů přispěla k odstraňování následků povodňových škod.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi. Hlásí se někdo další v tuto chvíli? Vidím pana ministra Cyrila Svobodu. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já tady chci promluvit za náměstky ministrů. To je totiž populistické říci "sundat počet náměstků na polovinu". Za prvé chci říci, že tato vláda zmrazuje platy ústavních činitelů na celé čtyři roky! To je výrazná úspora. Je populistické říci, že se má takto paušálně snižovat počet náměstků. Každý ministr si počíná racionálně. Jsou ministerstva různého rozsahu, různé velikosti. Je potřeba, aby se efektivně řídila. Navíc jedna věc je počet náměstků, druhá věc je počet zaměstnanců jednotlivých úřadů, struktura těchto úřadů, jejich efektivita. To bychom se mohli bavit i o Poslanecké sněmovně, o Senátu a o kdejakém úřadu v České republice. V tomto případě se já stavím za náměstky ministrů, protože odvádějí - aspoň na mém ministerstvu určitě - kvalitní práci. (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Táži se, zda ještě někdo chce v tuto chvíli vystoupit. Není tomu tak, proto končím podrobnou rozpravu.

Zeptám se pana ministra a paní zpravodajky, zda chtějí mít závěrečné slovo. Pan ministr kývá, že nikoliv, paní zpravodajka také ne. Přerušuji tedy projednávání i tohoto bodu a konstatuji, vážené kolegyně a kolegové, že jsme projednali podle stanovené procedury pořadové body č. 6 až 9 schváleného pořadu schůze. Vyhlašuji nyní avizovanou přestávku na přípravu třetího čtení těchto bodů v délce 10 minut. Sejdeme se v 16.15 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP