(Jednání pokračovalo v 15.51 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, je 15 hodin 51 minut, uplynula lhůta pro přestávku na jednání poslaneckého klubu KSČM a vracíme se tedy k projednávání tisku č. 44.

Vracíme se do bodu, ve kterém jsem vám navrhla následující postup. Vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí tohoto tisku, navrhuji vám, abychom nyní o tomto návrhu hlasovali. Pakliže nebude přijat, bude zahájena podrobná rozprava a budeme pokračovat dál, tak jak jsme se rozhodli na začátku projednávání bodů 6 až 9.

Táži se vás nyní, zda má někdo námitku k tomuto mému návrhu dalšího postupu. Nevidím námitku, ale vidím návrh na odhlášení vás všech, což v tuto chvíli činím. Prosím, abyste se opět zaregistrovali identifikačními kartami.

 

Přistoupíme tedy k hlasování číslo 53, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro zamítnutí předloženého tisku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 188 poslanců pro bylo 62, proti 108. Návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku, a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, můj návrh bude z procesního hlediska poněkud neobvyklý, protože má zajistit situaci, kdy by náhodou nebyl schválen zákon tisk č. 43. V tom případě, tedy pouze v tom případě, že by tento tisk nebyl schválen, navrhuji do zákona tisk č. 44 vložit část čtvrtou s názvem Opatření v důchodovém pojištění článek 4: Výši přepočítaného koeficientu pro úpravu všeobecného vyměřovacího základu na rok 2001 pro účely důchodového pojištění stanoví vláda nařízením do 30. listopadu 2002. Ustanovení § 17 odst. 4 věty druhé zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, se po stanovení koeficientu uvedeného ve větě první tohoto článku nepoužije.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Neměla jsem jinou přihlášku do podrobné rozpravy. Táži se nyní, zda se chce někdo ještě přihlásit. Přihlásit z místa. Nevidím nikoho, proto podrobnou rozpravu k tomuto bodu končím a zároveň tento bod přerušuji.

Vracíme se k

 

přerušenému bodu pořadové číslo 8, sněmovní tisk 45

 

a otevírám k tomuto tisku obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám jednu písemnou přihlášku, a to od paní poslankyně Aleny Páralové. Prosím, aby se paní poslankyně ujala slova.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, v současné době se platy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu stanovují podle dvanácti platových tříd. Dle platného znění zákona má od 1. ledna 2003 nabýt účinnost úprava, podle níž se počet platových tříd rozšíří z 12 na 16. Navrhovaná změna zákona pouze odsouvá rozšíření počtu pracovních tříd o jeden rok. Nejedná se tedy o věcnou změnu zákona.

V důvodové zprávě se uvádí, že rozšíření počtu platových tříd by se týkalo asi 523 000 zaměstnanců a vyžádalo by si 14,5 mld. Kč. Při projednávání vládní novely zákona o platu před dvěma lety byla v důvodové zprávě uváděna částka potřebná na rozšíření platových tříd ve výši 9,5 mld. Kč. Když jsem tehdy tuto částku zpochybňovala, označil tehdejší ministr práce a sociálních věcí pan Špidla mé znalosti za povrchní a mé informace za nevěrohodné. A hle - po dvou letech je z 9,5 mld. 14,5 mld. Je až neuvěřitelné, jak vláda hází miliardami, jak bezstarostně a nezodpovědně roztáčí ruletu státního rozpočtu do stále vyšších a vyšších otáček.

Před dvěma lety ODS navrhovala, aby k rozšíření počtu platových tříd nedošlo již od ledna 2003, a snažila se tento termín posunout. Jako důvod jsme uváděli schodek státního rozpočtu a také to, že tato úprava bude danajským darem vládě vzniklé z parlamentních voleb v roce 2002. To se také potvrdilo. Jsem si jista, že i kdyby nepřišly povodně, měla by vláda s rozšířením pracovních tříd při sestavování rozpočtu veliký problém. 523 000 zaměstnanců plus příslušníci jejich rodin - to je opravdu široká základna, teď oprávněně čekající na zvýšení svých platů. Nedočká se. Povodně totiž umožňují vládě brát své nereálné megalomanské předvolební sliby zpět.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Páralové, která byla jedinou písemně přihlášenou do obecné rozpravy. Táži se vás, zda ještě někdo jiný chce v této rozpravě vystoupit. Nevidím nikoho, končím proto obecnou rozpravu.

Do podrobné rozpravy žádnou písemnou přihlášku nemám, táži se, zda se chce někdo přihlásit v tuto chvíli. Nevidím nikoho, končím i podrobnou rozpravu.

Zeptám se pana ministra, zda chce mít závěrečné slovo v tuto chvíli. (Ne.) Paní zpravodajku nevidím - ale kýve na mne také, že nikoliv. Proto opět přerušujeme tento bod.

A dostáváme se k

 

pořadovému bodu 9, ke sněmovnímu tisku 46,

 

k němuž nemám žádnou přihlášku do obecné rozpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP