(14.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Chci říci, že konečný výsledek není ani zmrazení, ani pouze inflační nárůst, ale je to nárůst srovnatelný s předpokládaným nárůstem mezd v podnikatelské sféře, čili na úrovni 7 %, což je asi 7 miliard korun. Navíc tento krok určitým způsobem umožňuje reálněji zavést 16 tříd v roce 2004.

V té souvislosti bylo projeveno ze strany odborů určité stanovisko ve smyslu přehodnocení zákona o státní službě v oblasti odměňování tak, aby bylo odměňování vlastně v celé této sféře podle jednoho zákona. Touto problematikou se budeme v rámci jednání zabývat a připravujeme tuto případnou změnu.

Ještě bych rád uvedl, aby bylo jasné, že vláda se zavedením 16třídního systému počítala, že právě na posledním jednání vlády před povodněmi bylo schváleno vládní nařízení o kvalifikačním katalogu pro zavedení 16třídního systému tak, aby mohl vlastně celý tento proces do konce roku proběhnout a být zaveden. Za několik dnů nato přišly povodně a situace se výrazně změnila.

Chci také z tohoto místa poděkovat za velmi věcné jednání ze strany odborových organizací, které se zúčastnily. Věřím, že za lepších podmínek bude možné zavést 16třídní systém k 1. 1. 2004.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Vládní návrh zákona byl přikázán výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Alena Páralová a seznámila nás se stanoviskem výboru. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví z mimořádné schůze dne 6. září. Usnesení bylo přijato pod číslem 6. Jedná se o usnesení k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 43/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 45.

Po odůvodnění ministra práce a sociálních věcí Ing. Zdeňka Škromacha, zpravodajské zprávě poslankyně Aleny Páralové a rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně, aby se konala obecná a podrobná rozprava o celém návrhu zákona, aby jednání v Poslanecké sněmovně bylo ukončeno do 13. 9. 2002, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 45.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Paní poslankyně, prosím, abyste si sedla ke stolku zpravodajů. Budeme hlasovat o návrhu výboru. Opět svolám kolegy a kolegyně do jednací síně, aby se mohli tohoto hlasování zúčastnit, a to v nastávajícím hlasování pořadové číslo 50.

 

Budeme hlasovat o tom, zda se k předloženému vládnímu návrhu zákona bude vést podrobná i obecná rozprava.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 50 z přítomných 167 bylo 131 pro a 9 proti. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji nyní tento bod našeho jednání a přistoupíme k dalšímu bodu, který má pořadové číslo 9, číslo tisku 46. Opět nejprve rozhodneme, zda před projednáváním tohoto návrhu zákona podle § 99 odstavec 5 existují podmínky pro projednání tohoto návrhu ve zkráceném jednání.

 

O tomto návrhu budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 51, které právě zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 51 z přítomných 169 poslanců pro bylo 100 a proti 34. Návrh byl přijat.

 

Otevírám tedy projednávání bodu

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se pro rok 2003 stanoví mimořádné opatření
při určování výše platu a některých náhrad výdajů spojených s výkonem funkce
představitelů státní moci a některých státních orgánů, soudců a státních zástupců,
a kterým se těmto osobám stanoví výše dalších platů za první a druhé pololetí roku 2003
/sněmovní tisk 46/ - zkrácené jednání

 

Předložený návrh uvede ministr práce a sociálních věcí. Opět má slovo pan ministr Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, předložený vládní návrh zákona obsahuje jedno z opatření, která mají přinést nezbytné úspory ve výdajích státního rozpočtu na rok 2003. V souvislosti s ekonomickou situací vzniklou v důsledku povodní v srpnu letošního roku bylo nutné navrhnout již druhé oddálení realizace nového, 16třídního platového systému pro zaměstnance veřejných služeb a správy, snížit objem prostředků určených na zvýšení jejich platů o více než polovinu. Současně nebude možné poskytnout zaměstnancům veřejných služeb a správy v každém pololetí roku 2003 další plat ve výši částky odpovídající měsíčně poskytovaným složkám platu, ale stejně jako v minulých letech pouze ve výši poloviny této částky.

V návaznosti na tato nezbytná opatření byl vypracován i předložený návrh zákona, kterým se zmrazí výše platů poslanců, senátorů, členů vlády, soudců, státních zástupců a dalších osob na úrovni dosažené v roce 2002. Tím se zamezí dalšímu vzdalování se úrovně těchto osob od úrovně platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě, a to až do účinnosti nového způsobu určování výše platové základny, který vývoj platů představitelů státní moci a některých dalších osob od roku 2004 přibrzdí a přizpůsobí vývoji platů financovaných z veřejných zdrojů.

Současně se navrhuje, aby i představitelům státní moci byl stejně jako zaměstnancům veřejných služeb a správy poskytnut další plat, pokud na něj mají nárok, v každém pololetí roku 2003 pouze v poloviční výši.

Vedle výrazu solidarity s občany postiženými povodněmi by přijetí navržené úpravy znamenalo úsporu ve výdajích státního rozpočtu v celkové výši cca 480 - 500 milionů korun. věřím proto, že předložený vládní návrh zákona získá podporu Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych v té souvislosti říci, že tento návrh novely zákona si neklade za cíl řešit systémové otázky odměňování a výhod pro ústavní činitele. Pouze řeší problém zmrazení mezd pro příští rok u ústavních činitelů. Z toho hlediska samozřejmě se otevírá časový prostor pro případné řešení odměňování, systému výhod, ať už to je otázka nemocenské, třináctých a čtrnáctých platů, případně dalších náležitostí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP