(14.00 hodin)
(pokračuje Škromach)

Návrh se dotkne pojištěnců s příjmem vyšším než 14 400 Kč měsíčně, tj. cca jedné třetiny pojištěnců, u nichž nedojde ke zvýšení nemocenských dávek vlivem vyššího základu stanoveného podle vyšších redukčních hranic. Pojištěnců s nižším příjmem se návrh nedotkne. Nejvyšší denní základ pro výpočet dávek nemocenského pojištění bude v roce 2003 činit částku 6 006 Kč, to je stejnou částku, jako v roce 2002. Maximální nemocenské za kalendářní den v roce 2003 bude rovněž stejné jako v roce 2002, tj. v částce 419 Kč.

Možná malé upřesnění, proč se toto opatření nedotkne těch pojištěnců, kteří mají nižší příjem: protože pojistné je v podstatě stanoveno procentem z příjmu, a jestliže dojde k nárůstu výdělku pojištěnce, dojde automaticky i k nárůstu jeho pojistného. Proto také v tomto případě nehovořím o tom, že se nevalorizuje nebo že nenarostou výdaje v oblasti nemocenského. Proto také se jedná o to, že neporostou tyto výdaje tak rychle, jak bylo předpokládáno. Čili místo 3 mld. pouze 2,2 mld. korun.

Posledně navrhované opatření se týká oblasti důchodového pojištění a je legislativního charakteru bez věcných dopadů. Jde o to, že v důsledku srpnových povodní byly značně ztíženy podmínky pro činnost Českého statistického úřadu a tento úřad nemůže v září 2002 sdělit údaj o výši průměrné měsíční mzdy za první pololetí letošního roku. Tento údaj za normální situace Český statistický úřad zveřejňoval koncem srpna a v návaznosti na to podle § 17 zákona o důchodovém pojištění vláda do 30. září stanoví výši přepočítacího koeficientu pro účely důchodového pojištění. Vzhledem k tomu, že tento údaj bude znám až v říjnu, eventuálně počátkem listopadu, navrhuje se, aby vláda uvedený koeficient stanovila do 30. listopadu 2002. Myslím, že nutnost tohoto opatření je zřejmá.

Věřím, že předložený vládní návrh zákona získá podporu Poslanecké sněmovny.

Chci v té souvislosti upozornit na to, že v podstatě všechny, i ty následující tisky, které budu předkládat, můžou být zpochybňovány, že jsou předkládány v souvislosti s povodněmi. Týkají se státního rozpočtu a dopadu těchto opatření do státního rozpočtu. V žádném případě nedochází ke snížení výdajů státního rozpočtu proti roku 2002. Dochází k tomu, že nárůst pro příští rok je buď mírnější, nebo téměř žádný.

Pokud jde o zkrácení doby, kdy ústavní činitelé pobírají vlastně plat po dobu šesti měsíců, na jeden měsíc, tady finanční úspory nejsou natolik významné, ale v zásadě se jedná o určitou solidaritu s ostatními zaměstnanci, protože tady dochází k určitému srovnání, které je myslím symbolické, a nikoliv populistické, jak by mohli možná někteří kolegové či kolegyně v této věci namítnout. Věřím, že pochopíte potřebu přijetí těchto opatření a že v zásadě se nejedná o žádný radikální krok, ale jsou to další prostředky, které mají sloužit pro řešení popovodňové situace a k tomu, aby lidé, kteří byli postiženi povodněmi, měli finanční zdroje na své potřeby a na řešení těchto problémů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Vládní návrh byl přikázán výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Milada Emmerová a seznámila nás se stanoviskem výboru. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní, jako zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který tento návrh projednal dne 11. září 2002, vám sděluji, že tento výbor nepřijal žádné usnesení.

Za prvé, při hlasování o návrhu, kterým se doporučuje Poslanecké sněmovně vyřadit projednávání tisku č. 43 z pořadu 5. schůze Poslanecké sněmovny a projednat tisk č. 43 mimo režim § 99 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, z 19 přítomných poslanců bylo 6 poslanců pro, 9 poslanců proti a 6 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh tedy nebyl přijat.

Za druhé, při hlasování o návrhu, kterým výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s návrhem zákona, kterým dále doporučuje Poslanecké sněmovně konání obecné i podrobné rozpravy s tím, že projednání návrhu zákona bude ukončeno do 13. září 2002, návrh nebyl přijat. Z 19 přítomných poslanců bylo 9 poslanců pro, 6 poslanců proti a 4 poslanci se zdrželi hlasování.

V souvislosti s tím bych vám chtěla říci jako pověřená zpravodajka o oponentní zprávě menšiny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví z mimořádné schůze dne 11. září 2002.

Menšina výboru pro sociální politiku a zdravotnictví:

1. stanoví zpravodajem menšiny výboru poslankyni Miladu Emmerovou - což už jsem předeslala;

2. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby se konala obecná a podrobná rozprava o celém návrhu zákona, aby jednání v Poslanecké sněmovně bylo ukončeno do 13. září 2002, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se zkracuje doba, po kterou je představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům a státním zástupcům poskytován plat při dočasné neschopnosti k výkonu funkce, a kterým se stanoví některá opatření v nemocenském pojištění a důchodovém pojištění, sněmovní tisk č. 43;

3. zmocňuje zpravodajku menšiny výboru, aby se stanoviskem menšiny výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny.

Podepsáno 7 poslanců z tohoto výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní zpravodajko. Prosím, abyste se posadila ke stolku zpravodajů a sledovala naše další jednání k tomuto bodu.

Protože příslušný výbor nepřijal žádné usnesení a existuje pouze oponentní zpráva menšiny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, která navrhuje Poslanecké sněmovně, aby se o tomto zákonu konala obecná a podrobná rozprava, žádám vás nyní, kolegyně a kolegové, abychom rozhodli svým hlasováním, zda potvrdíme tento návrh oponentní skupiny. Budeme tedy v hlasování pořadové číslo 45 rozhodovat o tom, zda souhlasíme, aby se o příslušném návrhu vedla podrobná i obecná rozprava.

Já vás na žádost z pléna odhlašuji. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Zahajuji hlasování číslo 45 a ptám se, kdo je pro vznesený návrh. (Námitky z pléna.) Vnímám avízo z pléna, že nefunguje hlasovací zařízení. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP