(13.40 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové. Dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu ODS se zásadně ohradil proti urážce místopředsedkyně sněmovny, to znamená ústavní činitelky. (Smích, potlesk.)

Zatleskejte si, myslím, že tím tu urážku nezmírníte.

Není obvyklé, aby na půdě této Poslanecké sněmovny, a já si to určitě nepamatuji, aby předseda vlády urážel členy zastupitelského sboru, to se tady ještě nikdy nestalo. A takováto záminka, která je k tomu využívána, je absolutně nepochopitelná.

Pan předseda vlády tady svým vystoupením jedno však učinil. Potvrdil, že to, co vláda navrhovala, bylo předmětem koaliční smlouvy, že to bylo navrženo dávno před povodněmi, a že to tedy s povodněmi nikdy nesouviselo.

Za další mi dovolte vyslovit, že my poslanci ODS a s námi pravděpodobně další považují tuto záležitost za vnitřní záležitost především sociální demokracie, a teprve poté za vnitřní záležitost celé koalice. Je totiž naprosto nepochybné, že kdyby byl přítomen pan poslanec Kavan, ani hlasování paní kolegyně Marvanové by výsledek takto komentovaný a na základě něho urážený vůbec nenastal. (Potlesk.)

A úplně za poslední. Vážený pane premiére, neberte si lidi postižené letošními povodněmi za rukojmí. Řešení tohoto problému leží na stole. V Poslanecké sněmovně je návrh zákona, který má vyčlenit okamžitě prostředky Fondu národního majetku na hrazení povodňových ztrát, a vaše věčná kritika, že ODS chce použít tyto prostředky víckrát, je naprosto, naprosto absurdní, protože to byla sociální demokracie, která 13. června letošního roku, tj. před třemi měsíci, z téhož Fondu národního majetku chtěla vyčlenit 62,7 miliardy korun, pane předsedo vlády, to je více než 50 miliard, ve prospěch nákupu gripenů.

Domnívám se, že jestli tam ty peníze byly v červnu, jsou tam i v září a nic této Poslanecké sněmovně nebrání, aby pomohla postiženým právě z prostředků FNM. My to navrhujeme a žádáme vás, ostatní poslance, abyste tento návrh podpořili.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S přednostním právem se přihlásil předseda vlády. Než mu ho udělím, upozorňuji kolegu Tlustého na to, že to byl právě on, kdo začal urážet jiné členy zastupitelského sboru a vlády na minulé schůzi sněmovny. Sám jsem v tu chvíli řídil sněmovnu a bylo mi to velmi nemilé, že jsem ho na to měl upozornit. Proto bych byl rád, kdybychom se v tuto chvíli věnovali schůzi, a prosím předsedu vlády, aby se ujal slova.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vrátím se jenom k jedné věci, a to je onen návrh na využití prostředků Fondu národního majetku, prostředků z privatizace ve prospěch povodňových škod.

Nikdo nepochybuje o tom, že všechny dodatečné prostředky, které jenom budou k dispozici, použijeme ve prospěch povodňových škod. Chci ale ujistit pana předsedu poslaneckého klubu, že život naštěstí se neskládá jenom ze zvládání povodňových škod, že existuje řada jiných oprávněných výdajů na téma ekologické škody a ekologické náhrady, které se musí v současnosti financovat průběžně.

Veškeré dodatečné zdroje, které máme, dáme k dispozici, avšak musím konstatovat, že i prostředky, které jsou k dispozici z privatizace, nestačí na zvládnutí toho rozsahu škod, které vznikly. Proto musíme zmobilizovat i prostředky dodatečné, a je pouze zdánlivé řešení, které předkládá ODS, je to řešení, které nejde za rámec toho, k čemu se rozhodla vláda.

Ano, musíme postupovat důsledně, musíme si uvědomit, že zdrojů je nedostatek, že s nimi musíme zacházet velmi zodpovědně a že neexistuje žádné zázračné řešení, tím méně řešení, které se za zázračné vydává a které je předloženo v oné předloze. Ta přijde na svůj pořad, bude projednána, zvážena a sněmovna k ní zaujme stanovisko. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S přednostním právem se přihlásil místopředseda vlády pan Pavel Rychetský. Prosím, pane místopředsedo vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a poslanci. Chtěl bych prostřednictvím předsedajícího opravit nepravdivý výrok pana předsedy klubu ODS Tlustého. Byl jsem členem vlády, která předložila návrh zákona, aby se nákup gripenů financoval z Fondu národního majetku. Ani na vteřinu jsme netvrdili, že tam je 60 miliard. (Smích, hluk v sále.)

Prosím o klid.

První splátka měla být v roce 2006. Do roku 2006 se tam tyto prostředky vytvoří. Dnes tam nejsou. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Požádal bych opravdu sněmovnu o klid. Není potřeba, aby jakýkoliv řečník sněmovnu uklidňoval, je to moje práce.

Připomínám všem, kteří se hlásí, že jsme mimo rozpravu a mohou se přihlásit pouze s procedurálním návrhem. Žádám tedy kolegu Zahradila, aby sdělil, zda jde o procedurální návrh. Pokud ne, nemohu vám, pane poslanče, udělit slovo, a to až při zahájené rozpravě, kdy byste měl právo k faktické připomínce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP